facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Δραγασάκης: Ζητήσαμε παντού δάνειο αλλά δεν μας έδωσαν...-ΒΙΝΤΕΟ

Συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στο Euro2day.gr.

«Είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασιών μέσω προγραμματικών συγκλίσεων», ξεκαθαρίζει και προσθέτει ότι πρέπει γρήγορα να περάσουμε σε απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Αυτό όμως, υποστηρίζει, απαιτεί προετοιμασία.

Για τον λόγο αυτό προτάσσει την ανάγκη να κερδίσει το κόμμα την πλειοψηφία στη Βουλή. «Ο στόχος αυτός δεν είναι κομματικός, αλλά μια ασπίδα απέναντι σε δυνάμεις που θα προτιμούσαν κυβερνήσεις '"ελεγχόμενες"».

Τονίζει δε ότι η ιδέα μεγάλου συνασπισμού δείχνει ως μια προσπάθεια «νεκρανάστασης» της αριστερής παρένθεσης. Μια προσπάθεια αφού δεν μπορεί να ανατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να «βραχυκυκλωθεί».

«Υπάρχουν δυνάμεις στο πολιτικό σύστημα που αν και προέρχονται από το παρελθόν μπορούν να συγκρουστούν με το παρελθόν;», αναρωτήθηκε προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι σαν τον Ιανό.

Ο Γιάννης Δραγασάκης πάντως ξεκαθαρίζει πως η αυτοδυναμία δεν είναι το αντίθετο συνεργασιών. Δεν είναι αντιφατικό να δρας με συνεργασίες για θέματα όπως το χρέος, σημειώνει και μιλά για τον σχεδιασμό μιας επιτροπής και δημόσιου διαλόγου για το χρέος.

Η συμφωνία με τους πιστωτές

Επιδιώξαμε να μην υπάρχει νέο μνημόνιο, αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε να μην υπάρξει νέος δανεισμός, τονίζει. «Κάναμε μια παγκόσμια προσπάθεια για να δούμε αν μπορεί να συγκεντρωθεί ένα κεφάλαιο από τρίτες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τρέχουσες ανάγκες (...) Δεν υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες.

Αναγνωρίζει ότι στη διαπραγμάτευση υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις, αυτές μπορεί να επηρέασαν αλλά δεν καθόρισαν το αποτέλεσμα. Αυτό κρίθηκε στο πεδίο των συσχετισμών που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Εκτιμά ότι η αποκάλυψη του σχεδίου Σόιμπλε κινητοποίησε κάποιες χώρες που στάθηκαν στο πλευρό μας και μιλά για έναν ιδιόμορφο πόλεμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και ένα σωρευμένο απόθεμα αναξιοπιστίας της χώρας που πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Δεν τελειώνει η διαπραγμάτευση

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά για την ανάγκη η συμφωνία να ενταχθεί σε ένα μεγάλο σχέδιο. Όπως λέει, ενώ στο παρελθόν το μνημόνιο ήταν και το κυβερνητικό σχέδιο, «αυτή τη φορά αυτό το οποίο έχουμε καταλήξει θα είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος». Όπως εξηγεί, το τι θα γίνει με κόκκινα δάνεια, διαπραγματεύσεις, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων παραμένει ανοικτό.

«Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε. Ο αγώνας ενάντια στη λιτότητα δεν τελείωσε. Οι στόχοι μας δεν υποχωρούν. Μετατίθενται χρονικά».

Παίρνοντας θέση για το θέμα της ανάπτυξης θεωρεί λάθος την ταύτιση ιδιωτικών επενδύσεων με τις ιδιωτικοποιήσεις. Θεωρεί μεγάλη επιτυχία το ότι αποδέχτηκαν οι εταίροι να μη γίνονται ιδιωτικοποιήσεις-ξεπούλημα και ότι υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης περιουσίας σε βάθος τριάντα ετών. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι θα υπάρξει επιτροπή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ που θα ορίζει κατώτατα επίπεδα πώλησης περιουσιακών στοιχείων.

Εκτιμά ότι είναι λάθος να λέει κάποιος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτοί που λένε ότι θέλουν επενδύσεις έχουν αφήσει άπειρα επενδυτικά σχέδια σε εκκρεμότητα, γιατί υπάρχουν μικρές ελλείψεις σε φακέλους, τονίζει. «Μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σε προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Υπό τον όρο ότι θα υπάρξει σεβασμός σε εργασιακά δικαιώματα, περιβάλλον και συμφέρον τοπικών οικονομιών. Επενδύσεις που θα στηρίζονται στα ΜΑΤ δεν έχουν μέλλον».

Αποκαλύπτει ότι από τις 15 Φεβρουαρίου άρχισαν οι απειλές για τα capital controls ως μέσο του «πολέμου» που έγινε. Όπως σημειώνει, το βράδυ του δημοψηφίσματος έγινε κατανοητό στους εταίρους πως ούτε ο Τσίπρας ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φύγουν με τέτοια τεχνάσματα.

Παραδέχεται ότι υπήρξαν σοβαρές οικονομικές συνέπειες, αλλά αποτράπηκε το κούρεμα καταθέσεων καθώς το σχέδιο ήταν να επαναληφθεί μια «Κύπρος».

Δηλώνει ότι οι συνέπειες στην ύφεση θα είναι βραχυχρόνιες και εντός του 2016 αναμένεται ανάκαμψη. Κρίσιμος παράγοντας, ωστόσο, είναι το τρίπτυχο ανακεφαλαιοποίηση, άρση capital controls και ρύθμιση χρέους.

Euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news