facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Νότου: Τα μηνύματα και η κοινή διακήρυξη των επτά ηγετών για το μέλλον της ΕΕ

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 13:30, στο Ζάππειο Μέγαρο. Η συζήτηση των ηγετών Αλέξη Τσίπρα, Φρανσουά Ολάντ, Νίκου Αναστασιάδη, Ματέο Ρέντσι, Αντόνιο Κόστα, Τζόζεφ Μουσκάτ και Φερνάντο Εγκιδάθου πραγματοποιήθηκε σε δύο γύρους, αρχικά στην πρώτη συνεδρία εργασιών και εν συνεχεία με γεύμα εργασίας.
Στη δε κοινή Διακήρυξη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου υπάρχουν οι εξής αναφορές περί:
  • Ισχυρής δέσμευσης για ενότητα
  • Του οράματος για την ΕΕ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια
  • Δημοκρατικών Δεσμεύσεων
  • Του Κυπριακό με επισήμανση για κατάργηση των εγγυήσεων
  • Ανάγκης ολοκληρωμένης εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας
  • Συνεργασίας των μεσογειακών χωρών με αφρικανικές. (με έμφαση στην ανάπτυξη των αφρικανικών)
  • Τήρησης της υπόσχεσης για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη
  • Προστασίας του κοινοτικού κοινωνικού μοντέλου
  • Προώθησης της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής σύγκλισης
Οικονομία
  • Αίτημα για διπλασιασμό του πακέτου Γιουνκέρ. Ξεκινώντας από τα πιο αδύναμα Κράτη-μέλη
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  • Επενδυτικά σχέδια στος χώρες με υψηλή ανεργία
  • Ειδική αναφορά στη Νεολαία και την ανεργία των νέων
Διαχείριση προσφυγικού:
  • Αναφορά στη βάση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Διακίου
  • Σαφής διατύπωση ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία
  • Αναθεώρηση Δουβλίνου ΙΙ
  • Επιτάχυνση μετεγκατάστασης (relocation)
  • Ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης για το προσφυγικό
  • Ελλάδα: Αλέξης Τσίπρας
Με το πέρας των εργασιών ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε μεν μήνυμα ενότητας προς όλα τα κράτη – μέλη της Ευρώπης αλλά και μια διαφορετική πρόταση για να ξεπεραστούν οι μεγάλες προκλήσεις στο τρίπτυχο της οικονομία- προσφυγικό-ασφάλεια.
«Η διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης συμβάλλοντας ενεργά στον σημαντικό διάλογο για το μέλλον της ΕΕ που ανοίγει με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα. Αυτός ο διάλογος πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη η οποία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να εμπνεύσουμε ξανά τους λαούς μας και δεν αρκούν οι ευχές. Χρειάζονται μέτρα για τη βελτίωση της ζωής πολιτών.
Πρέπει να ενισχύσουμε το ρόλο της ΕΕ, τον παγκόσμιο και περιφερειακό της ρόλο.Χρειαζόμαστε μέτρα για ώθηση στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης, μέτρα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την αναβάθμιση της πολιτικής ασφάλειας αλλά και δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνευση στην περιοχή και πολιτικές για προσφυγικό και τον επιμερισμό του βάρους της φιλοξενίας.
tsipras 9 september 2016
Όπως είπε ο πρόεδρος Ολάντ το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο. Ως χώρες της Μεσογείου και μέλη πρώτης γραμμής ΕΕ, μέλη του Εurogroup οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση για την υπέρβαση των προκλήσεων. Μια πρόταση που απαντά στην περιχαράκωση κατά των δυνάμεων της ξενοφοβίας και ρατσισμού. Αυτή η Σύνοδος είναι μια θετική συμβολή στο διάλογο για μέλλον της Ευρώπης.
Δεν θέλουμε να γίνουμε άλλη μια πρωτοβουλία διαίρεσης ή διχασμού της Ευρώπης αλλά μια πρωτοβουλία διαλόγου με στόχο να ενώσει και όχι να διχάσει την Ευρώπη. Η ενότητα περνά μέσα από την σύγκλιση και την καταπολέμηση των ανισοτήτων».
Τέλος ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην κοινή Διακήρυξη που δίνεται στη δημοσιότητα και εστιάζει στις προτάσεις των επτά ηγετών πάνω στο τρίπτυχο οικονομία-προσφυγικό-ασφάλεια και κατέληξε λέοντας: «Μα ένωσαν τα τρία αυτά πρόβλημα μας ενώνει όμως και η κοινή θάλασσα αλλά και η μεγάλη μεσογειακή πολιτισμική κληρονομία μια μεγάλη ιστορική παράδοση. Αυτός ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό. Και εμείς θέλουμε να μπολιάσουμε το διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη. Ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη αλλά καλύτερη Ευρώπη»
  • Γαλλία: Φρανσουά Ολάντ
«Εμείς, οι χώρες της Μεσογείου, είμαστε διαφορετικές στο μέγεθος και τις πολιτικές ευαισθησίες, όμως χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών μας. Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην έναρξη μιας συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ώστε αυτές με τη σειρά τους να συμβάλουν στην ενότητα σταθερότητα και οικονομία της Ευρώπης.
tsipras
Τους τελευταίους μήνες, οι άνθρωποι αυτοί (από την Αφρική και την Μέση Ανατολή) αντιμετωπίζουν προβλήματα στο όνομα της Ευρώπης. Πήγαμε στη Μπρατισλάβα για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε με προτάσεις στην διαχείριση της μετανάστευσης και την προστασία των συνόρων ώστε να μπορέσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτισμού, ένα μήνυμα κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας στην Αφρική και αλλού. Θέσαμε λοιπόν στόχους και συμφωνήσαμε για την επίτευξή τους. Είναι σημαντικό μετά το δημοψήφισμα για το Brexit να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής και να συνεισφέρουμε (στα προβλήματα αυτά) από τον Νότο της Ευρώπης».
  • Κύπρος: Νίκος Αναστασιάδης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι οι σημερινές συζητήσεις στο Ζάππειο θα συνεισφέρουν ουσιαστικά και εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης οι οποίες θα γίνουν στη Μπρατισλάβα και τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Σεπτεμβρίου. «Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ». Όπως εξήγησε «αυτό θα αποτελούσε τη χείριστη συνεισφορά».
tsipras 9 september 2016
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε δε ότι «είναι η ώρα να λάβουμε ουσιαστικές και πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις στα αίτια αποξένωσης των πολιτών μας που χαράσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης συμπλήρωσε ότι «πρέπει να προσαρμόσουμε τις πολιτικές σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στον τομέα της ασφάλειας είτε στο μέγα θέμα του προσφυγικού, είτε σε εξίσου μεγάλα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης».
  • Ιταλία: Ματέο Ρέντσι
«Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα» τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών.
Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα».
tsipras 9 september 2016
  • Πορτογαλία: Αντόνιο Κόστα
«Τη στιγμή που θα πρέπει να δώσουμε μια νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι πολύ σημαντικό που ήρθαμε στην Αθήνα το λίκνο του πολιτισμού για να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των πολιτών μας. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας την Αφρική, την κοντινή αυτή Ήπειρο, όπου θα πρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη που είναι προϋπόθεση για την ειρήνη. Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες στην υποδοχή προσφύγων στα εδάφη μας κάτι που δεν μπορεί να γίνει με ανισότητα ή ανισομέρια.
costa
Όσον αφορά την ασφάλεια, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατίακαι μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής ένταξης, έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε τα αίτια της κακοδαιμονίας ως προς την ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη.
Οι πολίτες θα πρέπει να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα, ιδιαίτερα οι νέοι. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Αυτή η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη και χαίρομαι γιατί θα πάρουμε τη σκυτάλη για τη Λισαβόνα».
  • Ισπανία: Φερνάντο Εγκιδάθου
«Τονίζω ότι ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του. Στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να αναλύσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη και να μιλήσουμε για τα σημεία όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων και που θα αναλύσουμε στην συνάντηση των 27.
Τα τρία ζητήματα που μας απασχολούν είναι η ασφάλεια, η μετανάστευση και η οικονομία. Σε αυτά θα πρέπει να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, ενώ μιλήσαμε για μια κοινή απόφαση για να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά».
  • Μάλτα: Τζόζεφ Μουσκάτ
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε». Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η "κοινωνική Ευρώπη" ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».
tsipras 9 september 2016
Tο κείμενο της κοινής Διακήρυξης των ηγετών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου
synodos
huffingtonpost


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news