Με μια ογκωδέστατη δικογραφία και με διώξεις – εξπρές, 15 νεαροί βρέθηκαν κατηγορούμενοι για γκράφιτι που φιλοτέχνησαν σε δημόσιους χώρους και κτήρια στα Χανιά, μετά από μήνυση πολίτη. Μάλιστα, πολλά από τα γκράφιτι έγιναν μετά από πρόσκληση τοπικών φορέων, όπως στο γκαράζ της Περίδου, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο και στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Η δίκη, που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα, αναβλήθηκε για το καλοκαίρι καθώς κάποιοι από τους κατηγορούμενους είναι φαντάροι. Νωρίτερα και ο μηνυτής είχε ζητήσει αναβολή, απαιτώντας, εκτός από τους 15, να συμπεριληφθούν στο κατηγορητήριο και ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη των διοικήσεων των χώρων όπου έγιναν τα γκράφιτι!
Προσπαθώντας να «ξετυλίξουμε το κουβάρι» μιας υπόθεσης που ξεκινά από το 2011 και κινείται στα θολά όρια πολιτικών δικαιωμάτων και συνωμοσιολογικής εμμονής, μιλήσαμε με ορισμένα από τα παιδιά και τους δικηγόρους τους που αιφνιδιάστηκαν όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες, έλαβαν τις κλητεύσεις για την δίκη.
Όπως μας είπαν, αν και ο συγκεκριμένος κύριος έχει καταθέσει εκατοντάδες αναφορές σε βάρος τους τα τελευταία χρόνια, η Εισαγγελία μόλις το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες, στέλνοντας την υπόθεση σε δίκη.
Οι νεαροί -ανήλικοι κατά την τέλεση των πράξεων στην πλειοψηφία τους- κατηγορούνται για κατ’ εξακολούθηση φθορά ξένης ιδιοκτησίας με γκράφιτι. Ο μηνυτής όμως, έχει προχωρήσει… πολύ παραπέρα, αναλύοντας τις ζωγραφιές και εντοπίζοντας δήθεν παραθρησκευτικά, παγανιστικά αλλά και σατανιστικά σύμβολα που στόχο έχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, την ορθόδοξη εκκλησία! Πρόκειται για άτομο γνωστό στους δικαστικούς κύκλους αφού συχνά στο παρελθόν έχει μηνύσει αυτοδιοικητικούς -και όχι μόνο- πετυχαίνοντας μάλιστα και καταδικαστικές αποφάσεις.
Τους έχει «φακελώσει»
Στην υπόθεση αυτή όμως, όπως λένε τα παιδιά στο zarpanews.gr, λειτούργησε σαν «ντετέκτιβ» παρακολουθώντας κάθε τους κίνηση για χρόνια, φωτογραφίζοντας, συλλέγοντας στοιχεία από την ιδιωτική τους ζωή αλλά και από λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα δημιουργώντας απίθανους συσχετισμούς σε βάρος τους. Στην πορεία δε, κατέθετε τις αναφορές του στις Αρχές (Εισαγγελία, Δήμος, Εκκλησία) και τα έβαζε με οποιονδήποτε δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά.
Χαρακτηριστικό είναι το τμήμα της καταγγελίας του για το δημοτικό πάρκινγκ, στο οποίο χαρακτηρίζει τον Δήμαρχο, Τάσο Βάμβουκα, υπεύθυνο για την μετατροπή του σε κέντρο προσηλυτισμού της Νέας Εποχής «Τα γκράφιτι στο δημοτικό πάρκινγκ περιλαμβάνουν και παραθρησκευτικά στοιχεία ενώ κάποιοι σχεδιαστές έχουν σχέση με παραθρησκείες» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ακόμη, επικαλούμενος στοιχεία που ο ίδιος έχει συλλέξει από τις παρακολουθήσεις του, συνδέει ορισμένους από τους κατηγορούμενους με άλλα γκράφιτι αλλά και μουτζούρες (ταγκιές) σε δημόσια κτήρια και αρχαιολογικούς χώρους.
«Το γκράφιτι είναι έκφραση»
Ρωτήσαμε τα παιδιά για τις ζωγραφιές. Μας είπαν πως δεν είναι σατανιστές, δεν θέλουν να περάσουν κρυφά, κωδικοποιημένα μηνύματα και ούτε να καταστρέψουν ή να χαλάσουν τα κτήρια.
«Το γκράφιτι είναι έκφραση, είναι τέχνη, είναι ένας τρόπος να ομορφαίνεις έναν χώρο. Δεν είναι κάτι άσχημο, ούτε κάτι τρομερό», τονίζει ο Πέτρος, «εμείς να ζωγραφίσουμε θέλουμε».
Όπως μας λέει, τα παιδιά σοκαρίστηκαν από την δίωξη καθώς γενικά, ο κόσμος είναι πολύ θετικός απέναντί τους και μάλιστα όλο και περισσότεροι τους ζητούν γκράφιτι σε ιδιωτικά ή δημόσια κτήρια.
Στο δημοτικό συμβούλιο
Το θέμα έφτασε και στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα του επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Γιάννη Σαρρή, ο οποίος ζήτησε να πάρει θέση ο Δήμος υπέρ των παιδιών. Ο Δήμαρχος απάντησε πως είναι ενήμερος για το θέμα και αργότερα, η αντιδήμαρχος πολιτισμού, αναφορικά με το γκαράζ της Περίδου, με γραπτή της δήλωσε σχολίασε το εξής: «Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά καλαίσθητο και αποτελεί μια πρόταση για την αξιοποίηση μεγάλων επιφανειών στο αστικό τοπίο. Μοιάζει πράγματι παράλογο στον 21ο αιώνα, σε μια σύγχρονη πόλη, να διώκεται η καλλιτεχνική έκφραση και η εθελοντική συλλογική προσφορά και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων”.
zarpanews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου