facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ποια είναι τα κόκκινα δάνεια που κινδυνεύουν μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης

Τρόμο σε χιλιάδες δανειολήπτες προκαλεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το θέμα των «κόκκινων» δανείων καθώς μετά την... σκληρή διαπραγμάτευση του διδύμου Σταθάκη-Τσακαλώτου ρίχνονται βορά στα distress funds - έστω και με διαφορά δύο μηνών - σχεδόν όλα τα δάνεια.

Καθώς αναμένεται η κατάθεση στη ΒΟυλή σήμερα του εφαρμοστικού νόμου προκειμένου να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, σε μια πρώτη ανάγνωση πρώτα «θύματα» είναι όσοι έχουν επιχειρηματικό δάνειο ή δάνειο για δεύτερη κατοικία ή εξοχικό.

Κι αυτό γιατί η συμφωνία επιτρέπει την πώληση όχι μόνον των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων που χρωστούν και δεν πληρώνουν πάνω από 1 εκατομμύρια ευρώ, όπως έλεγε η κυβέρνηση όταν ξεκινούσε η διαπραγμάτευση στην Αθήνα την Τρίτη, αλλά όλων των επιχειρηματικών δανείων.

Παράλληλα, από ψηφίσεως του νόμου - αυτό προγραμματίζεται να γίνει την Τετάρτη - δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία. Τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά και με τον νόμο.

Το επόμενο μεγάλο χτυπημα θα έρθει τον Φεβρουάριο οπότε με βάση τη συμφωνία θα πρέπει από τις 15/2/2016 να τεθεί σε ισχύ άλλος νόμος, που θα συμφωνηθεί τον Ιανουάριο με το κουαρτέτο των δανειστών ενόψει της πρώτης αξιολόγησης. Εκεί θα τεθούν κάποια κριτήρια, ώστε να διασωθούν κάποια νοικοκυριά ή μικρομεσαίοι, ενώ οι υπόλοιποι θα βρεθούν στην ίδια μοίρα με όλους τους υπόλοιπους δανειολήπτες.

Την ίδια στιγμή, με βάση τη συμφωνία:

1. Συστήνεται έως το Πάσχα ή το καλοκαίρι το νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεις που θα διαχειρίζεται κρατική περιουσία 50 δισ. στα επόμενα 30 χρόνια. Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος χθες μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων:

2. Στο νέο ταμείο θα περάσει ολόκληρο το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το ΤΧΣ (δηλαδή ό,τι ανήκει στο δημόσιο από τις τράπεζες), ακίνητα, ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα (έως και ο ορυκτός πλούτος).

3. Ο ΑΔΜΗΕ αποσπάται από την ΔΕΗ και το 49% θα μεταβιβαστεί σε ιδιώτες. Το 51% και το μάνατζμεντ θα ανήκει στο δημόσιο, αλλά διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει Ευρωπαίος κοινής επιλογής κυβέρνησης-δανειστών.

4. Καθιερώνεται υποχρέωση πληρωμής με κάρτες, για κάθε δαπάνη που δηλώνεται για έκπτωση φόρου με το Ε1 στην εφορία.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news