facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Συμφωνία Ελλάδας-Frontex για ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στα σύνορα με τα Σκόπια

Υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στα αιτήματα των εταίρων για το ζήτημα της μετανάστευσης, έπειτα από τις δριμύτατες δηλώσεις και υπόνοιες πολιτικών άλλων κρατών-μελών, όπως και κοινοτικών αξιωματούχων, για πιθανή έξοδο της χώρας από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Έπειτα από ένα διήμερο αγωνίας, η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε συμφωνία με την Frontex για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με σκοπό την καταγραφή μεταναστών. 

Η δύναμη της Frontex στα χερσαία σύνορα της χώρας αναμένεται να αναπτυχθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες από τη πλευρά των εταίρων, η ελληνική κυβέρνηση -όπως αναφέρεται από την Αθήνα- έκανε την αίτηση για ενεργοποίηση του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Ο μηχανισμός αυτός έχει ως σκοπό την υλικοτεχνική υποστήριξη κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικά προβλήματα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, στόχος του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας «είναι η στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, θρησκείας, φύλου ή εθνοτικής καταγωγής».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταχωρηθούν σωστά», τονίζει την ίδια ώρα ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγγέρι.

Αναλυτικά η πλήρης ανακοίνωση του Οργανισμού Frontex: «Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων του Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης.

Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της "Οδού των Δυτικών Βαλκανίων" τον Οκτώβριο.
 
Η Frontex βοηθά τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς.
 
Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».

Πρόταση να επανέλθουν οι εσωτερικοί έλεγχοι «όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις» - Καμπανάκι από Αβραμόπουλο: Η κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί έως τις 17 Δεκεμβρίου - Γεροβασίλη: Δεν έχει τεθεί ζήτημα εξόδου από Σένγκεν - Φερχόφσταντ: Τα ελληνικά σύνορα είναι σαν «ελβετικό τυρί».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η συμφωνία Frontex-Ελλάδας για ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στα σύνορα με τα Σκόπια είναι απόρροια της μίνι Συνόδου για το προσφυγικό που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Τότε, η ελληνική πλευρά εξέφραζε την ικανοποίησή της για τις τρεις «παράλογες» προτάσεις που, όπως τόνιζε, απορρίφθηκαν κατά τη Σύνοδο.

Μία από αυτές αφορούσε, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, στη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει τότε την ικανοποίησή του για την απόρριψή της εν λόγω πρότασης, επισημαίνοντας ότι η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα. 

Η μοναδική ανάμειξη της Frontex, είχε πει ο κ. Τσίπρας, θα αφορά στην ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων, οι οποίοι δεν θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτιμούσε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η δεύτερη πρόταση που απερρίφθη αφορούσε στη δυνατότητα μίας χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας. 

Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν. 

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε πως απερρίφθη και η παράλογη πρόταση που επί της ουσίας αφορούσε στη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. 

«Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα», είχε πει ο πρωθυπουργός.


Φωτογραφία από τη μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 


Έξοδο από τη Σένγκεν για δύο χρόνια προβλέπει εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ
Πάντως, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Frontex για τη συμφωνία με την Ελλάδα είχε δει το «φως» της δημοσιότητας ένα εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο αποκάλυπτε την πρόθεση αρκετών κρατών μελών της Ε.Ε. να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα.

Υπό τον τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν», το έγγραφο ανέφερε ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ζητούν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα του χώρου για δύο χρόνια «όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων», την άμεση αποστολή επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και την ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα με τρίτες χώρες (rapid border intervention teams - (RABITs), ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο η Προεδρία κάλεσε το Συμβούλιο να εξετάσει τέσσερα σημαντικά ζητήματα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατική απειλή, όπως την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη σε περίπτωση επαναφοράς ελέγχων στα σύνορά τους, τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, την αύξηση των ελέγχων για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση και την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα. Δείτε αναλυτικά το έγγραφο εδώ

Φερχόφσταντ: Τα ελληνικά σύνορα είναι σαν «ελβετικό τυρί»

Κι όλα αυτά ενώ σήμερα ο Γκι Φερχόφσταντ παρομοίασε με ελβετικό τυρί τα σύνορα της Ελλάδας, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για την σθεναρή άρνηση της Αθήνας να δεχθεί να αναλάβει η Frontex τη διαφύλαξη των συνόρων της χώρας.

Μετά τις δηλώσεις του Φιλανδού Αντιπρέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν και του Ολλανδού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα βελτίωσης της νομοθεσίας Φράνς Τίμμερμανς για την ανάγκη φύλαξης των ελληνικών συνόρων από τη Frontex, ήταν η σειρά του επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή να απευθυνθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό καλώντας τον να εξηγήσει ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η φρούρηση των συνόρων της από ευρωπαϊκές χώρες «προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας», στον απόηχο των δημοσιευμάτων πως η Ελλάδα κινδυνεύει με αποπομπή από τη συνθήκη Σένγκεν. 

«Δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης. Δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν και την ίδια στιγμή να αρνείται να διαχειριστεί τα σύνορά της. Αν συμβεί αυτό η ζώνη Σένγκεν θα συρρικνωθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων σε αυστηρό ύφος ο Βέλγος πολιτικός.

Για το θέμα παρενέβη μάλιστα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Ο Έλληνας Επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση τόνισε ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».

Όπως είπε ο κ.Αβραμόπουλος, «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

«Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και όσο και στα χερσαία σύνορα της χώρας» τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του  ότι θα μπει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news