facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

«Μισή» η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Με το πολιτικό θερμόμετρο να βρίσκεται στα ύψη συνεχίζεται η επι της ουσίας συζήτηση των τροπολογιών για τις τηλεοπτικές άδεις στην Βουλή καθώς η εισαγωγική τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά, ο οποίος επέμεινε ότι η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει τέσσερις άδειες, ενίσχυσε το τεταμένο κλίμα με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η συζήτηση είχε ξεκινήσει με διαφωνία επι της διαδικασίας καθώς η αντιπολίτευση αντέδρασε για την περιορισμένης έκτασης συζήτηση που προέκρινε το προεδρείο της Βουλής ζητώντας ανοικτό κατάλογο ομιλητών ώστε να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές το επιθυμούν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα τοποθετηθούν 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 6 από την ΝΔ και 4 από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

H συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες διεξάγεται στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ο οποίος το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αναστολή και όχι στην κατάργηση του νόμου 4339 όπως ζητά η αντιπολίτευση.

Στο παραπέντε της έναρξης της κρίσιμης συζήτησης επι της αρχικής ρύθμισης που κατέθεσε για την αναστολή του άρθρου 2 Α που ορίζει ότι ο διαγωνισμός για την δημοπράτηση των αδειών γίνεται από την γγ Ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε νέα τροπολογία για τον ορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών.

Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ανα κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος, είδος περιεχομένου σε περίπτωση ενημερωτικού προγράμματος κλπ πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ αντί αιτιολογημένης γνώμης αυτού που ισχύει σήμερα.

Κόντρα Βενιζέλου-Βούτση

Κατά τις τοποθετήσεις επι των διαδικαστικών ζητημάτων υπήρξε και η πρώτη σύγκρουση μεταξύ του κ. Νίκου Βούτση και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι «η ήττα της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική είναι βαθιά θεσμική. Όταν θα δημοσιευτεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ, προκάλεσε έκπληξη όμως ότι ορισμένοι δικαστές έκριναν το νόμο συνταγματικό».

«Δεν θα πω ούτε για εκπλήξεις ούτε για κατάπληξη για το ότι υπήρξαν 14 δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο» απάντησε ο κ. Βούτσης από τα βουλευτικά έδρανα και όχι από την έδρα του προέδρου της Βουλής.

«Είναι σαφές και εκφράστηκε περισσή ευαισθησία ότι η διαδικασία που γίνεται σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες – όχι από απόφαση ΣτΕ αλλά από διαρροή για το περιεχόμενό της – η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα» συνέχισε ο ίδιος για να προσθέσει «λυπάμαι που συνάδελφοι σηκώνουν τους τόνους όταν στο παρελθόν ως αρμόδιοι υπουργοί δεν έφερναν την θεραπεία. Σήμερα σηκώνονται τόνοι για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Να μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση. Το τυπικό είναι σαφές. Θα γίνει άψογη και πλήρης συζήτηση. Οι τόνοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι ειδικά από όσους έχουν μακρύ και άκρως βεβαρημένο παρελθόν απόψεων και εφαρμογών απόψεων σε βάση συμφερόντων».

Η τελευταία αναφορά του προέδρου προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του Ανδρέα Λοβέρδου που είπε ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να ενώσει. Όμως ο λόγος του ήταν βαθιά διχαστικός και προσβλητικός». Ακολούθως ο κ. Βενιζέλος είπε πως «ο κ. Βούτσης ήταν όχι διχαστικός αλλά προσβλητικός. Μα τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν το οπίσθιά τους, φάνηκε τι κάνει η κυβέρνηση με τα συμφέροντα. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης»

Παππάς: Εμείς θέλουμε 4 άδειες αλλά μπορεί να υπάρξει και διάλογος για τον αριθμό

Για σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων για την συγκρότηση του ΕΣΡ έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς παρουσιάζοντας τις δύο τροπολογίες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ίδιος επέμεινε ότι η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει τέσσερις άδειες ωστόσο είπε ότι η νέα τροπολογία επιτρέπει την διεξαγωγή διαλόγου για τον καθορισμό της τελικής απόφασης.

«Στην προχθεσινή Διάσκεψη διαφαίνεται διάθεση - πέραν των βαθιών πολιτικών διαφωνιών - από τα κόμματα να ανταποκριθούν στις συνταγματικές υποχρεώσεις για συγκρότηση του ΕΣΡ» εκτίμησε ο υπουργός για να προσθέσει «φέρνουμε δύο τροπολογίες που αφορούν δύο ζητήματα του νόμου που απασχόλησαν πολύ την κοινή γνώμη. Το πρώτο αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Θυμίζω ότι η τροπολογία 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη εφαρμογή της την αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Καθώς φαίνεται η τροπολογία γέννησε πράξεις που κρίθηκαν με οριακή πλειοψηφία αντισυνταγματικές». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση προσαρμόζει την νομοθεσία στις αποφάσεις του ΣτΕ ενώ σημείωσε «ερχόμαστε να αναστείλουμε την εφαρμογή της τροπολογίας που είναι σχεδόν εκ του περισσού. Η τροπολογία προέβλεπε την διεξαγωγή διαγωνισμού για μια φορά. Είναι προφανές ότι όποιος διαγωνισμός γίνει από δω και μπρός θα γίνει από το ΕΣΡ στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Αρα είναι βήμα που πρέπει να προστρέξουμε όλοι».

Αναφορικά με την δεύτερη τροπολογία εξήγησε «σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός αδειών ήταν ζήτημα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Η ρύθμιση ήταν σχεδόν αυτονόητη για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα σκανδάλου για σκληρή και ανήθικη κριτική εναντίον μου». Επισήμανε ότι με την νέα διάταξη ο αριθμός των αδειών θα βγαίνει μετά από υπουργική απόφαση και με σύμφωνη γνώμη - αντι αιτιολογημένης - του ΕΣΡ. «Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει συζήτηση. Η θέση της κυβερνητικής παράταξης είναι σαφής. Όμως αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις συζητήσουμε και με όρους σύγκλισης να καταλήξουμε».

Ο κ. Παππάς παρά την απόφαση του ΣτΕ υποστήριξε ότι «η πολιτεία βγαίνει πιο πλούσια. Υπάρχει τρόπος να βγει κερδισμένη η πολιτεία. Αποδείχθηκε ότι μπορεί να γίνει διαγωνισμός. Αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που έπρεπε να καταβάλλονται και δεν γινόταν. Υπάρχει δεδικασμένο των 250 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα και πως αυτό το τίμημα θα εισπραχθεί αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Αυτή η πλειοψηφία είναι απολύτως αποφασισμένη. Θα δοθούν άδειες και τίμημα θα υπάρξει. Αυτή είναι μια μεγάλη τομή».

Εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση έχει μετακινηθεί από τις αρχικές της θέσεις και πως «δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες αλλά αυτογνωσία που πρέπει να οδηγήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν το τελευταίο βήμα για συγκρότηση του ΕΣΡ και ολοκλήρωση του πολυπόθητου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών».

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε «Δυστυχώς η οριακή απόφαση παρήγαγε 2 αποτελέσματα:

- Οικονομικό αποτέλεσμα που μεταφέρει οικονομικούς πόρους από φτωχούς συμπολίτες σε ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια

- Τεράστιο νομικό κενό. Η διοίκηση δεν μπορεί να χορηγήσει άδειες που είναι συνταγματική υποχρέωση και δεν υπάρχει ΕΣΡ που απαιτεί τα 4/5 Διάσκεψης. Αυτό το κενό και αδιέξοδο πρέπει να το υπερβούμε με αυτοκριτική και γενναιότητα»

«Άτοπο να προτείνετε αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικός»

Στον υπ. Επικρατείας απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος αποκάλεσε τον υπουργό «πρόβλημα της Δημοκρατίας» ενώ ζήτησε την απόσυρση όλου του σχετικού νόμου.
«Είναι άτοπο να προτείνετε την αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικό. Εκτός από επικοινωνιακή απόπειρα η ενέργειά σας αποτελεί και προσβολή της διάκρισης των εξουσιών. Με τον τρόπο που τοποθετηθήκατε είναι σαν να αναγνωρίσατε ως μόνο λάθος ότι δεν υφαρπάξατε και τις αρμοδιότητες του ΣτΕ μαζί με αυτές του ΕΣΡ» είπε ο κ. Κεδίκογλου για να προσθέσει «Πρέπει να υπάρξει σεβασμός της απόφασης του ΣτΕ. Μόνη λύση η κατάργηση του νόμου και έναρξης συζήτησης από μηδενική βάση».

Σχετικά με τις αναφορές του υπουργού στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ είπε ότι «μας λέτε ότι η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία. Όμως μήπως μάθατε ότι και η μειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο αλλα είχε άλλη άποψη για την θεραπεία του;». «Οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι παροδικές. Η δική σας εξαερώνεται ραγδαία» ειπε σε άλλο σημείο για να προειδοποιήσει «μη διανοηθείτε αλλαγή της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων. Είστε πρόβλημα της Δημοκρατίας. Εμείς είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας».

Λαμβάνοντας τον λόγο επι προσωπικού ο κ. Παππάς είπε ότι «θα περίμενα από εσάς απολογία για το γεγονός ότι όταν ήσασταν στην κυβέρνηση δεν εισπράξατε όσα έπρεπε. Εμείς τα εισπράξαμε από ψηφισμένους φόρους. Αυτό ήταν πρόβλημα στην Δημοκρατία όπως και το μαύρο στην ΕΡΤ. Όχι ότι εμείς προσπαθούμε να τηρήσουμε την Δημοκρατία».
Ανταπαντώντας ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι «τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά» και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ν. Παππάς: να ζητήσετε συγγνώμη, δεν εισπράξατε τίποτα
Σ. Κεδικογλου: πετάτε λάσπη. Τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά.

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός είπε ότι «οι άδειες θα δοθούν και δεν κάνουμε πίσω. Με όποια τερτίπια δεν θα μπορέσετε να μας εμποδίσετε. Σήμερα σας αφαιρείτε κάθε δικαιολογία. Αν συνεχίσετε θα απομονωθείτε».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να μην αναζητεί ευρύτατες συναινέσεις έχει οδηγήσει την χώρα στα βράχια.

Ο κ. Σταύρος Τάσσος επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει "παρών" επι των επίμαχων τροπολογιών.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news