facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

«Κοινωνικό μέρισμα» μόνο με υπογραφή των δανειστών

Παρότι ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε χθες από το Κιάτο, στα εγκαίνια της Ολυμπίας Οδού, ότι θα διαθέσει το -ομολογουμένως υψηλό- τίμημα των 246 εκ. ευρώ από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες σε κοινωνική πολιτική, θα χρειαστεί και την έγκριση των δανειστών για να το κάνει.

Παρά την μεγάλη ανάγκη να βρεθούν παροχές που θα μπορέσει να προσθέσει στο λόγο του στην ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η υλοποίησή τους θα περάσει από την ίδια διαδικασία του κοινωνικού μερίσματος του 2013.

Ο λόγος είναι ότι η χώρα βρισκόταν τότε, όπως βρίσκεται και τώρα, σε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Είναι αλήθεια ότι τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες αθροίζονται στα δημόσια έσοδα και όχι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που κανονικά θα πρέπει να κατευθυνθούν για την μείωση του χρέους. Συνεπώς μπορούν να διατεθούν ακόμη και για κοινωνική πολιτική αλλά υπό προϋποθέσεις.

Με βάση το σχέδιο αποπληρωμής του τιμήματος από τους τέσσερις πλειοδότες μέχρι το τέλος του 2016 η Κυβέρνηση θα έχει εισπράξει συνολικά το 60% του συνολικού τιμήματος των 246 εκ. ευρώ, δηλαδή τα 147,6 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα 98,4 εκ. ευρώ θα εισπραχθούν το 2017. Εδώ αρχίζει η βάσανος του μνημονίου.

Επειδή η χώρα περνάει ακόμη την διαδικασία του μνημονίου τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να δοθούν άμεσα αν δεν συμφωνήσουν οι δανειστές οι οποίοι παραμένουν προσηλωμένοι στον δημοσιονομικό κανόνα, ο οποίος ισχύει για το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο υπερβαίνει τον ετήσιο στόχο.

Σε πιο απλά λόγια οι ελληνικές Κυβερνήσεις, από το 2012 και μετά, αν καταφέρουν υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 100 εκ. ευρώ υποχρεούνται να διαθέσουν το 35%, δηλαδή 35 εκ. ευρώ, για την αποπληρωμή του χρέους - 35% δηλαδή 35 εκ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και 30% δηλαδή 30 εκ. ευρώ όπου αλλού θέλει.

Συνεπώς πριν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία με τα οποία θα επικυρωθεί ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2016, κανείς δεν μπορεί να μοιράσει ούτε ένα ευρώ αφού υπάρχει ως συνθήκη και στο τρίτο πρόγραμμα σταθεροποίησης ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε δημοσιονομικά μέτρα (στην περίπτωσή μας σε κοινωνικές παροχές) χωρίς την έγκριση των θεσμών.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης

Μια άλλη δίοδος με την οποία μπορεί να διατεθούν τα χρήματα του τιμήματος των αδειών είναι το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός τον Μάιο.

Η σύστασή του καθυστερεί καθώς οι δανειστές δεν δέχονται ότι υπάρχουν βιώσιμοι πόροι για την χρηματοδότηση του.

Ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ως πηγή χρηματοδότησης την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015. Ως γνωστό τον περασμένο χρόνο αντί της πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 0,3% καταγράφηκε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, συνεπώς υπήρξε υπέρβαση 1% του ΑΕΠ.

Η δημοσιονομική διαφορά όμως σύμφωνα με τους θεσμούς δεν ανταποκρίνεται και με το ταμειακό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν δηλαδή πουθενά 1,8 δισ. ως πλεόνασμα για να μοιραστεί με το κανόνα που περιγράψαμε πιο πάνω. Αυτός είναι και ο λόγος που η όλη προσπάθεια έμεινε παγωμένη όλο αυτόν τον καιρό.

Το τίμημα από τα κανάλια είναι μεν «φρέσκο χρήμα» αλλά θα αθροιστεί στα έσοδα του 2016 και όχι του 2015. Οπότε αν το ελληνικό αίτημα γίνει αποδεκτό θα εξεταστεί με βάση τους όρους του προγράμματος μετά το τέλος του χρόνου.

enikonomia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news