facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Τσίπρας-Γιούνκερ: Όχι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, «συντονισμένες ενέργειες»

Η Ελλάδα να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το προσφυγικό, στη Βαλέτα.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση αυτή έκλεισε η όποια σεναριολογία των προηγούμενων ημερών σχετικά με «κοινές περιπολίες» Ελλάδας-Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία. Επιπλέον, είπε ότι επιθυμεί να συμβουλεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα πριν να γίνονται οι επαφές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Τσίπρας: Συνεννόηση με την Τουρκία

Την ανάγκη συνεννόησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής στη Μάλτα.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι σύνοδος είχε δύο κεφάλαια, πρώτον τη συνάντηση της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες, και δεύτερον τη «συνεννόηση μεταξύ των 28 κρατών-μελών για το πώς θα προχωρήσουμε στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία».

Για το θέμα της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής τον προηγούμενο Απρίλιο είχε θέσει την ανάγκη συνόδου ξεχωριστής με την Τουρκία, αλλά και προσπάθειας συνεννόησης και διαλόγου με τις τουρκικές αρχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε θετικές τις αποφάσεις που ελήφθησαν και το γεγονός ότι «θα υπάρξει, έχει ήδη ξεκινήσει, μια ουσιαστική προσπάθεια συνεννόησης και διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει πιστεύουμε και σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο με την Τουρκία μέχρι το τέλος του Νοέμβρη».

Σε αυτή τη στρατηγική, όπως σημείωσε, εντάσσεται και το ταξίδι του στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η μόνη πραγματική πιθανότητα να σταματήσουν αυτές οι ροές, ροές τόσο μεγάλες που καμιά χώρα –πόσο δε μάλλον η Ελλάδα της κρίσης- δεν μπορεί να διαχειριστεί, να σταματήσουν οι ροές και να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια διευθέτησης της προσφυγικής κρίσης, μοναδική δυνατότητα είναι η συνεννόηση με την Τουρκία ώστε να δοθεί και οικονομική βοήθεια αλλά ουσιαστική δυνατότητα να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής, τα hot spots δηλαδή να μεταφερθούν απέναντι και από κει να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όχι από τα ελληνικά νησιά αλλά από την Τουρκία».

«Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της συνεννόησης μιας έντιμης συμφωνίας με την τουρκική πλευρά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συνομιλήσει με την κυβέρνηση της γείτονος χώρας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν, όπως είπε, «όλα τα ζητήματα που αφορούν και την ενταξιακή διαδικασία Τουρκίας στην ΕΕ».

«Βεβαίως και είναι ανοικτά να συζητηθούν προφανώς πάντοτε υπό το πλαίσιο ότι θα τηρούνται οι όροι, δεν θα υπάρχει κάποια α λα καρτ συνεννόηση, θα τηρούνται οι όροι και οι αρχές της ενταξιακής διαδικασίας» τόνισε.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν βήματα και προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία που ειναι απαραίτητοι όροι γαι την ενταξιακή διαδικασία, βεβαίως όμως και προς την κατεύθυνση του σεβσμού του διεθνούς δικαίου, της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προσπαθειών για μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news