Σε δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα που ουδείς θα ενδιαφέρεται να κληρονομήσει οδηγούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την «Προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» με τις οποίες θεσπίζεται η υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών, μεταξύ άλλων στα συμβόλαια αποδοχής κληρονομιάς.
Αυτό επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης ο κληρονόμος θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα καθώς και την αμοιβή μηχανικού για τη δήλωσή τους.
«Αποτέλεσμα της διάταξης αυτής θα είναι στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες στην σιωπηρή αποδοχή των κληρονομιαίων ακινήτων (μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς), χωρίς να συντάσσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, κάτι που θα οδηγήσει σε απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών, στη χειρότερη δε περίπτωση να «ρημάξει» κυριολεκτικά η χώρα από δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που ουδείς θα ενδιαφέρεται να τα κληρονομήσει, με άμεση συνέπεια να δημιουργηθεί ένα ακόμη πρόσκομμα στη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και μια ακόμη απώλεια σε δημόσια έσοδα από το φόρο κληρονομιάς.»
Σημειώνεται ακόμη ότι η βεβαίωση περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών επεκτείνεται έμμεσα και στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την επισύναψή της σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας. Αυτό, τη στιγμή που με νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας επιχειρείται η απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων με κατάργηση δικαιολογητικών και εγκρίσεων.
Στην ίδια επιστολή η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών υπογραμμίζει ότι με άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επανέρχεται η μοναδική βεβαίωση που είχε καταργηθεί για να περιοριστεί η γραφειοκρατία στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που είναι η βεβαίωση του Δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ. Και τονίζει ότι με την επιμήκυνση της παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ από τα 5 χρόνια στα 20 (Ν. 4304/2014), οι Δήμοι θα αξιώνουν από τον ιδιοκτήτη τέλη 20ετίας που μπορεί να είναι και μεγαλύτερα από την αξία ολόκληρου του ακινήτου!
Αναφορικά εξάλλου με την «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων» επισημαίνεται ότι αποτελεί «ελληνική πατέντα» που επιβάλει τον επανέλεγχο όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, καθιστώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά «φόρου υποτελείς» στους ιδιώτες μηχανικούς.
«Δεν μπορεί τα εκατομμύρια ιδιοκτητών των καθημαγμένων ακινήτων της χώρας, που έχουν στοχοποιηθεί με τρόπο πρωτοφανή και βάρβαρο από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, να επιβαρυνθούν και με νέες υποχρεωτικές αμοιβές προς όφελος ορισμένων επαγγελματικών κλάδων, πέραν από όσες ήδη υπάρχουν», καταλήγει η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ.
Το πλήρες κείμενο
Προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αλέξη Τσίπρα
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
Προς τον Υπουργό Αναπληρωτή Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Τσιρώνη
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
Προς τον Υπουργό Αναπληρωτή Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Τσιρώνη
ΘΕΜΑ: Νέα εμπόδια για τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων, και διαρκείς «επιθεωρήσεις ακινήτων», με σημαντικές δημοσιονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, μετατρέπουν τη χώρα σε «νεκροταφείο ακινήτων»...
Αθήνα, 4.9.2016
Αξιότιμε κε Πρόεδρε, κοι Υπουργοί
Αθήνα, 4.9.2016
Αξιότιμε κε Πρόεδρε, κοι Υπουργοί
Σε αντίθεση με την προσπάθειά σας για μείωση της γραφειοκρατίας, ανάκαμψη της οικονομίας και ενθάρρυνση των συναλλαγών των πολιτών περί τα ακίνητα οι οποίες θα φέρουν έσοδα στο δημόσιο, με τρείς διατάξεις που βρίσκονται τη στιγμή αυτή σε ηλεκτρονική διαβούλευση, όχι μόνον δεν μειώνονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη σύνταξη συμβολαίων επί ακινήτων, αλλά αναβιώνουν ή εφευρίσκονται πρόσθετα αξεπέραστα εμπόδια στη σύνταξή τους, και νέες «επιθεωρήσεις» ακινήτων με σημαντικές δημοσιονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις:
1. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΑ ΠΕΡΙ ΜΗ ΟΦΕΙΛΗΣ ΤΑΠ. Με το άρθρο 89 του σχεδίου νόμου «ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Ο.Τ.Α., ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ επαναφέρεται σε ισχύ ως υποχρεωτικό προαπαιτούμενο για τη σύνταξη οποιασδήποτε πράξης μεταβίβασης ακινήτου Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ: Η βεβαίωση του ΟΤΑ περί μη οφειλής ΤΑΠ, και μάλιστα με ποινή ακυρότητας ολόκληρου του συμβολαίου! Εδώ πρέπει να προστεθεί ότι η τυχόν παράλειψη του συμβολαιογράφου ή της υπηρεσίας του Δήμου δεν έχει ως μοναδική συνέπεια το να «τινάζει στον αέρα» ολόκληρο το συμβόλαιο, και να καταστρέφει τους συμβαλλόμενους, αλλά με την επιμήκυνση της παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ από τα 5 χρόνια στα 20 (Ν. 4304/2014), οι Δήμοι θα αξιώνουν από τον ιδιοκτήτη τέλη 20ετίας που μπορεί να είναι και μεγαλύτερα από την αξία ολόκληρου του ακινήτου! Για τους λόγους αυτούς η παράλογη και δημευτική αυτή διάταξη πρέπει να απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου.
2. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ. Με το άρθρο 64 του σχεδίου νόμου ««ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», που έχει τίτλο «Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού σε Δικαιοπραξίες, εγγραπτέες πράξεις και άδειες λειτουργίας», η υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών επεκτείνεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς ή κληροδοσίας, αλλά και στις μεταγραφές κατακυρωτικών εκθέσεων πλειστηριασμών και δικαστικών αποφάσεων επιδίκασης ακινήτου. Επίσης επεκτείνεται έμμεσα και στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, αφού αξιώνει την επισύναψη σχετικής βεβαίωσης σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας, την ίδια στιγμή που το υπό κατάθεση σν του Υπουργείου Οικονομίας «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» θεσμοθετείται η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης όλων των επιχειρήσεων!
Οι διατάξεις αυτές δεν παρεμποδίζουν απλώς τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων, αλλά εξοργίζουν τους πολίτες, μεταβάλλουν τους συμβολαιογράφους σε συλλέκτες άπειρων εγγράφων και κινδυνεύουν να μετατρέψουν τη χώρα σε απέραντο «νεκροταφείο ακινήτων», όπου τίποτε δεν θα πωλείται, ούτε θα ενοικιάζεται, ούτε θα κληρονομείται!
Συγκεκριμένα, τη στιγμή που κύμα αποποίησης κληρονομιών με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία σαρώνει τη χώρα, λόγω του ΕΝΦΙΑ και των λοιπών φόρων, είναι απαράδεκτη και απίστευτα αντικοινωνική η διάταξη με την οποία για να αποδεχθεί κάποιος συμβολαιογραφικά μια κληρονομιά, θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο πιστοποιητικό μηχανικού ότι ο θανών δεν είχε κατασκευάσει αυθαίρετα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν τέτοια! Εάν βεβαίως υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα καθώς και την αμοιβή μηχανικού για τη δήλωσή τους. Αποτέλεσμα της διάταξης αυτής θα είναι στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες στην σιωπηρή αποδοχή των κληρονομιαίων ακινήτων (μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποιήσης της κληρονομιάς), χωρίς να συντάσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, κάτι που θα οδήγήσει σε απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών, στη χειρότερη δε περίπτωση να «ρημάξει» κυριολεκτικά η χώρα από δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που ουδείς θα ενδιαφέρεται να τα κληρονομήσει, με άμεση συνέπεια να δημιουργηθεί ένα ακόμη πρόσκομμα στη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και μια ακόμη απώλεια σε δημόσια έσοδα από το φόρο κληρονομιάς.
Ακόμη χειρότερα, με την ίδια διάταξη, σε κάθε μίσθωση επαγγελματικού ακινήτου θα απαιτείται ο ιδιοκτήτης να διαθέτει πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας από μηχανικό, δίμηνης ισχύος, ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυθαίρετα, προκειμένου να αδειοδοτηθεί το ακίνητο αυτό! Έτσι σε κάθε νέα μίσθωση, και ιδιαίτερα επαγγελματική, ο εκμισθωτής ιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται τουλάχιστον με:
1. Αμοιβή Ενεργειακού επιθεωρητή για το πιστοποιητικό «ενεργειακής απόδοσης»,
2. Αμοιβή Πολιτικού Μηχανικού για τη βεβαίωση «πολεοδομικής νομιμότητας», πλέον του κόστους νομιμοποίησης τυχόν υφισταμένων αυθαιρέτων κτισμάτων.
3. Αμοιβή ηλεκτρολόγου για το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
4. Αμοιβή Μεσίτη αστικών συμβάσεων, εφόσον έχει μεσολαβήσει.
Με τον τρόπο αυτό, λόγω του σημερινού χαμηλού ύψους των ζητούμενων μισθωμάτων και του υψηλού κόστους έκδοσης όλων αυτών των πιστοποιητικών, η δαπάνη έκδοσης των οποίων σε πολλές περιπτώσεις θα μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και το προσδοκώμενο ετήσιο μίσθωμα, χιλιάδες ιδιοκτητών ακινήτων ιδίως μικρής αξίας και σε υποβαθμισμένες περιοχές δεν θα έχουν πλέον το παραμικρό κίνητρο να διαθέσουν τα ακίνητά τους προς εκμίσθωση, ή θα τα εκμισθώνουν χωρίς μισθωτήριο, δηλώσεις κλπ...
Οι διατάξεις αυτές δεν παρεμποδίζουν απλώς τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων, αλλά εξοργίζουν τους πολίτες, μεταβάλλουν τους συμβολαιογράφους σε συλλέκτες άπειρων εγγράφων και κινδυνεύουν να μετατρέψουν τη χώρα σε απέραντο «νεκροταφείο ακινήτων», όπου τίποτε δεν θα πωλείται, ούτε θα ενοικιάζεται, ούτε θα κληρονομείται!
Συγκεκριμένα, τη στιγμή που κύμα αποποίησης κληρονομιών με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία σαρώνει τη χώρα, λόγω του ΕΝΦΙΑ και των λοιπών φόρων, είναι απαράδεκτη και απίστευτα αντικοινωνική η διάταξη με την οποία για να αποδεχθεί κάποιος συμβολαιογραφικά μια κληρονομιά, θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο πιστοποιητικό μηχανικού ότι ο θανών δεν είχε κατασκευάσει αυθαίρετα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν τέτοια! Εάν βεβαίως υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα καθώς και την αμοιβή μηχανικού για τη δήλωσή τους. Αποτέλεσμα της διάταξης αυτής θα είναι στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες στην σιωπηρή αποδοχή των κληρονομιαίων ακινήτων (μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποιήσης της κληρονομιάς), χωρίς να συντάσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, κάτι που θα οδήγήσει σε απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών, στη χειρότερη δε περίπτωση να «ρημάξει» κυριολεκτικά η χώρα από δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που ουδείς θα ενδιαφέρεται να τα κληρονομήσει, με άμεση συνέπεια να δημιουργηθεί ένα ακόμη πρόσκομμα στη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και μια ακόμη απώλεια σε δημόσια έσοδα από το φόρο κληρονομιάς.
Ακόμη χειρότερα, με την ίδια διάταξη, σε κάθε μίσθωση επαγγελματικού ακινήτου θα απαιτείται ο ιδιοκτήτης να διαθέτει πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας από μηχανικό, δίμηνης ισχύος, ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυθαίρετα, προκειμένου να αδειοδοτηθεί το ακίνητο αυτό! Έτσι σε κάθε νέα μίσθωση, και ιδιαίτερα επαγγελματική, ο εκμισθωτής ιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται τουλάχιστον με:
1. Αμοιβή Ενεργειακού επιθεωρητή για το πιστοποιητικό «ενεργειακής απόδοσης»,
2. Αμοιβή Πολιτικού Μηχανικού για τη βεβαίωση «πολεοδομικής νομιμότητας», πλέον του κόστους νομιμοποίησης τυχόν υφισταμένων αυθαιρέτων κτισμάτων.
3. Αμοιβή ηλεκτρολόγου για το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
4. Αμοιβή Μεσίτη αστικών συμβάσεων, εφόσον έχει μεσολαβήσει.
Με τον τρόπο αυτό, λόγω του σημερινού χαμηλού ύψους των ζητούμενων μισθωμάτων και του υψηλού κόστους έκδοσης όλων αυτών των πιστοποιητικών, η δαπάνη έκδοσης των οποίων σε πολλές περιπτώσεις θα μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και το προσδοκώμενο ετήσιο μίσθωμα, χιλιάδες ιδιοκτητών ακινήτων ιδίως μικρής αξίας και σε υποβαθμισμένες περιοχές δεν θα έχουν πλέον το παραμικρό κίνητρο να διαθέσουν τα ακίνητά τους προς εκμίσθωση, ή θα τα εκμισθώνουν χωρίς μισθωτήριο, δηλώσεις κλπ...
3. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ». Τέλος με το άρθρο 22 του ίδιου σν, οι διατάξεις περί της διαβόητης ελληνικής «πατέντας» που ονομάζεται «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων» προβλέπουν υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, καθιστώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά «φόρου υποτελείς» στους ιδιώτες μηχανικούς που θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους επ΄αμοιβή σε όλα τα σπίτια και όλα τα κτίρια, και φυσικά ανοίγοντας νέο λαμπρό πεδίο δόξης στην διαφθορά και τη συναλλαγή. Σας καλούμε να μην πράξετε αυτό που δεν έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αντιλαμβανόμενες την τεράστια κοινωνική απαξία του!
Ζητούμε την απάλειψη των νέων αυτών ρυθμίσεων των άρθρων 22 και 64 του υπό διαβούλευση σ.ν. του ΥΠΕΚΑ, καθόσον δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά αποκλειστικά και προφανέστατα τα συμφέροντα εκείνων που θα εκδίδουν τα σχετικά πιστοποιητικά. Η εφαρμογής του θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια δημόσιων εσόδων από το φόρο κληρονομιάς, αλλά και στις υπόλοιπες συνέπειες που παραπάνω τονίσαμε. Δεν μπορεί τα εκατομμύρια ιδιοκτητών των καθημαγμένων ακινήτων της χώρας, που έχουν στοχοποιηθεί με τρόπο πρωτοφανή και βάρβαρο από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, να επιβαρυνθούν και με νέες υποχρεωτικές αμοιβές προς όφελος ορισμένων επαγγελματικών κλάδων, πέραν από όσες ήδη δυστυχώς υπάρχουν.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου