Σοκ προκάλεσαν στα μέλη της γαλλικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας τα όσα είδαν στους καταυλισμούς και τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα.
Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη χώρα μας αντιπροσωπεία του γαλλικού κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Κριστιάν Ασάφ, πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής της Γαλλίας για τη μετανάστευση και επισκέφθηκε την Ειδομένη, τα Διαβατά και τους καταυλισμούς στην Αθήνα.
«Είμαστε στο χείλος μίας ανθρωπιστικής καταστροφής. Θα υπάρχουν νεκροί πριν από το τέλος του καλοκαιριού», προειδοποίησε ο Ασάφ, μιλώντας στη Le Monde, έπειτα από τα όσα είδε στην Ελλάδα. Ο Γάλλος πολιτικός κάνει λόγο για δραματικές συνθήκες υγιεινής τις οποίες βιώνουν οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, κατάσταση από την οποία αδυνατούν να ξεφύγουν «αν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αφεθεί μόνη της στην πρώτη γραμμή, με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει».
«Στα κέντρα που είδαμε στον βορρά, το 40% είναι παιδιά, πολλά από τα οποία πολύ μικρά. Ενας γιατρός του Ερυθρού Σταυρού, εμφανώς ανήσυχος, μας είπε ότι ήδη υπάρχει συναγερμός για περιπτώσεις ελονοσίας και δυσεντερίας. Η κατάσταση είναι κρίσιμη σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής, η ποιότητα του νερού είναι ανησυχητική», περιγράφει ο Ασάφ, που εκφράζει φόβο για το τι θα συμβεί με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι πρόσφυγες θα μείνουν σε αυτές τις δομές για καιρό, αν η Ευρώπη δεν βρει έναν τρόπο να βοηθήσει μαζικά την Ελλάδα να χειριστεί τις αιτήσεις για άσυλο, όπως τονίζει.
«Σήμερα τα πάντα περνούν από τις ελληνικές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση ξεπερνά τις δυνατότητές τους», αναφέρει από την πλευρά του ο βουλευτής Ζαν Μαρκ Ζερμέν, μέλος της ίδιας αντιπροσωπείας, μιλώντας για τις λιγοστές υποθέσεις που μπορούν να εξεταστούν καθημερινά, τη στιγμή που πάνω από 50.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.
«Πρέπει η Ευρώπη να ''ξεκλειδώσει'' ένα ποσό που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει πιο γρήγορη την επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο», τονίζει ακόμη ο Ασάφ.
Tους έχουν εγκαταλείψει στα στρατόπεδα
Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζαν Μαρκ Ζερμέν, μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής βουλής σοκαρίστηκε από την απόλυτη απουσία ενημέρωσης των μεταναστών.
«Υπάρχουν πολυάριθμες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ειδομένη, αντίθετα στο Ολυμπιακό στάδιο των Αθηνών δεν υπάρχει κανείς. Οι μετανάστες είναι εγκαταλελειμένοι χωρίς πληροφορίες, χωρίς να υπάρχει κάποιος να τους καθοδηγήσει. Σε κάποια στιγμή βρέθηκα μόνος μαζί τους και ένιωσα μια πραγματική βιαιότητα απέναντί μου. Κάποια άτομα από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν διαπιστώσει το ίδιο πράγμα γιατί εδώ οι άνθρωποι έχουν μια τρομακτική έλλειψη πληροφοριών», δηλώνει.
«Υπάρχουν πολυάριθμες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ειδομένη, αντίθετα στο Ολυμπιακό στάδιο των Αθηνών δεν υπάρχει κανείς. Οι μετανάστες είναι εγκαταλελειμένοι χωρίς πληροφορίες, χωρίς να υπάρχει κάποιος να τους καθοδηγήσει. Σε κάποια στιγμή βρέθηκα μόνος μαζί τους και ένιωσα μια πραγματική βιαιότητα απέναντί μου. Κάποια άτομα από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν διαπιστώσει το ίδιο πράγμα γιατί εδώ οι άνθρωποι έχουν μια τρομακτική έλλειψη πληροφοριών», δηλώνει.
Ένα υπαίθριο νεκροταφείο
Και αυτή η κατάσταση δεν συμβαίνει μόνο στην Αθήνα. Στα Διαβατά, η ομάδα των γάλλων πολιτικών συνάντησε ένα Σύρο που μιλούσε άπταιστα γαλλικά.
«Αυτός ο καθηγητής γαλλικών από το Χαλέπι ήταν σε απόγνωση. Κατέληξε εκεί με την οικογένειά του. Ένα από τα παιδιά του υπέφερε από πυρετό και δεν υπήρχε κανένας γιατρός πουθενά. Παρά τις προσπάθειες που έκανε δεν μπορούσε να πάρει ραντεβού μέσω Skype για να καταθέσει αίτηση ασύλου. Η κατάστασή του ήταν δύσκολη αλλά όταν τον ρωτήσαμε αν θέλει να έρθει στη Γαλλία, τότε καταλάβαμε τον βαθμό της απελπισίας του. Μας είπε ότι θέλει να πάει οπουδήποτε αρκεί να φύγει από το στρατόπεδο» διηγείται ένας από τους γάλλους βουλευτές, ακόμη συγκινημένος από τα όσα είδε στην Ελλάδα.
Και πρόσθεσε ότι αυτός ο Σύρος αφού δεν μπορεί να καταγραφεί με αίτηση ασύλου, ο γαλλικός Οργανισμός OFPRA δεν μπορεί να γνωρίζει τον φάκελό του ούτε να τον επιλέξει για να φύγει από το στρατόπεδο προς τη Γαλλία.
Η ομάδα των γάλλων πολιτικών συγκινήθηκε ιδιαίτερα και από την περίπτωση ενός μικρού κοριτσιού από τη Συρία, στην Ειδομένη. «Ηταν περίπου 5 ή 6 ετών. Ηρθε προς το μέρος μας και μας φίλησε όλους. Νιώθαμε σαν να μας έλεγε να μην την ξεχάσουμε εκεί, ακόμη συγκινούμαι όταν το διηγούμαι», δηλώνει ο Κριστιάν Ασάφ, παρότι είναι συνηθισμένος σε τραγικές καταστάσεις προσφύγων, αφού επισκέφθηκε πολλά μέτωπα μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης.
Ο Κριστιάν Ασάφ αναφέρει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε ανοίξει δικές της επίσημες διόδους για τους μετανάστες. «Είναι απαράδεκτο να μην έχει βάλει δικά της ανθρωπιστικά φέρι μποτ η Ευρώπη για να σώσει αυτούς τους ανθρώπους» δηλώνει. Και προσθέτει:
«Και πρέπει η Ευρώπη να σταματήσει να επικαλείται την κοινή γνώμη της, γιατί δεν πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η κοινή γνώμη θα δεχόταν ένας προορισμός διακοπών 3 ώρες από το Παρίσι να γίνει ένα υπαίθριο νεκροταφείο για μετανάστες»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου