facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Σοβαρές παραβάσεις στις Σκουριές

Σωρεία παραβιάσεων εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός  καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε το » Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων»  με εναέρια μέσα και επίγεια ραδιοσήμανση στην ευρύτερη περιοχή ανάπτυξης του Υποέργου Σκουριών της Ελληνικός Χρυσός. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου του 2015 αποτύπωσε 8.000 στρέμματα στα οποία πραγματοποιεί εργασίες η Ελληνικός Χρυσός και καταδεικνύει πολλαπλές παραβιάσεις της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων, της απόφασης παραχώρησης του δάσους, των εγκρίσεων τεχνικών μελετών, του μεταλλευτικού κώδικα, του κώδικα μεταλλευτικών και λατομικών Εργασιών, του δασικού Νόμου και της Πολεοδομικής Νομοθεσίας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επεξηγηματική έκθεση του Παρατηρητηρίου κατά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την Εγκριση Περιβαλλοντικών Όρων το σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας θα καταλάβει έκταση 1.788 στρεμμάτων δάσους, πλέον 790 στρεμμάτων εξωτερικής και εσωτερικής οδοποιίας.  Τελικά στην εταιρεία παραχωρήθηκε κατά χρήση και κυριότητα διπλάσια σχεδόν έκταση δάσους ενώ αν προστεθούν, όπως αναφέρεται και η εξωτερική οδοποιία και η προς απαλλοτρίωση ιδιωτική έκταση δάσους η συνολική επιφάνεια που θα καταλάβει το Υποέργο Σκουριών ανέρχεται σε 5.379 στρέμματα.
Η εταιρεία, προχώρησε, πάντα σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, κατά παράβαση του δασικού νόμου σε μόνιμες εγκαταστάσεις στο δημόσιο δάσος που της παραχωρήθηκε μόνο κατά χρήση και χωρίς άδεια δόμησης.
Οι αεροφωτογραφίες στην έρευνα του Παρατηρητηρίου δείχνουν ότι έχουν εκχερσωθεί 1.430 στρέμματα δάσους ενώ όπως αναφέρεται και στα πρωτόκολλα υλοτόμηση άλλα 2.634 θα εκχερσωθούν για χώρους απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων και ολοκλήρωσης της οδοποιίας του έργου.
Η έρευνα εντοπίζει ακόμη την κατασκευή εγκαταστάσεων σε θέσεις μη προβλεπόμενες αλλά και δημιουργία νέων δρόμων που έγιναν επίσης χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Το σημαντικότερο όμως που εντοπίζει η έρευνα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του εργοστασίου εμπλουτισμού  έχει δομηθεί χωρίς Έγκρισης Δόμησης και Άδεια Δόμησης ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα, η εταιρεία επικαλείται την Άδεια Εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού η οποία όμως είναι άκυρη γιατί βασίζεται σε ψευδή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού. Επιπλέον έχουν κατασκευαστεί 27 μεγάλα κτίρια συνολικού εμβαδού 3.309 τμ. σε έκταση δημόσιου δάσους πάλι χωρίς την απαιτούμενη άδεια δόμησης.
Χωρίς άδεια εγκατάστασης κατασκευάζεται με ταχύτατους ρυθμούς και το φράγμα Καρατζά ύψους 150 μ. όπου πρόκειται να τοποθετηθούν τοξικά απόβλητα από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Τέλος οι αεροφωτογραφίες παραπέμπουν, όπως αναφέρεται στην έρευνα, σε πολύ πιθανή απόληψη μετάλλων χαλκού και χρυσού με την μη αδειοτημένη μέθοδο της εκχύλισης .
«Αν αυτό διαπιστωθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα αποτελεί σοβαρή παράβαση των όρων αδειοδότησης και εν κρυπτώ σοβαρή επίσης περιβαλλοντική επιβάρυνση» τονίζεται στην εν λόγω έρευνα.
Οι συντελούμενες παραλείψεις και παρανομίες αλλά και αυτές που εξακολουθούν να συντελούνται εκκινούν, κατά την άποψη του Παρατηρητηρίου, από ανακριβή και ελλιπή στοιχεία και συμπεράσματα που εμπεριέχονται στην αδειοδοτηθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με σκοπό την παραπλάνηση της Διοίκησης, ακολουθούνται ωστόσο από μια σειρά άστοχων εγκριτικών αποφάσεων, ελεγκτικών παραλείψεων έως και παρανομιών της Διοίκησης.
Το Παρατηρητήριο τονίζει πως η «επένδυση» της Ελληνικός Χρυσός έχει δομηθεί με επάλληλα επίπεδα παρανομίας που ξεκινούν από την ίδια την σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων το 2003 η οποία στις 9/12/2015 κρίθηκε εμμέσως και για ακόμα μία φορά παράνομη από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο που επιβεβαίωσε παλαιότερη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ακόμη πως η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του 2011 η οποία κρίθηκε μεν νόμιμη από το ΣτΕ  εμπεριέχει σοβαρά της πρόβλημα μόλις τώρα έρχονται στο φως-με κυριότερο αυτό της μεταλλουργικής μεθόδου της ακαριαίας τήξης (flash melting) που εγκρίθηκε περιβαλλοντικά χωρίς να ελεγχθεί αν μπορεί να εμφαρμοστεί σε αρσενοπυρίτες με περιεκτικότητα 12% σε αρσενικό.
«Η ανεπάρκεια της ΕΠΟ προκύπτει όχι μόνο από την παρούσα έκθεση», προσθέτει το Παρατηρητήριο, «αλλά και από τις εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τα δύο άλλα Υποέργα της Ελληνικός Χρυσός την Ολυμπιάδα και τις Μαύρες Πέτρες».
Το Παρατηρητήριο καταλήγει έτσι πως «η εστίαση μόνο στην τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το ζήτημα της νομιμότητας της «επένδυσης» και τελικά λειτουργεί υπέρ της εταιρείας αφού δέχεται ως έγκυρη την ΑΕΠΟ που είναι η ρίζα του προβλήματος. Προκύπτει λοιπόν επιτακτική ανάγκη συνολικού επανελέγχου των στοιχείων βάσει των οποίων εγκρίθηκε η ΜΠΕ και χορηγήθηκε η σχετική ΑΕΠΟ, που κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στην ανάκλησή της»
antigoldgr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news