Οι δύσκολες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες, δηλώνει σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Volksstimme η Άγκελα Μέρκελ: «Όποιος εγκαταλείπει το Χαλέπι για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς ή από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους δεν σοκάρεται από τις δυσκολίες στην Ελλάδα», λέει η γερμανίδα καγκελάριος.
Για μια ακόμα φορά η Άγκελα Μέρκελ ασκεί κριτική στη μονομερή απόφαση της Βιέννης να κλείσει, ντε φάκτο, τα σύνορά της στις ροές προσφύγων. Στη συνέντευξή της τονίζει ότι «όποιος κλείνει σύνορα δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγική κρίσης. Η στάση αυτή εγκυμονεί, μακροπρόθεσμα, κινδύνους για τη γερμανική οικονομία». Σε άλλο σημείο η καγκελάριος υπογραμμίζει: «Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όχι “λύσεις“ που περιλαμβάνουν αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλούνται άλλες χώρες να επωμιστούν».
Αναφερόμενη στην Ελλάδα η καγκελάριος επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα στην τύχη της». Ταυτόχρονα ωστόσο επέκρινε την Αθήνα λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2015 χώρους (hot spot) για τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων. «Όμως αυτό δεν έγινε όπως συμφωνήθηκε», είπε η Α. Μέρκελ.
Φάιμαν: Απευθείας μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία
Από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, υπερασπίζεται τις αποφάσεις της κυβέρνησής του και υποδεικνύει στο Βερολίνο να μεταφέρει πρόσφυγες απευθείας στη Γερμανία από την Ελλάδα ή από όμορες χώρες της Συρίας, όπως η Τουρκία ή η Ιορδανία. Ο κ. Φάιμαν προτείνει μάλιστα να δοθούν στους πρόσφυγες σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα. «Μια τέτοιου είδους κατανομή προβλέπεται ούτως ή άλλως. Η Αυστρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει κέντρο αναδιανομής προσφύγων. Δεν είναι δυνατό να επιτρέπουμε καθημερινά τη διέλευση σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους ή η Γερμανία να μας ενημερώνει ότι θα δεχθεί σε μια μέρα 2.000, 1.000 ή έναν πρόσφυγα». Ο αυστριακός καγκελάριος προσθέτει ότι η κατανομή των προσφύγων πρέπει να γίνει σε χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η Αυστρία δεν μπορεί να είναι ο θάλαμος αναμονής της Γερμανίας», υπογραμμίζει ο Βέρνερ Φάιμαν.
Τουρκικές ενστάσεις στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
H αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης προσκρούει, όπως όλα δείχνουν, στην αντίσταση της Τουρκίας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP επικαλείται διπλωμάτες της νατοϊκής συμμαχίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για δύο κύρια προβλήματα: Πρώτον, η Άγκυρα απορρίπτει το γερμανικό αίτημα να επιτρέψει την παρουσία νατοϊκών πλοίων στα χωρικά της ύδατα και, δεύτερον, εμφανίζεται απρόθυμη να εφαρμόσει τη συμφωνία για την επιστροφή όσων προσφύγων έχουν διασωθεί από νατοϊκές δυνάμεις. Σύμφωνα πάντα με νατοϊκούς κύκλους, η αποστολή του ΝΑΤΟ εξαρτάται τώρα από τις διαπραγματεύσεις που ζητά η Άγκυρα με τον γερμανό επικεφαλής της νατοϊκής αποστολής, ναύαρχο Γεργκ Κλάιν. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ωστόσο γνωστό αν η στάση της Τουρκίας οφείλεται απλά σε υπεκφυγές και αναβλητικότητα ή αν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και στρατού, μεταδίδει το AFP. Σε δηλώσεις της πάντως η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ θα φέρει περισσότερη διαφάνεια σε όσα κάνει η τουρκική πλευρά στη διαχείριση του προσφυγικού.
dw
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου