Πολιτικό και κοινωνικό σάλο έχει προκαλέσει το νέο κρούσμα νεποτισμού εκ μέρους της κυβέρνησης με την τοποθέτηση του κ. Αργύρη Αργυρού, συζύγου της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη, σε κρατική εταιρεία «φάντασμα».
Η διπλή ενέργεια του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη να προχωρήσει σε στελέχωση του ΔΣ μιας δημόσιας επιχείρησης που δεν έχει ουσιαστικό αντικείμενο και έργο και να διορίσει σε θέση κορυφής πρόσωπο που συνδέεται συγγενικά με βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος προκαλεί αμείλικτα ερωτηματικά για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και περιττή διόγκωση του κράτους ώστε να «βολευτούν» συγγενείς και κομματικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, χθες την ώρα που έξω από την Βουλή τα ΜΑΤ ξυλοκοπούσαν συνταξιούχους που διαδήλωναν κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εντός αυτής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ της στελέχωσης της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.).
Πρόκειται για περίπτωση αντίστοιχη με τον περίφημο οργανισμό για την ανύπαρκτη πλέον λίμνη Κωπαΐδα, καθώς η σύσταση της ΔΕΠΕΝΕ είχε αποφασιστεί την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο ώστε να συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Το έργο, όμως, έχει ακυρωθεί λόγω και των «πολεμικών» σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας μετά και την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης προχώρησαν στην συγκρότηση της εταιρείας, την σταδιακή εκταμίευση του μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ αλλά και τον διορισμό προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ): Υπάρχει θέμα!
Ωστόσο, οι περισσότερες αντιδράσεις εστίασαν στην επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει στην θέση του δ.σ. τον σύζυγό της κυρίας Καφαντάρη -η οποία, σημειωτέον, ανήκει στην ομάδα των βουλευτών που υπερασπίζονται με πάθος κάθε κυβερνητική επιλογή και απόφαση. Η αποκάλυψη της συγγενικής σχέσης δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και των ΑΝΕΛ, με τον κ. Θανάση Παπαχριστόπουλο να σημειώνει ότι: «Σε αυτό το κομμάτι, το συγγενικό, πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί... Είναι… θέμα!».
Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης επιχείρησε να δικαιολογήσει την ενεργοποίηση της εταιρείας, μιλώντας για τις ενεργειακές ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Υποστήριξε ότι η επιθυμία της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού παραμένει ισχυρή ενώ σημείωσε ότι ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Ιταλία για την συμμετοχή στο συνολικό πρότζεκτ. «Υπάρχουν δηλώσεις -και μετά την πτώση του αεροσκάφους- του προέδρου Πούτιν για την αναγκαιότητα του έργου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «η εταιρεία θα στεγάζεται στο υπουργείο, θα χρησιμοποιεί τα τηλέφωνα και το ρεύμα του υπουργείου. Δεν θα έχουμε σπατάλη. Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι από τους προνομιακούς συνομιλητές της Ρωσίας».
«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «υπάρχει ένσταση επι της αρχής για την σύσταση αυτής της εταιρείας». «Η ΔΕΠΕΝΕ -η νέα ΔΕΚΟ- που δημιουργείται δεν θα έχει αντικείμενο. Δεν βλέπω την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει. Δεν μιλώ μόνο για το κόστος αλλά για την έλλειψη προστιθέμενης αξίας της εταιρείας. Υπάρχει δημόσια εταιρεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων», ανέφερε.
«Η τοποθέτηση του υπουργού ήταν σαφής. Στάθηκε σε ένα έργο που είναι παγωμένο και δεν είναι στον ορίζοντα λόγω των Ρωσοτουρκικών σχέσεων. Παρά ταύτα προχωρά σε σύσταση εταιρείας για ένα ανύπαρκτο έργο. Οι υποψήφιοι θα είναι στο γραφείο τους και δεν θα έχουν τι να κάνουν», πρόσθεσε. Ο κ. Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ) επισήμανε ότι «Αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο ο σημερινός διορισμός από την κυβέρνηση της νέας Διοίκησης της ανύπαρκτης Εταιρείας - φάντασμα Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε., η οποία υποτίθεται θα υλοποιήσει τον ανύπαρκτο ελληνορωσικό αγωγό φυσικού αερίου, που θα είναι η συνέχεια του επίσης ανύπαρκτου ρωσοτουρκικού αγωγού. Σκάνδαλο η ίδρυση και λειτουργία μιας Εταιρείας χωρίς αντικείμενο και χωρίς Καταστατικό, για θέμα το οποίο μπορεί να υλοποιήσει άλλη Εταιρεία, π.χ. ΔΕΠΑ, όπως αυτό γίνεται ήδη σε άλλους 3 Διεθνείς αγωγούς εθνικού ενδιαφέροντος (EASTMED, IGB, IGI). Σκάνδαλο η έναρξη λειτουργίας Εταιρείας για την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται να καταθέσει Έκθεση Κόστους Λειτουργίας. Σκάνδαλο η προικοδότησή της με 1.000.000 ευρώ δημόσιο χρήμα όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις. Σκάνδαλο η μη υποχρέωση δημοσιοποίησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Σκάνδαλο ο διορισμός ΚΑΙ Προέδρου ΚΑΙ Αντιπροέδρου ΚΑΙ Διευθύνοντος Συμβούλου. Σκάνδαλο οι αμοιβές του Δ.Σ. που βρίσκονται έξω από τα όρια που ορίζονται για όλες τις άλλες Εταιρείες του Δημοσίου. Σκάνδαλο τέλος, η προσπάθεια απόκρυψης από τη Βουλή της συγγενικής σχέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηφόρα χωρίς τέλος. Κατηφόρα ηθική, διαχειριστική, οικονομική, αισθητική...».
Αλλά και το Ποτάμι, με ειρωνική ανακοίνωση που εξέδωσε, κατήγγειλε το νέο κρούσμα νεποτισμού εκ μέρους της κυβερνησης με το διορισμό του συζύγου της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη ως διευθύνοντος συμβούλου στη δημόσια επιχείρηση ΔΕΠΕΝΕ. "To Ποτάμι συγχαίρει τη βουλευτή του Σύριζα κυρία Χαρά Καφαντάρη για το διορισμό του συζύγου της κ. Α. Αργυρίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων. Παραλλήλως, συγχαίρει τον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την τολμηρή αξιοκρατική επιλογή του" αναφέρει χαρακτηριστικά το κόμμα του κ Σταύρου Θεοδωρακη στην ανακοίνωση του. Πάντως, ο υποψήφιος για την θέση του προέδρου της ΔΕΠΕΝΕ, Αντώνης Γεωργόπουλος, υποστήριξε ότι το μετοχικό κεφάλαιο θα εκταμιευτεί σε τρεις ισόποσες δόσεις των 330.000 ευρώ το 2016-2017-2018 και πως το λειτουργικό της κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 100-150.000 ευρώ το χρόνο. Να σημειωθεί ότι οι τρεις υποψηφιότητες των Αντώνη Γεωργόπουλο, Ελένης Ζαφειροπούλου και Αργύρη Αργυρίου για τις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου αντίστοιχα της ΔΕΠΕΝΕ εγκρίθηκαν από την επιτροπή με την θετική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χ.Α ενώ Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Η λίστα της οικογενειοκρατίας και της κομματοκρατίας
Πάντως, το νέο φαινόμενο νεποτισμού ενισχύει τον έντονο προβληματισμό για τον τρόπο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί να επανιδρύσει το κράτος. Την θέση της αξιολόγησης, και των αντικειμενικών κριτηρίων έχουν πάρει η κομματική ταυτότητα και ο βαθμός συγγένειας των υποψηφίων με κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς. Συμπέρασμα που επιβεβαιώνει η πρόσφατη περίπτωση του συζύγου της κυρίας Καφαντάρη, μιας βουλευτού που έχει ενταχθεί στον πυρήνα των φανατικών προεδρικών βουλευτών, αλλά και παλαιότερα πολλαπλά φαινόμενα για μια κυβέρνηση που κλείνει μόλις ένα χρόνο ζωής. Ενδεικτικά, μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες διαπιστώθηκε πως:
- ο κ. Γιάννης Μπενίσης, σύντροφος της κας Ρένας Δούρου, ανέλαβε το «τιμόνι» της ΕΥΔΑΠ, ενώ ο αδελφός της περιφερειάρχη Αττικής ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού.
-τα δύο ανίψια της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου τοποθετήθηκαν σύμβουλοί σε υπουργεία
- ο κ. Γιώργος Τσίπρας ξάδελφος του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών
- η σύντροφος του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου τοποθετήθηκε πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ.α.
Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου δε, τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Αρτας, ο άνθρωπος που λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του χτυπούσε παλαμάκια στο «βαρύ» ζεμπέκικο της κας Ολγας Γεροβασίλη, κυβερνητικής εκπροσώπου και βουλευτή… Αρτας.
Την οικογενειοκρατία λοιπόν συμπληρώνει το φαινόμενο της κομματοκρατίας. Ενδεικτικά, την περασμένη Πέμπτη, πρώτη ημέρα λειτουργίας της Βουλής για το νέο έτος, η κυβέρνηση έσπευσε να «περάσει» από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τον διορισμό της νέας ηγεσίας της «Εγνατία Οδός ΑΕ». Στην θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο κ. Απόστολος Αντωνούδης, π. δήμαρχος Πυλαίας με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και διευθύνουσα σύμβουλος ανέλαβε η καθηγήτρια του ΑΠΘ και υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γλυκερία Καλφακάκου.
Επίσης, όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα» της περασμένης Κυριακής, το σύνολο σχεδόν των υπουργικών γραφείων και των γενικών γραμματειών έχει στελεχωθεί από χαμηλόβαθμα και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη ή αποτυχημένους υποψήφιους βουλευτές. Χαρακτηριστικά:
Ο κ. Χρήστος Στάικος τοποθετήθηκε πρόεδρος του κρίσιμου οργανισμού Enterprise Greece ο οποίος προβάλλει και υποστηρίζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και προωθεί στο εξωτερικό ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι χημικός ενώ στο βιογραφικό επισημαίνεται ότι «χει κάνει μαθήματα θεάτρου και έχει μετάσχει σε παραστάσεις. Εντάχθηκε στη Νεολαία ΣΥΝ το 1999 και και υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Διετέλεσε μέλος του Γραφείου Τύπου και επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΔΣ του ρ/σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ». Μέλος στον ίδιο οργανισμό είναι ο κ. Γιώργος Καλπαδάκης που παράλληλα εντοπίζεται και στο πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Επίσης, στο ΔΣ του οργανισμού βρίσκονται ο Γιάννης Μανδάλας (κομματικό στέλεχος) και η κα Μαρία Αντωνίου υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του ΤΕΕ, το 2013.
- Ο κ. Βασίλης Μπαλάσκας τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Αρτας. Είναι οδοντίατρος, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της κυρίας Ολ. Γεροβασίλη για την διεκδίκηση της περιφέρειας Ηπείρου και εμφανίζεται σε πρόσφατο βίντεο να χτυπά παλαμάκια στην κυβερνητική εκπρόσωπο την ώρα που χορεύει ζεϊμπέκικο.
protothema
Η διπλή ενέργεια του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη να προχωρήσει σε στελέχωση του ΔΣ μιας δημόσιας επιχείρησης που δεν έχει ουσιαστικό αντικείμενο και έργο και να διορίσει σε θέση κορυφής πρόσωπο που συνδέεται συγγενικά με βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος προκαλεί αμείλικτα ερωτηματικά για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και περιττή διόγκωση του κράτους ώστε να «βολευτούν» συγγενείς και κομματικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, χθες την ώρα που έξω από την Βουλή τα ΜΑΤ ξυλοκοπούσαν συνταξιούχους που διαδήλωναν κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εντός αυτής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ της στελέχωσης της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.).
Πρόκειται για περίπτωση αντίστοιχη με τον περίφημο οργανισμό για την ανύπαρκτη πλέον λίμνη Κωπαΐδα, καθώς η σύσταση της ΔΕΠΕΝΕ είχε αποφασιστεί την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο ώστε να συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Το έργο, όμως, έχει ακυρωθεί λόγω και των «πολεμικών» σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας μετά και την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης προχώρησαν στην συγκρότηση της εταιρείας, την σταδιακή εκταμίευση του μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ αλλά και τον διορισμό προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ): Υπάρχει θέμα!
Ωστόσο, οι περισσότερες αντιδράσεις εστίασαν στην επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει στην θέση του δ.σ. τον σύζυγό της κυρίας Καφαντάρη -η οποία, σημειωτέον, ανήκει στην ομάδα των βουλευτών που υπερασπίζονται με πάθος κάθε κυβερνητική επιλογή και απόφαση. Η αποκάλυψη της συγγενικής σχέσης δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και των ΑΝΕΛ, με τον κ. Θανάση Παπαχριστόπουλο να σημειώνει ότι: «Σε αυτό το κομμάτι, το συγγενικό, πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί... Είναι… θέμα!».
Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης επιχείρησε να δικαιολογήσει την ενεργοποίηση της εταιρείας, μιλώντας για τις ενεργειακές ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Υποστήριξε ότι η επιθυμία της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού παραμένει ισχυρή ενώ σημείωσε ότι ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Ιταλία για την συμμετοχή στο συνολικό πρότζεκτ. «Υπάρχουν δηλώσεις -και μετά την πτώση του αεροσκάφους- του προέδρου Πούτιν για την αναγκαιότητα του έργου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «η εταιρεία θα στεγάζεται στο υπουργείο, θα χρησιμοποιεί τα τηλέφωνα και το ρεύμα του υπουργείου. Δεν θα έχουμε σπατάλη. Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι από τους προνομιακούς συνομιλητές της Ρωσίας».
«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «υπάρχει ένσταση επι της αρχής για την σύσταση αυτής της εταιρείας». «Η ΔΕΠΕΝΕ -η νέα ΔΕΚΟ- που δημιουργείται δεν θα έχει αντικείμενο. Δεν βλέπω την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει. Δεν μιλώ μόνο για το κόστος αλλά για την έλλειψη προστιθέμενης αξίας της εταιρείας. Υπάρχει δημόσια εταιρεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων», ανέφερε.
«Η τοποθέτηση του υπουργού ήταν σαφής. Στάθηκε σε ένα έργο που είναι παγωμένο και δεν είναι στον ορίζοντα λόγω των Ρωσοτουρκικών σχέσεων. Παρά ταύτα προχωρά σε σύσταση εταιρείας για ένα ανύπαρκτο έργο. Οι υποψήφιοι θα είναι στο γραφείο τους και δεν θα έχουν τι να κάνουν», πρόσθεσε. Ο κ. Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ) επισήμανε ότι «Αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο ο σημερινός διορισμός από την κυβέρνηση της νέας Διοίκησης της ανύπαρκτης Εταιρείας - φάντασμα Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε., η οποία υποτίθεται θα υλοποιήσει τον ανύπαρκτο ελληνορωσικό αγωγό φυσικού αερίου, που θα είναι η συνέχεια του επίσης ανύπαρκτου ρωσοτουρκικού αγωγού. Σκάνδαλο η ίδρυση και λειτουργία μιας Εταιρείας χωρίς αντικείμενο και χωρίς Καταστατικό, για θέμα το οποίο μπορεί να υλοποιήσει άλλη Εταιρεία, π.χ. ΔΕΠΑ, όπως αυτό γίνεται ήδη σε άλλους 3 Διεθνείς αγωγούς εθνικού ενδιαφέροντος (EASTMED, IGB, IGI). Σκάνδαλο η έναρξη λειτουργίας Εταιρείας για την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται να καταθέσει Έκθεση Κόστους Λειτουργίας. Σκάνδαλο η προικοδότησή της με 1.000.000 ευρώ δημόσιο χρήμα όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις. Σκάνδαλο η μη υποχρέωση δημοσιοποίησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Σκάνδαλο ο διορισμός ΚΑΙ Προέδρου ΚΑΙ Αντιπροέδρου ΚΑΙ Διευθύνοντος Συμβούλου. Σκάνδαλο οι αμοιβές του Δ.Σ. που βρίσκονται έξω από τα όρια που ορίζονται για όλες τις άλλες Εταιρείες του Δημοσίου. Σκάνδαλο τέλος, η προσπάθεια απόκρυψης από τη Βουλή της συγγενικής σχέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηφόρα χωρίς τέλος. Κατηφόρα ηθική, διαχειριστική, οικονομική, αισθητική...».
Αλλά και το Ποτάμι, με ειρωνική ανακοίνωση που εξέδωσε, κατήγγειλε το νέο κρούσμα νεποτισμού εκ μέρους της κυβερνησης με το διορισμό του συζύγου της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη ως διευθύνοντος συμβούλου στη δημόσια επιχείρηση ΔΕΠΕΝΕ. "To Ποτάμι συγχαίρει τη βουλευτή του Σύριζα κυρία Χαρά Καφαντάρη για το διορισμό του συζύγου της κ. Α. Αργυρίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων. Παραλλήλως, συγχαίρει τον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την τολμηρή αξιοκρατική επιλογή του" αναφέρει χαρακτηριστικά το κόμμα του κ Σταύρου Θεοδωρακη στην ανακοίνωση του. Πάντως, ο υποψήφιος για την θέση του προέδρου της ΔΕΠΕΝΕ, Αντώνης Γεωργόπουλος, υποστήριξε ότι το μετοχικό κεφάλαιο θα εκταμιευτεί σε τρεις ισόποσες δόσεις των 330.000 ευρώ το 2016-2017-2018 και πως το λειτουργικό της κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 100-150.000 ευρώ το χρόνο. Να σημειωθεί ότι οι τρεις υποψηφιότητες των Αντώνη Γεωργόπουλο, Ελένης Ζαφειροπούλου και Αργύρη Αργυρίου για τις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου αντίστοιχα της ΔΕΠΕΝΕ εγκρίθηκαν από την επιτροπή με την θετική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χ.Α ενώ Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Η λίστα της οικογενειοκρατίας και της κομματοκρατίας
Πάντως, το νέο φαινόμενο νεποτισμού ενισχύει τον έντονο προβληματισμό για τον τρόπο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί να επανιδρύσει το κράτος. Την θέση της αξιολόγησης, και των αντικειμενικών κριτηρίων έχουν πάρει η κομματική ταυτότητα και ο βαθμός συγγένειας των υποψηφίων με κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς. Συμπέρασμα που επιβεβαιώνει η πρόσφατη περίπτωση του συζύγου της κυρίας Καφαντάρη, μιας βουλευτού που έχει ενταχθεί στον πυρήνα των φανατικών προεδρικών βουλευτών, αλλά και παλαιότερα πολλαπλά φαινόμενα για μια κυβέρνηση που κλείνει μόλις ένα χρόνο ζωής. Ενδεικτικά, μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες διαπιστώθηκε πως:
- ο κ. Γιάννης Μπενίσης, σύντροφος της κας Ρένας Δούρου, ανέλαβε το «τιμόνι» της ΕΥΔΑΠ, ενώ ο αδελφός της περιφερειάρχη Αττικής ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού.
-τα δύο ανίψια της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου τοποθετήθηκαν σύμβουλοί σε υπουργεία
- ο κ. Γιώργος Τσίπρας ξάδελφος του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών
- η σύντροφος του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου τοποθετήθηκε πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ.α.
Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου δε, τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Αρτας, ο άνθρωπος που λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του χτυπούσε παλαμάκια στο «βαρύ» ζεμπέκικο της κας Ολγας Γεροβασίλη, κυβερνητικής εκπροσώπου και βουλευτή… Αρτας.
Την οικογενειοκρατία λοιπόν συμπληρώνει το φαινόμενο της κομματοκρατίας. Ενδεικτικά, την περασμένη Πέμπτη, πρώτη ημέρα λειτουργίας της Βουλής για το νέο έτος, η κυβέρνηση έσπευσε να «περάσει» από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τον διορισμό της νέας ηγεσίας της «Εγνατία Οδός ΑΕ». Στην θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο κ. Απόστολος Αντωνούδης, π. δήμαρχος Πυλαίας με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και διευθύνουσα σύμβουλος ανέλαβε η καθηγήτρια του ΑΠΘ και υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γλυκερία Καλφακάκου.
Επίσης, όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα» της περασμένης Κυριακής, το σύνολο σχεδόν των υπουργικών γραφείων και των γενικών γραμματειών έχει στελεχωθεί από χαμηλόβαθμα και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη ή αποτυχημένους υποψήφιους βουλευτές. Χαρακτηριστικά:
Ο κ. Χρήστος Στάικος τοποθετήθηκε πρόεδρος του κρίσιμου οργανισμού Enterprise Greece ο οποίος προβάλλει και υποστηρίζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και προωθεί στο εξωτερικό ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι χημικός ενώ στο βιογραφικό επισημαίνεται ότι «χει κάνει μαθήματα θεάτρου και έχει μετάσχει σε παραστάσεις. Εντάχθηκε στη Νεολαία ΣΥΝ το 1999 και και υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Διετέλεσε μέλος του Γραφείου Τύπου και επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΔΣ του ρ/σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ». Μέλος στον ίδιο οργανισμό είναι ο κ. Γιώργος Καλπαδάκης που παράλληλα εντοπίζεται και στο πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Επίσης, στο ΔΣ του οργανισμού βρίσκονται ο Γιάννης Μανδάλας (κομματικό στέλεχος) και η κα Μαρία Αντωνίου υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του ΤΕΕ, το 2013.
- Ο κ. Βασίλης Μπαλάσκας τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Αρτας. Είναι οδοντίατρος, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της κυρίας Ολ. Γεροβασίλη για την διεκδίκηση της περιφέρειας Ηπείρου και εμφανίζεται σε πρόσφατο βίντεο να χτυπά παλαμάκια στην κυβερνητική εκπρόσωπο την ώρα που χορεύει ζεϊμπέκικο.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου