facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Εconomist: Το Grexit καθυστέρησε, δεν έχει αποφευχθεί

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν νέα μέτρα με την Ελλάδα παρέχοντας μέσω ενός προγράμματος-γέφυρα χρηματοδότηση και άνοιξαν τις συζητήσεις για ένα πακέτο από τον ΕSM, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν συζητηθεί. Η συμφωνία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των άμεσων κινδύνων, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πιθανότητα ενός Grexit έχει αποφευχθεί, αναφέρεται σε σημερινό άρθρο του Economist.

Και εξηγεί: οι βασικές προϋποθέσεις της συμβιβαστικής συμφωνίας είναι οι ακόλουθες: Η Ελλάδα θα πάρει νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να καλυφθούν οι χρηματοοικονομικές της ανάγκες για μία περίοδο τριών ετών, για την οποία οι ηγέτες της ζώνης τους ευρώ υπολογίζουν σε 82 με 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αντάλλαγμα η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα διαρθρωτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων αλλά και πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.

Υποσχέσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πώληση περιουσιακών στοιχείων

Φαίνεται πως στη λίστα μεταρρυθμίσεων που καταρτίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών περιέχονται έξι βασικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο τις 15 Ιουλίου. Αυτές αφορούν:

1.Δημοσιονομικό έλεγχο

2. Ιδιωτικοποιήσεις

3.Κατάργηση πρόωρων συντάξεων - Ενοποιήσεις Ταμείων

4.Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων - Κατάργηση μονοπωλίων

5. Νέο καθεστώς στο ΦΠΑ

6. «Πάγωμα» των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις


Η Ελλάδα ακόμη πρέπει να προβεί στη θέσπιση ενός ανεξάρτητου ταμείου, στο οποίο θα περάσουν τα περιουσιακά της στοιχεία και τα έσοδα από αυτό (από πωλήσεις ή αξιοποίηση) θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του χρέους αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο εξαιρετικά αισιόδοξος στόχος είναι να απελευθερωθούν από το ταμείο περί τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα τριών ετών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως εξής: 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το 50% θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του δημόσιου χρέους και το άλλο 50% σε επενδύσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ένα Grexit είναι πιθανό σε μεσοπρόθεσμη βάση

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι – το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει αυτά τα μέτρα στις επόμενες ημέρες και η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας και της Σλοβακίας- η συμφωνία σημαίνει ότι το Grexit έχει βγει μέχρι στιγμής από την ατζέντα. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το Grexit είναι πιθανό σε μεσοπρόθεσμη βάση για διάφορους λόγους:

Το χρέος θα επιδεινωθεί:
 Φαίνεται ακόμη δύσκολο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αναπτυχθεί όσο παραμένει εντός της ζώνης του ευρώ. Πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν στο Eurogroup έχουν νόημα και θα ήταν καλές για την Ελλάδα – αλλά τα αποτελέσματα των προηγούμενων μέτρων λιτότητας δεν αποπνέουν εμπιστοσύνη ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και σε βιώσιμο χρέος για την Ελλάδα.

Η εφαρμογή φαίνεται δύσκολη: Το ελληνικό κοινοβούλιο είναι πιθανό να ψηφίσει τα μέτρα δεδομένης της πίεσης που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά η πρακτική εφαρμογή τους θα είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί και να αξιολογηθεί. Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι σε έξι μήνες η χώρα δεν θα γυρίσει πάλι στην ίδια θέση.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται:
 Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο από τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες μπορεί να ήταν αναγκαία για να εξασφαλίσει μία συμφωνία στον βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξει ένα σημαντικό πολιτικό κόστος. Περιμένουμε ότι η συμφωνία θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλια με την υποστήριξη των κομμάτων αλλά θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ). Υπάρχει κίνδυνος ότι η στήριξη με κάθε κόστος για την παραμονή της χώρας στην νομισματική ένωση μειώνεται σημαντικά.

Και καταλήγει: Συνεχίζουμε να πιστεύουμε είναι πιο πιθανό να συμβεί. Ο κίνδυνος μιας βραχυπρόθεσμης εξόδου έχει μειωθεί αλλά η σκληρότητα των όρων που ζητούνται από την Ελλάδα σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και των εταίρων σημαίνει ότι ο κίνδυνος υλοποίησης έχει ενταθεί σημαντικά. Περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα αφήσει την ζώνη του ευρώ μεσοπρόθεσμα (προβλέπουμε πριν το 2019).


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news