facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Παραιτήθηκε ο Σάλλας από πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς

Την αρχή των εκ βάθρων αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών πως σηματοδοτεί η παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα από τη θέση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς– μια παραίτηση, που ανακοίνωσε ο ίδιος σε έκτακτη συνεδρίαση του ομίλου.
Η παραίτηση Σάλλα ήρθε μετά από ένα θυελλώδες παρασκήνιο μηνών και στον απόηχο της διαμάχης του με το fund του μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον που κατέχει σημαντικό μερίδιο μετοχών της τράπεζας. Η διαμάχη αυτή πυροδότησε και τριβές με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM), o οποίος έχει στην πράξη και την απόλυτη εποπτεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τί είπε ο Σάλλας στο Δ.Σ. της Πειραιώς
Ο ίδιος ο Μιχάλης Σάλλας είπε στα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας ότι είχε ήδη λάβει την απόφαση να παραιτηθεί από τις αρχές του 2016 και είχε ενημερώσει τους αρμόδιους θεσμούς, αλλά δεν μπορούσε να υλοποιήσει αυτή την κίνηση νωρίτερα διότι ανέμενε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικήσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:
«Αγαπητοί φίλοι,
Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο.  Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον.  Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.
Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts.  Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».
Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.»
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε την καθηγήτρια κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη Προσωρινή Πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το θερμό παρασκήνιο
Οι εξελίξεις στην Πειραιώς είχαν προδιαγραφεί μετά το βέτο που έθεσε ο SSM μπλοκάροντας την τοποθέτηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς του Χρηστου Παπαδόπουλου, ο όποιος είχε επιλεγεί μετά από διεθνή διαγωνισμό.
Οπως επισημαίνουν, δε, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, η σαφής κατεύθυνση που δίνει ο SSM είναι η επιλογή ξένων διοικητικών στελεχών για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η διοικητική συγκρότηση των τραπεζών ορίζεται πλέον από τον νέο αυστηρό νόμο για την την εταιρική διακυβέρνηση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι τα εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. και οι πρόεδροι πρέπει να διαθέτουν πολυετή διεθνή εμπειρία και να μην κατείχαν θέσεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία 5 χρόνια.
Ο νέος νόμος έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τραπεζικούς παράγοντες – ανάμεσά τους και από την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη – που θεωρούν ότι αποδυναμώνει στελεχιακά και οδηγεί σε αφελληνισμό των εγχώριων τραπεζών.
tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news