Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της«Palmos Analysis«, η οποία έγινε για λογαριασμό του altsantiri.gr, τόσο σε ό,τι αφορά στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, η οποία απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας, όσο και για την απόφαση της ΚΟ της ΝΔ να αποχωρήσει από τη συζήτηση πριν την έναρξη της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, που φέρνει κάθε τόσο στην επιφάνεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και αρκετά ακόμα μέλη της αντιπολίτευσης…
Αναλυτικά:
– Το 67% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την πλήρη απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος, που αποφάσισε η κυβέρνηση. Με την εν λόγω απόφαση συμφωνεί και το 67% των Νεοδημοκρατών, ενώ αντίθετοι είναι λιγότεροι από τρεις στους δέκα (28%).
– Επτά στους δέκα (70%) Έλληνες διαφωνούν και με την επιλογή της ΝΔ να αποχωρήσει από τη συζήτηση στη Βουλή για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος. Με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαφωνεί και το 52% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (συμφωνεί μόνο το 38%)!
– Το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ΚΟ της ΝΔ αποχώρησε από τη Βουλή επειδή θέλει να προστατεύσει στελέχη και πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος. Το ίδιο πιστεύουν και 3 στους 10 (30%) Νεοδημοκράτες (σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τους Νεοδημοκράτες που πείστηκαν από την εξήγηση της ΝΔ). Μόνο 9% των Ελλήνων πείστηκε από το επιχείρημα της ΝΔ ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική.
– Περισσότεροι από τους μισούς (57%) ερωτηθέντες απορρίπτουν το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για διενέργεια εκλογών, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει την αξιολόγηση. Αντίθετα,μόλις το 36% θέλει εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι καιτέσσερις στους δέκα Νεοδημοκράτες δεν θέλουν εκλογές!
Η Πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας «Palmos Analysis» για λογαριασμό του altsantiri.gr, διενεργήθηκε την περίοδο 3-4 Ιουνίου,δηλαδή 2 και 3 μέρες αντίστοιχα μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας με 190 «Ναι». Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.014 ψηφοφόροι με αναλογική κατανομή στους Νομούς της χώρας, με βάση τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.
Αναλυτικά:
Οι offshore και το offside
Του Πασχάλη – Αλέξανδρου Τεμεκενίδη, διευθυντής ερευνών της εταιρείας Palmos Analysis (temekenidis@palmosanalysis.gr)
Η κοινοβουλευτική μάχη για τις offshore των πολιτικών προσώπων που διεξήχθη την εβδομάδα που μας πέρασε, έκρυβε τελικά εκπλήξεις και παγίδες. Η Κυβέρνηση φάνηκε να αντιλαμβάνεται άμεσα τον αντίκτυπο που είχε στην κοινή γνώμη η αρχικά ψηφισθείσα ρύθμιση, που άφηνε ανοικτό το παράθυρο για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες (έστω και υπό προϋποθέσεις) και έσπευσε να επιβάλει συνολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων και συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, αυτό συνάδει με την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας (67%) της κοινής γνώμης (και μάλιστα με αντίστοιχα ποσοστά τόσο στη βάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σ’ αυτή των ψηφοφόρων της ΝΔ), ανεξαρτήτως των νομικών θεμάτων που ενδεχομένως να προκύπτουν, όπως υποστηρίζεται από διάφορες πλευρές.
Και ενώ η Κυβέρνηση φαινόταν να έχει δυσκολία να πείσει για την αλλαγή θέσης, ήρθε η ΝΔ να την βγάλει από τη δύσκολη θέση: η αποχώρηση από την Βουλή και η μη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας – την οποία μάλιστα υπερψήφισε και σχεδόν σύσσωμη η υπόλοιπη αντιπολίτευση – χαρακτηρίζεται ως «λάθος» από περίπου 7 στους 10 ψηφοφόρους (μεταξύ των οποίων και περίπου οι μισοί ψηφοφόροι της ΝΔ), ενώ οι λόγοι που επικαλέστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έπεισαν, καθώς το 61% των ερωτώμενων (μεταξύ των οποίων και το 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ) θεωρούν ότι η κίνηση αυτή είχε ως κίνητρο την προστασία πολιτικών προσώπων που συμμετέχουν σε εταιρείες στο εξωτερικό. Άλλωστε η εποχή χαρακτηρίζεται από την καθολική καχυποψία των ψηφοφόρων για κάθε ενέργεια των κομμάτων και στο συγκεκριμένο θέμα η επιλογή της ΝΔ, ανεξαρτήτως των πραγματικών προθέσεων, απλά εντείνει την ένταση των θεωριών συνομωσίας…
Μέσα στο κλίμα αυτό και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο προσκήνιο, η πλειοψηφία (57%) του εκλογικού σώματος προκρίνει την ηρεμία και την πολιτική σταθερότητα από μια νέα εκλογική διαδικασία, αν και το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες δεν είναι αμελητέο (36%).
altsantiri
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου