Η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί ότι το Τσάμικο είναι διεθνές θέμα και θα πρέπει να υπολογίσει με ποιον τρόπο θα το επιλύσει στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Ο Σπετίμ Ιντρίζι, πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων PDIU, «κατακεραυνώνει» τον Νίκο Κοτζιά και τα όσα ο ίδιος αλλά και κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών έχουν πει τις τελευταίες ημέρες, πριν και μετά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα, περί Τσάμικου. Ο κ. Ιντρίζι επισημαίνει ότι, τουλάχιστον κατά την δική του εκδοχή, το Τσάμικο τέθηκε σε όλες τις συναντήσεις του κ. Κοτζιά στα Τίρανα και προειδοποιεί ότι το θέμα δεν πρόκειται να φύγει από την ατζέντα των διμερών σχέσεων.
«Είναι η πολλοστή φορά, από την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Κοτζιά στα Τίρανα, που η ελληνική διπλωματία δεν χάνει ευκαιρία για να επιβεβαιώσει μια απόλυτη αλήθεια. Οι συνεντεύξεις που έδωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, οι πρόσφατες δηλώσεις διαφόρων εκπροσώπων είναι εύγλωττες αποδείξεις ότι το Τσάμικο υφίσταται και ότι η ελληνική διπλωματία θα πρέπει τώρα να υπολογίσει με ποιον τρόπο θα συμπεριλάβει στην ατζέντα των διμερών διαπραγματεύσεων την επίλυση του θέματος αυτού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιντρίζι, σχολιάζοντας όσα ακολούθησαν την υπόθεση με το πανό περί «γενοκτονίας» των Τσάμηδων κατά τον αγώνα Ελβετίας - Αλβανίας στο Euro 2016 στη Γαλλία.
Ο κ. Ιντρίζι εκθέτει πλήρως τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έχει επιμείνει στις τελευταίες συνεντεύξεις του ότι η επίσκεψή του στα Τίρανα υπήρξε επιτυχημένη. Αφού χαρακτηρίζει ως «γελοία» τη σύνδεση της Τουρκίας με το περιστατικό με το πανό, ο κ. Ιντρίζι λέει ότι η επιμονή του κ. Κοτζιά να αρνείται τα περί Τσάμικου «έχει χαρακτήρα αυτοτραυματισμού, είναι απόδειξη του γεγονότος ότι η ελληνική πλευρά ενοχλήθηκε πολύ από τα μηνύματα που έλαβε από την αλβανική διπλωματία, από τις θέσεις που τήρησε ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, από τις θέσεις ιστορικού χαρακτήρα του Πρωθυπουργού Ράμα από το συνέδριο του κόμματός μας, από την πολύωρη διαμαρτυρία που διοργάνωσε ο σύλλογος "Τσαμουριά", η οποία δημιούργησε το ιστορικό ντεκόρ των διαπραγματεύσεών της με την αλβανική πλευρά» τόνισε ο κ. Ιντρίζι.
Επιβεβαιώνοντας δε πολλές από τις επισημάνσεις που έγιναν σε μερίδα του ελληνικού Τύπου (μεταξύ των οποίων και στο «Βήμα»), ο κ. Ιντρίζι ουσιαστικά διαψεύδει τον κ. Κοτζιά ότι το Τσάμικο δεν τέθηκε από τον ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και από τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα στις συναντήσεις που είχε μαζί τους.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος PDIU «εφόσον η ελληνική πλευρά δεν τόλμησε στα Τίρανα να αρνηθεί την εισαγωγή του Τσάμικου στην κοινή ατζέντα από το πλευράς του υπουργού Εξωτερικών που το χαρακτήρισε ως "θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών" στην κοινή συνέντευξη Τύπου και στη συνάντηση στο πανεπιστήμιο Τιράνων ή από πλευράς του Πρωθυπουργού Ράμα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νισάνι και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Μπάσα, προσπαθεί τώρα να το κάνει εξ' αποστάσεως από την Αθήνα».
Ο κ. Ιντρίζι ανεβάζει μάλιστα υπέρμετρα τους τόνους χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλη απάτη» όσα είπε ο κ. Κοτζιάς ότι «18.000 Αλβανοί της Τσαμουριάς έφυγαν δήθεν από μόνοι τους από τον φόβο ότι θα καταδικαστούν σε θάνατο». Σύμφωνα με τον κ. Ιντρίζι, τα δικαστήρια που στήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στα Ιωάννινα ήταν «φιάσκο». Πριν από την καταδίκη σε θάνατο περίπου 2.000 Τσάμηδων, ο κ. Ιντρίζι ομιλεί περί σφαγής 28.000 Αλβανών της Τσαμουριάς - αν και αποφεύγει να πει από πού αντλεί τα στοιχεία αυτά.
Τέλος, ο κ. Ιντρίζι καταδεικνύει για ποιον λόγο το Τσάμικο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί εύκολα και γρήγορα. «Το τσάμικο ζήτημα λύνεται ασφαλώς στο πλαίσιο των διεθνών νομικών κειμένων και σε διμερή βάση. Σε περίπτωση όμως», προειδοποιεί, «που η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να το λύσει σε διμερές πλαίσιο, τότε ας ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τόσο ένα κοινό μέτωπο όλων των θυμάτων της γειτονικής χώρας, εθνικά καθαρής, όσο και μια έντονη διεθνοποίησή του. Εμείς», καταλήγει, «δεν αισθανόμαστε περιθωριακοί, αισθανόμαστε ασφαλώς πιο ισχυροί, όταν οι εκπρόσωποι των θεσμών μας, σεβόμενοι το Ψήφισμα για το Τσάμικο, κατέστησαν σαφές στην ελληνική πλευρά ότι το θέμα αυτό δεν θα φύγει από την ατζέντα των διμερών σχέσεων μέχρι την πλήρη επίλυσή του».
tovima
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου