facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ρέγκλινγκ:"Χάθηκαν δύο χρόνια"

Έμμεση κριτική για τα τεκταινόμενα της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως η Ελλάδα επιστρέφει στα προ διετίας οικονομικά δεδομένα παρά τη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε εκ νέου το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την ανάληψη της ηγεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ​» ανέφερε ο Ρέγκλινγκ

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι η χώρα γυρίζει ουσιαστικά στο 2014 όταν βρισκόταν πολύ κοντά στην έκδοση ομολόγων, καθώς παρουσίαζε ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας κατά 2%. Ωστόσο, η άνοδος νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2015 και η τοποθέτηση ενός υπουργού Οικονομικών ο οποίος -σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ- επιχείρησε να εφαρμόσει «εντελώς διαφορετική στρατηγική με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα» προκάλεσε εκτροχιασμό των δημοσιονομικών, βγάζοντας τη χώρα από την πορεία της προς την επιστροφή στις αγορές.

«Εκείνη την περίοδο η Ελλάδα μπόρεσε να εκδώσει ομόλογα. Αυτά ήταν σημεία βελτίωσης. Όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε εκ νέου το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την ανάληψη της ηγεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε… πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εισέλθει εκ νέου στην ύφεση.

«Όλα αυτά οδήγησαν την Ελλάδα σ’ ένα τρίτο πρόγραμμα. Τώρα, βρισκόμαστε για δεύτερη φορά σε αυτό το σημείο. Αν η Ελλάδα είχε μείνει τότε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα είχαμε γλυτώσει πολύ χρήμα και χρόνο».

Με ρυθμούς... χελώνας η εφαρμογή του προγράμματος

Κατά τον ίδιο, η υλοποίηση των προαπαιτούμενων συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς και αρκετές καθυστερήσεις που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

​Όπως είπε, όμως, «αν η Ελλάδα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, θα έχει καλές πιθανότητες να βγει από την κρίση». Για τον Ρέγκλινγκ είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχει αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, ωστόσο εφιστά την προσοχή στην υιοθέτηση σφιχτών προϋπολογισμών. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αδύναμο» τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, επισημαίνοντας ότι η αδυναμία συγκέντρωσης εσόδων ήταν μια από τις αιτίες που οδήγησαν στο τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Οι άλλες χώρες που δέχθηκαν την αρωγή του ESM -η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος- όλες χρειάστηκαν μόνο ένα πρόγραμμα για να σταθούν στα πόδια τους. Ένας από τους λόγους είναι ότι εφάρμοσαν καλύτερα το πρόγραμμα. Υπάρχει πρόοδος με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν περιμένουμε θαύματα, καθώς αυτά τα ζητήματα χρειάζονται τουλάχιστον μια γενιά» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχει ανάγκη «κουρέματος»

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους της, ο επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι η χώρα έλαβε σημαντική βοήθεια το 2012 με τη διαγραφή 100 δις ευρώ από τον Ιδιωτικό Τομέα. Παράλληλα, φρόντισε να επισημάνει ότι προς το παρόν η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους της.

«Όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τότε θα υπάρξει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα του. Αν υπάρξουν ανάγκες, τότε θα δράσουμε» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει νέα βελτίωση στους όρους δανεισμού (π.χ. επέκταση του χρόνου ωρίμανσης).

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news