Από τον περασμένο Ιούλιο και αφότου υπέγραψε την συμφωνία με τους δανειστές στο παρά 1' του Grexit, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αποδεχθεί την ρήτρα της αυτοματοποιημένης λήψης πρόσθετων μέτρων, για την οποία σήμερα διαμαρτύρεται και είναι έτοιμη να κηρύξει άλλον έναν ανένδοτο κατά του κουαρτέτου και του Πόουλ Τόμσεν.
Την ίδια δηλαδή ρήτρα για την οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκηςυπαινίχθηκε ότι δημιουργεί «πολιτικό πρόβλημα στη χώρα».
Η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί μεν τους εσωτερικούς και μικροπολιτικούς της στόχους, πλην όμως σήμερα εγείρεται ένα ζήτημα για την συγκεκριμένη διάταξη, την οποία τα ίδια πρόσωπα έχουν ψηφίσει ήδη από το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους, χωρίς κάποιος από τους σημερινούς βουλευτές της πλειοψηφίας να έχει διαμαρτυρηθεί.
Η συγκεκριμένη διάταξη έγινε νόμος του ελληνικού κράτους, και όπως αναφέρεται στις παραγράφους 25 & 26 (Ν. 4334/2015):
«Το δημοσιονομικό συμβούλιο εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών ημιαυτόματα μέτρα περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και ειδικότερα μηνιαίων/τριμηνιαίων στόχων σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξαιρουμένου του επενδυτικού σκέλους, οι οποίοι ορίζονται για όλους τους υποτομείς της Κυβέρνησης.
Σε περίπτωση κατά την οποία σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης εμφανίζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον τριμηνιαίο στόχο, οι οποίες δεν αποδίδονται σε εξαιρετικές περιστάσεις, κατά την έννοια της περίπτωσης θ' της παρ. 1 του αρθρου 14 του Ν. 4270/2014, ενεργοποείται διορθωτικός μηχανισμός ύστερα από σχετική γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Ο διορθωτικός μηχανισμός συνίσταται στην κάλυψη της απόκλισης είτε με περικοπή δαπανών είτε με ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση των εσόδων. Η εφαρμογή του διορθωτικού μηχανισμού δεν συνεπάγεται τη μη εφαρμογή του μέρρους Ζ' του Ν. 4270/2014, αλλά λειτουργεί συνδυαστικά με τις διατάξεις του.
Η περικοπή δαπανών ή και η ενίσχυση των εσόδων θα εφαρμόζεται κατά σειρά προτεραιότητας: α) στον φορέα ή τους φορείς από τον οποίο προέρχεται η απόκλιση, β) σε οποιονδήποτε από τους φορείς που ανήκουν στον ίδιο υποτομέα και που εποπτεύονται από το ίδιο Υπουργείο με εκείνον ή εκείνους από τον οποίο προέρχεται η απόκλιση, γ) σε οποιονδήποτε από τους φορείς ανήκουν στον ίδιο υποτομέα με εκείνον ή εκείνους από τον οποίο προήλθε η απόκλιση ανεξαρτήτως εποπτεύοντος υπουργείου και δ) σε οποιονδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης».
Στην επόμενη παράγραφο του Ν. 4334/2015 ορίζεται:
«Με κοινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και των κατά περίπτωση συναρμοδίων υπουργών ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων».
tovima
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου