Ενας ιερέας με καταθέσεις 500.000 ευρώ, δυο ηθοποιοί με λογαριασμούς 3.000.000 και πλαστικοί χειρουργοί με δεκαψήφιες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, είναι τα πρώτα «λαβράκια» του υπουργείου Οικονομικών, μετά την αξιοποίηση των λιστών που πρόσφερε στην ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας, Νόμπερτ Μπόργιανς.
Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το ομόσπονδο κρατίδιο αναπτύχθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, με το υπουργείο Οικονομικών της Ρηνανίας να παραδίδει στη χώρα μας μία λίστα με 10.500 Έλληνες καταθέτες στην ελβετική UBS.
Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το ομόσπονδο κρατίδιο αναπτύχθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, με το υπουργείο Οικονομικών της Ρηνανίας να παραδίδει στη χώρα μας μία λίστα με 10.500 Έλληνες καταθέτες στην ελβετική UBS.
Η διασταύρωση των ονομάτων άρχισε αμέσως και όπως δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι, τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Ελλάδα οι φορολογούμενοι απέχουν πολύ από τα εμβάσματα στην Ελβετία. Οι πρώτες καταθέσεις δόθηκαν ήδη στους οικονομικούς εισαγγελείς, αφού πέρασαν το κατώφλι του ΣΔΟΕ.
Το μεσημέρι, Ελλάδα και Ρηνανία Βεστφαλία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα φοροδιαφυγής, ενώ ο Νόμπερτ Μπόργιανς πρότεινε την εκπαίδευση 50 Ελλήνων εφοριακών στην Γερμανία.
Κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Μποργιαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Χαρακτήρισε σημαντικές τις πληροφορίες που έλαβε η χώρα μας και επεσήμανε: «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα».
Ο Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς, τόνισε ότι η φορολογική απάτη αποβαίνει σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι περιμένουν μία δίκαιη κατανομή των βαρών. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί τεκμήριο για τους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες ότι δεν είναι «αφελείς» επειδή απλά, πληρώνουν τους φόρους τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό για τον πολίτη να γνωρίζει ποια είναι η χρησιμότητα και πως αξιοποιούνται από το κράτος, οι φόροι που καταβάλει.
Όπως εξήγησε ο Γερμανός αξιωματούχος, η συγκέντρωση στοιχείων από τις φορολογικές αρχές – με οποιονδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο – είναι σε κάθε περίπτωση δόκιμη, και πρέπει να γίνεται δεκτή από τη δικαιοσύνη.
Ο κ. Μπόργιανς υπογράμμισε ότι οι εισαγγελείς και η δικαιοσύνη στη Γερμανία αναγνώρισαν τη σημασία των στοιχείων αυτών. Έκαναν δεκτά τα ηλεκτρονικά στοιχεία τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές.
Με απλά λόγια, ο Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς εξήγησε ότι και στη Γερμανία μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι πολίτες έλεγαν πως, «δεν με νοιάζει τι κάνει ο διπλανός μου».
Μόλις όμως συνειδητοποίησαν ότι όταν ο διπλανός τους φοροδιαφεύγει αυτό αποβαίνει σε βάρος τους, τότε άλλαξαν ριζικά στάση.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μπόργιανς εξήγησε ότι οι ηλεκτρονικές λίστες, κινητοποιούν περισσότερους φοροφυγάδες από αυτούς που ήδη περιλαμβάνονται σ’ αυτές.
ethnos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου