facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ενας μάρτυρας που εκθέτει την Αστυνομία

Υπό την μήνιν της προέδρου κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη κατέθεσε στο βήμα του μάρτυρα ο κ. Διαμαντής Βίντσης, αστυνομικός της Άμεσης Δράσης, στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο.

Σε μια μαρτυρία «λακωνική», με αντιφάσεις και αινιγματικά σημεία, που κατέστησαν καχύποπτο το δικαστήριο απέναντί του, ο κ. Βίντσης, οδηγός του αυτοκινήτου της Άμεσης Δράσης, αυτοπροσδιορίστηκε ως «ταξιτζής», μοναδική ευθύνη του οποίου είναι η διαφύλαξη της περιουσίας του Δημοσίου – «ενός αυτοκινήτου 20ετίας δηλαδή...», όπως συμπλήρωσε δηκτικά η πρόεδρος.

Τόσο η κυρία Λεπενιώτη όσο και η εισαγγελέας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου εντόπισαν διαφορές σε σχέση με προηγούμενες καταθέσεις του κ. Βίντση, ενώ η κυρία Οικονόμου του είπε ευθέως ότι με τη στάση που τηρεί είναι ύποπτος για ψευδορκία. «Βασικά, δεν μας λέτε τίποτε, σας τα λέμε όλα εμείς» επεσήμανε η εισαγγελέας, τονίζοντάς του παράλληλα ότι κατά το παρελθόν είχε πει «άλλα» – για παράδειγμα, ότι είχε τρέξει στα στενά, ψάχνοντας υπόπτους, ενώ σήμερα ανέφερε ότι δεν απομακρύνθηκε καθόλου από το αυτοκίνητο καθώς και ότι το σήμα του κέντρου ήταν για φιλάθλους, ενώ παλαιότερα είχε αναφέρει για «μαυροφορεμένους με ρόπαλα».

Ο κ. Βίντσης ανέφερε αναλυτικά ότι το σήμα που έλαβε το μοιραίο βράδυ από το κέντρο, αφορούσε επεισόδιο με φιλάθλους, αλλά κατά την άφιξή του στο σημείο δεν εντόπισε απολύτως τίποτε. Αυτός ήταν και ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, για τον οποίο ο συνοδηγός του αυτοκινήτου «είχε πάει να ψάξει στα στενά».

Η πρόεδρος, με επίμονες ερωτήσεις, εξέφρασε ιδιαίτερη ενόχληση για το γεγονός ότι δεν επεδείχθη η δέουσα περιέργεια, το αναμενόμενο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του περιστατικού από τον μάρτυρα.

Ο κ. Βίντσης απέδωσε πάντως τις διαφορές στις καταθέσεις του, τότε και τώρα, στο γεγονός ότι «έχουν περάσει τρία χρόνια».

Κληθείς να αναγνωρίσει πρόσωπα εκ των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, ο μάρτυς δεν διαφώτισε το δικαστήριο. Τον μόνο που αναγνώρισε (κοιτώντας σε χρόνο-ρεκόρ τους κατηγορούμενους) ήταν τον δράστη Γιώργο Ρουπακιά, τον οποίο άλλωστε είχε δει στο περιπολικό. Στο σημείο της δολοφονίας είχε δει μόνο τον μαχαιρωμένο Φύσσα.

«Μας ζητήθηκε να περιμένουμε για να συνοδεύσουμε το ασθενοφόρο ως το Κρατικό» εξήγησε ο κ. Βίντσης. Το αμέσως επόμενο σήμα που έλαβε ήταν «να επιστρέψει στο σημείο της δολοφονίας και να προβεί σε προσαγωγές, σε ό,τι περίεργο βλέπει».

Πρόεδρος: Ποιον θα κάνατε προσαγωγή;

Μάρτυς: Ξεχωρίζεις τον ύποπτο... Κάποιον που δεν ταιριάζει εκείνη την ώρα στο σημείο.

Το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα. Η πρόεδρος ζήτησε να είναι παρούσα μεταξύ άλλων και η αδελφή του Γιώργου Ρουπακιά, Χρυσούλα, η μαρτυρία της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον.

Σφυροκόπημα μάρτυρα από την υπεράσπιση

Με άξονα τη μετάθεση του μάρτυρα - εξωτερικού φρουρού των φυλακών Κορυδαλλού κ.Δημήτρη Χατζησταμάτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επέλεξε η υπεράσπιση να αποδομήσει την αξιοπιστία του κατά την τρίτη και τελική ημέρα κατάθεσης του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Κύριος εκφραστής του εγχειρήματος, ο κ. Δημήτρης Παπαδέλλης, συνήγορος υπεράσπισης του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει αν η μετάθεσή του επηρέασε τις αρχικές καταθέσεις του. Ο κ. Παπαδέλλης υπογράμμισε ότι ο μάρτυς διατύπωσε πρώτη φορά στο δικαστήριο την εκτίμησή του περί συγκεντρωμένων χρυσαυγιτών που «διευκόλυναν ψυχολογικά τον Ρουπακιά» αλλά και περί «υποτίμησης του όλου σκηνικού από την αστυνομία εκείνο το βράδυ».

Ο ίδιος συνήγορος, κρίνοντας ότι έχουν αναδειχθεί κρίσιμα ζητήματα, ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση να διαβιβαστεί στο δικαστήριο ο πειθαρχικός φάκελος του μάρτυρα, και στην περίπτωση που δεν μπορεί να κοινοποιηθεί, να διευκρινιστεί ποιος έδωσε εντολή να γίνει αναφορά του μάρτυρα για το συμβάν στην υπηρεσία του, και ενώ είχε ήδη καταθέσει ενώπιον των αρχών στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.

Ο μάρτυς δέχθηκε και τις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του Δημήτρη Κουκούτση κ. Γιώργου Μιχαλόλια.

Συνήγορος: Το «Κοράλλι» ήταν άντρο κάποιας πολιτικής ομάδας;

Μάρτυς: Όχι, αλλιώς δεν θα πήγαινα.

Συνήγορος: Θεωρείτε τη συνάντηση του Φύσσα και της παρέας του με τους άλλους τρεις στην καφετέρια τυχαία;

Μάρτυς: Ναι.

(...)

Συνήγορος: Το «συντεταγμένο ποδοβολητό», αφού σας έκανε τόση εντύπωση, γιατί δεν το έχετε αναφέρει στις τρεις προηγούμενες καταθέσεις σας και το αναφέρετε τώρα;

Μάρτυς: Για μένα συντεταγμένο και ποδοβολητό είναι ταυτόσημα.

Συνήγορος: Έχετε ξαναδεί κόσμο να τρέχει, κύριε;

Μάρτυς: Έχω δει, αλλά όχι τόσο ομοιόμορφα... Αυτό πρέπει να προσπαθήσεις για να το πετύχεις.

(...)

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αρτέμη Ματθαιόπουλου κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλούδης -με βάση την εκπεφρασμένη απογοήτευση του μάρτυρα για την «εμπιστοσύνη» που έδειξε στην αστυνομία- επέμεινε με ερωτήσεις στο αν οι αστυνομικοί άλλα άκουσαν από τον ίδιο και άλλα κατέγραψαν κατά την προανάκριση.

Μάρτυς: Έπρεπε να είχα διαβάσει τα χαρτιά και να είχα πάρει αντίγραφα. Ούτε καν μου τα έστειλαν, δεν τα έλαβα ποτέ...

Πρόεδρος: Αυτό είναι το παράπονό του...

Συνήγορος: Δηλαδή έκαναν κακούργημα;

Πρόεδρος: Έχει απαντήσει... Δεν είπε κάτι τέτοιο.

Βελέντζα (υπεράσπιση - παρεμβαίνει): Στις δικές μου ερωτήσεις απάντησε ότι έγραψαν άλλα.

tovima


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news