"Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, είναι ικέτες. Ακόμη και αν είναι εχθροί της Ελλάδας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα είμαι μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν". Με αυτά τα λόγια, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εισηγήθηκε στο δικαστήριο να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης δύο ακόμη Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα χώρα, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο.
Πρόκειται για δύο λοχαγούς, τον πιλότο του ελικοπτέρου και έναν ακόμη αξιωματικό, η έκδοση των οποίων ζητείται από τις τουρκικές αρχές μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι.
"Το κρίσιμο θέμα, ο πυρήνας της υπόθεσης, είναι κατά πόσο υπάρχει παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ για δίκαιη δίκη αλλά και παραβίαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και κακομεταχείριση. Είναι παράμετροι που συνδέονται και πρέπει να εξεταστούν ενιαία. Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος. Αυτό είναι αδύνατον. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος. Και το ερώτημα είναι αν υπάρχει εδώ. Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ;" αναρωτήθηκε ο εισαγγελικός λειτουργός.
Συνέχισε λέγοντας: "Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα, μικρή ή μεγάλη, ότι θα έχουν περιστολή των δικαιωμάτων, νομίζω ότι αποτελεί λόγο απαγορευτικό για την έκδοσή τους. Οι κύριοι είναι ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό και οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν το ύψος του πολιτισμού αυτού".
Είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις των Τούρκων αξιωματικών. Και οι δύο αρνήθηκαν ότι έχουν κάνει οτιδήποτε παράνομο, υποστηρίζοντας ότι διέφυγαν για να αποφύγουν το λιντσάρισμα. "Αν δεν ερχόμουν ή θα είχα πεθάνει ή θα ήμουν σε πολύ κακή κατάσταση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πιλότος του ελικοπτέρου, προσθέτοντας: "δεν έψαχνα τρόπο να φύγω, αλλά έναν τρόπο να βρω άσυλο".
Περιγράφοντας τα όσα έλαβαν χώρα το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος, είπαν ότι βρίσκονταν σε υπηρεσία και κλήθηκαν στο καθήκον: "Την ώρα που πλησιάζαμε να πάρουμε τραυματίες, άρχισαν να μας πυροβολούν. Δεν ξέραμε για πραξικόπημα. Προσπάθησα να έχω επικοινωνία με τους διοικητές μας. Μας είπαν να περιμένουμε σε ένα στρατόπεδο, ως το πρωί και έτσι κάναμε. Στις 4:30 ήρθαν ένστολοι και μη αστυνομικοί και άρχισαν να πυροβολούν για να μας σκοτώσουν. Πήραμε ένα άλλο ελικόπτερο να φύγουμε και ο όχλος μας επιτέθηκε".
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου όπως και των δύο πρώτων αξιωματικών.
Βίτσας: "Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την τύχη των "οκτώ" με μόνο γνώμονα το εθνικό και διεθνές δίκαιο"
«Η δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί με βάση το διεθνές και το εθνικό μας δίκαιο να καταλήξει. Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω από το διεθνές και το εθνικό δίκαιο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real Fm για την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
«Αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει να μην εκδοθούν, εκεί σταματάει όλη η διαδικασία. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα, έχει και τη δύναμη να πράξει αυτά που θα πρέπει» πρόσθεσε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου