facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Τσίπρας: Η Παλαιστίνη να επιστρέψει στα σύνορα του 1967

Με επίσημη πρόσκληση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στην Αθήνα στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, οπότε και το ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να έχει αναγνωρίσει την Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967, έκλεισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη Δυτική Οχθη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα παλαιστινιακά εδάφη, μία μόλις ημέρα μετά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, δήλωσε πως «η θέση της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό είναι θέση αρχής, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεών μας με το Ισραήλ».

Επιπλέον ανέφερε πως «η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει ενεργά, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και σε άλλα διεθνή fora τη λύση των δύο κρατών, όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, με τα σύνορα του 1967 και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».

Ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας που επικρατεί στην περιοχή καθώς και για την πολιτική του εποικισμού εις βάρος των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Επίσης, όπως και ο κ. Αμπάς, ο Ελληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων και ανέφερε ότι στις συνομιλίες που προηγήθηκαν συζητήθηκε το θέμα σύστασης κοινής διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με οικονομικά κι άλλα ζητήματα.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίησή του για τη στήριξη που ανέκαθεν παρέχει η Ελλάδα στη χώρα του και υπογράμμισε πως υπάρχουν «ιστορικά θεμέλια» στις σχέσεις του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού. Ο κ. Αμπάς έκανε έκκληση στον ελληνικό λαό να υποστηρίξει το αίτημα του λαού του να ζει με αξιοπρέπεια στον τόπο του και στο δικό του ανεξάρτητο κράτος.

Επιπλέον ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς τα προβλήματα του εποικισμού και του οικονομικού εμπάργκο στην Παλαιστίνη οδηγούν σε πολιτικό αδιέξοδο, απογοητεύουν τον παλαιστινιακό λαό, και η απογοήτευση αυτή φέρνει την αντίδραση των νέων της Παλαιστίνης.

Τέλος, ο κ. Αμπάς καταδίκασε τις πάσης φύσεως τρομοκρατικές ενέργειες και εξέφρασε τη συμπαράσταση των Παλαιστινίων προς όλες τις φιλικές χώρες που δοκιμάστηκαν από τις επιθέσεις που είχαν έναν θρησκευτικό μανδύα, όπως έγινε στο Παρίσι, στο Βέλγιο, στην Αίγυπτο και στον Λίβανο.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός πριν από τις συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, είχε επισκεφθεί το μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ, όπου και κατέθεσε στεφάνι. Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ'.

Στο Πατριαρχείο

Ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών αναφέρθηκε στην αξία του διαθρησκευτικού διαλόγου για την ειρήνη και τη συνύπαρξη και, αφού καταδίκασε τις εκδηλώσεις θρησκευτικού μίσους και βίας, κάλεσε τον Πατριάρχη να εντείνει την προσπάθεια για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Θεόφιλος αναφέρθηκε στον ρόλο του Πατριαρχείου στη διαφύλαξη της Ορθοδοξίας και στην αρμονική συμβίωση των διαφορετικών θρησκειών στην ιστορική πόλη. Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο Πατριαρχείο και επισκέφθηκε επίσης τον Πανάγιο Τάφο.

Με την επίσκεψη αυτή, ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, και πήρε το αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Αθήνα.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news