Χαράτσια-σοκ για μικρομεσαίους και για τα ελληνικά νοικοκυριά φέρνει το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το δάνειο-γέφυρα και το νέο Μνημόνιο.
Από την άλλη, όποιος πρόλαβε την σύνταξη είδε!... Για όλους όσους δεν έχουν πάρει ακόμα σύνταξη αλλά αυτή θα εκδοθεί μετά τις 30.06.2015 (συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων) θα χορηγείται μόνον η σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές. Μόνον μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, θα χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο)!
Το τέλος των συντάξεων ολοκληρώνεται καθώς:
-«Παγώνει» μέχρι το 2021 η κρατική συμμετοχή στα ταμεία κύριας ασφάλισης από τον προϋπολογισμό.
-Μειώνονται οι συντάξεις, ακόμα και για όσους έχουν ήδη θεμελιωμένα δικαιώματα ή έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν σύνταξη!
-Αν παρατηρηθούν ξανά ελλείμματα από μισθούς και συντάξεις, αυτές θα κόβονται αυτόματα με ειδικό «ημιαυτόματο» μηχανισμό!
Είναι μερικά μόνον από τα «ψιλά γράμματα» που κρύβει ο εφαρμοστικός νόμος Τσακαλώτου.
Aτομικές επιχειρήσεις
Σοκ θα υποστούν επίσης ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες: εκτός από τα νομικά πρόσωπα, ο φόρος αυξάνεται και σε αυτούς και στους αγρότες από 26% σε 29% (και όχι 28% όπως ζητούσαν οι δανειστές). Διπλασιάζεται όμως και η προκαταβολή φόρου, από 55% σε 100% για την επόμενη χρονιά –και χωρίς καμία πρόβλεψη για ατομικό αφορολόγητο!
ΦΠΑ-Φωτιά
Η αναστάτωση στην αγορά είναι τεράστια. Βασικά είδη διαβίωσης μεταφέρονται σε ανώτερο συντελεστή, χωρίς να είναι ευδιάκριτα τα όρια αν ισχύσει ΦΠΑ 13% ή 23%. Πολλοί θα πρέπει να αλλάξουν ταμειακές μηχανές. Στα φροντιστήρια και τις σχολές ηλεκτρονικών υπολογιστών μπαίνει ΦΠΑ 23%, ενώ πριν απαλλάσσονταν.
Ωστόσο, σε σχέση με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, απαλείφθηκε η διάταξη που προέβλεπε ότι στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα.
Όμως μπήκε τελικά στο νομοσχέδιο η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ από 1.10.2015 στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα (η λίστα των νησιών θα αποφασιστεί με υπουργική απόφαση). Από 1.6.2016 το μέτρο θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά, πλην της άγονης γραμμής.
Ειδικότερα:
1.ΦΠΑ: Έρχονται τα πάνω κάτω
-Θα ισχύουν τρεις συντελεστές 23%, 13% και 6% (αντί 6,5% σήμερα)
- Στον ΦΠΑ 23% πάνε κατευθείαν τα λάδια (μαργαρίνες και ό,τι δεν προέρχεται από ελιά), τα μπαχαρικά, το τριμμένο τυρί, τα οστρακοειδή κλπ. Στο 23% θα πάνε και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.
- Στο 13% παραμένουν το τυρί (όχι τριμμένο), γάλα, νωπά κρέατα, ψάρια, όσπρια, δημητριακά κλπ. Το ψωμί, τα ζυμαρικά και το γιαούρτι παραμένουν μεν στο 13% αλλά φορολογούνται με 23% αν έχουν προσθήκη πχ φρούτων, ζάχαρης, κακάο ή άλλων υλικών. Στο 23% πάνε επίσης φρυγανιές, παξιμάδια και όλα τα αλλαντικά.
- Στον πολύ χαμηλό συντελεστή 6% (από 6,5%) υπάγονται φάρμακα, θέατρα και εκδόσεις.
- Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ πάνε από 6,5% στο 13% από 1.10.2015
- Με 13% βαρύνονται και γεωργικές εργασίες
- Δεν εξαιρούνται από ΦΠΑ 23% φροντιστήρια και σχολές εκμάθησης υπολογιστών.
Επιπλέον, καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ από τα νησιά του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «από 1.10.2015 στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές Φ.Π.Α. για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά
Καθιερώνεται τέλος και αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις στο κράτος, μέσω των τραπεζών και των επιχειρηματικών λογαριασμών τους. Για να μην παρακρατούν τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις, το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών τους που γίνονται μέσω τραπέζης (και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής) δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής!
Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή. Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων θα ρυθμίζεται και η διαδικασία για την απόδοση ή επιστροφή ΦΠΑ.
Ατομικές επιχειρήσεις
Εκτός από αυξήσεις ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, αυξάνεται ο συντελεστής και η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για επιτηδευματίες, αλλάζουν οι ποινικές διατάξεις για τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής, διευρύνεται και αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας, επιβάλλεται φόρος τηλεοπτικής διαφήμισης, γίνεται αύξηση του φόρου αλληλεγγύης και επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για ατομικές επιχειρήσεις, θα φορολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα: για φορολογητέο εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο με συντελεστή 29% (αντί 26% σήμερα) και το υπερβάλλον ποσό από 33%.
Επιπλέον, η προκαταβολή φόρου σχεδόν διπλασιάζεται, από 55% σε 100% του φόρου που προκύπτει «από επιχειρηματική δραστηριότητα» για το φόρο στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους.
Ωστόσο, ειδικά για φέτος, αυξάνεται από το 55% στο 75% η προκαταβολή φόρου, μεταβατικά, στις προσωπικές εταιρίες, στις κοινωνίες και κοινοπραξίες αλλά και στις μη κερδοσκοπικές.
Έκτακτοι φόροι
1. Επιβάλλεται (αναδρομικά από το 2014) φόρος πολυτελούς διαβίωσης για κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης καθώς και δεξαμενών κολύμβησης. Θα ισχύει και για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, μήκους από 5 έως και 7 μέτρα, με συντελεστή 5%.
Εξαιρούνται ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής εξ ολοκλήρου από ξύλο (τύπου τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ) τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.
2. Αλλάζει και αναδρομικά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω –και χωρίς κανένα αφορολόγητο. Αν η διάταξη ψηφιστεί ως έχει και δεν τεθεί χρονικό όριο από το 2015 και μετά, σημαίνει ότι και περισσότερα θα πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση φόρου οι φορολογούμενοι, και μεγαλύτερη παρακράτηση θα γίνεται στους μισθούς τους πλέον, και περισσότερα θα πληρώσουν στην επόμενη εκκαθάριση φόρου το 2016.
Η νέα κλίμακα που θα ισχύει είναι:
Α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά τοις εκατό (0,7%) επί ολόκληρου του ποσού.
Β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα κόμμα τέσσερα τοις εκατό (1,4%) επί ολόκληρου του ποσού.
Γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.
Δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.
Ε) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ έως και πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) επί ολόκληρου του ποσού.
ΣΤ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πεντακόσιες χιλιάδες ένα (500.001) και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.
Ζ) Στο 8% και όχι 5% πλέον και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για βουλευτές, υπουργούς κλπ
Φόρος στα ασφάλιστρα
Αντικείμενο του φόρου, είναι τα απαιτητά ασφάλιστρα και τα πάσης φύσεως δικαιώματα που απορρέουν από την ασφαλιστική σύμβαση.
Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε:
Α. 25%, επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός
Β. 4%, επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής
Γ.10%, επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων εξαιρουμένων των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης) για τα οποία ο συντελεστής φόρου ορίζεται σε 15 %».
Συντάξεις
1. Στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30.06.2015, χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο).
2. Από 01.01.2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι την δημοσίευση του παρόντος.
3. Από 01.01.2016 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους μέχρι το έτος 2021 στα επίπεδα του έτους 2015.
4. Από 01.07.2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και από την ανωτέρω ημερομηνία το αντίστοιχο ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ορίζεται σε 6% και παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις.
5.Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδοθούν έως τις 31 Ιουλίου 2015, ρυθμίζονται λεπτομέρειες και η διαδικασία εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με την ισχύουσα στο ΙΚΑ κλπ.
6. Από 01.07.2105 καταργούνται σταδιακά όλες οι χρηματοδοτούμενες από το κράτος εξαιρέσεις και εναρμονίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ.
Αυτόματο ψαλίδι δαπανών
Καθιερώνεται ημι-αυτόματος μηχανισμός αποτροπής πρωτογενών ελλειμμάτων (δημοσιονομικό συμβούλιο). Στόχος του είναι η κάλυψη κάθε παρατηρούμενης απόκλισης, είτε με περικοπή δαπανών, είτε με ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση των εσόδων.
Η περικοπή δαπανών ή /και η ενίσχυση των εσόδων θα εφαρμόζεται κατά σειρά προτεραιότητας:
α) στον φορέα ή τους φορείς από τον οποίο προέρχεται η απόκλιση,
β) σε οποιονδήποτε από τους φορείς που ανήκουν στον ίδιο υποτομέα και που εποπτεύονται από το ίδιο Υπουργείο με εκείνον ή εκείνους από τον οποίο προέρχεται η απόκλιση,
γ) σε οποιονδήποτε από τους φορείς ανήκουν στον ίδιο υποτομέα με εκείνον ή εκείνους από τον οποίο προήλθε η απόκλιση ανεξαρτήτως εποπτεύοντος Υπουργείου και
δ) σε οποιοδήποτε φορέα ή φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Αυτό ερμηνεύεται πως αν κάποιος κρατικός φορέας (δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία κλπ) φορτώθηκε δαπάνες και δεν έχει να τις καλύψει, θα πρέπει να κόβει αυτόματα από όπου μπορεί, ακόμα και από κονδύλια για μισθούς και συντάξεις
Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση
Διαβάστε το Σχέδιο Νόμου
protothema
Από την άλλη, όποιος πρόλαβε την σύνταξη είδε!... Για όλους όσους δεν έχουν πάρει ακόμα σύνταξη αλλά αυτή θα εκδοθεί μετά τις 30.06.2015 (συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων) θα χορηγείται μόνον η σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές. Μόνον μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, θα χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο)!
Το τέλος των συντάξεων ολοκληρώνεται καθώς:
-«Παγώνει» μέχρι το 2021 η κρατική συμμετοχή στα ταμεία κύριας ασφάλισης από τον προϋπολογισμό.
-Μειώνονται οι συντάξεις, ακόμα και για όσους έχουν ήδη θεμελιωμένα δικαιώματα ή έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν σύνταξη!
-Αν παρατηρηθούν ξανά ελλείμματα από μισθούς και συντάξεις, αυτές θα κόβονται αυτόματα με ειδικό «ημιαυτόματο» μηχανισμό!
Είναι μερικά μόνον από τα «ψιλά γράμματα» που κρύβει ο εφαρμοστικός νόμος Τσακαλώτου.
Aτομικές επιχειρήσεις
Σοκ θα υποστούν επίσης ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες: εκτός από τα νομικά πρόσωπα, ο φόρος αυξάνεται και σε αυτούς και στους αγρότες από 26% σε 29% (και όχι 28% όπως ζητούσαν οι δανειστές). Διπλασιάζεται όμως και η προκαταβολή φόρου, από 55% σε 100% για την επόμενη χρονιά –και χωρίς καμία πρόβλεψη για ατομικό αφορολόγητο!
ΦΠΑ-Φωτιά
Η αναστάτωση στην αγορά είναι τεράστια. Βασικά είδη διαβίωσης μεταφέρονται σε ανώτερο συντελεστή, χωρίς να είναι ευδιάκριτα τα όρια αν ισχύσει ΦΠΑ 13% ή 23%. Πολλοί θα πρέπει να αλλάξουν ταμειακές μηχανές. Στα φροντιστήρια και τις σχολές ηλεκτρονικών υπολογιστών μπαίνει ΦΠΑ 23%, ενώ πριν απαλλάσσονταν.
Ωστόσο, σε σχέση με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, απαλείφθηκε η διάταξη που προέβλεπε ότι στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα.
Όμως μπήκε τελικά στο νομοσχέδιο η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ από 1.10.2015 στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα (η λίστα των νησιών θα αποφασιστεί με υπουργική απόφαση). Από 1.6.2016 το μέτρο θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά, πλην της άγονης γραμμής.
Ειδικότερα:
1.ΦΠΑ: Έρχονται τα πάνω κάτω
-Θα ισχύουν τρεις συντελεστές 23%, 13% και 6% (αντί 6,5% σήμερα)
- Στον ΦΠΑ 23% πάνε κατευθείαν τα λάδια (μαργαρίνες και ό,τι δεν προέρχεται από ελιά), τα μπαχαρικά, το τριμμένο τυρί, τα οστρακοειδή κλπ. Στο 23% θα πάνε και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.
- Στο 13% παραμένουν το τυρί (όχι τριμμένο), γάλα, νωπά κρέατα, ψάρια, όσπρια, δημητριακά κλπ. Το ψωμί, τα ζυμαρικά και το γιαούρτι παραμένουν μεν στο 13% αλλά φορολογούνται με 23% αν έχουν προσθήκη πχ φρούτων, ζάχαρης, κακάο ή άλλων υλικών. Στο 23% πάνε επίσης φρυγανιές, παξιμάδια και όλα τα αλλαντικά.
- Στον πολύ χαμηλό συντελεστή 6% (από 6,5%) υπάγονται φάρμακα, θέατρα και εκδόσεις.
- Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ πάνε από 6,5% στο 13% από 1.10.2015
- Με 13% βαρύνονται και γεωργικές εργασίες
- Δεν εξαιρούνται από ΦΠΑ 23% φροντιστήρια και σχολές εκμάθησης υπολογιστών.
Επιπλέον, καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ από τα νησιά του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «από 1.10.2015 στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές Φ.Π.Α. για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά
Καθιερώνεται τέλος και αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις στο κράτος, μέσω των τραπεζών και των επιχειρηματικών λογαριασμών τους. Για να μην παρακρατούν τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις, το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών τους που γίνονται μέσω τραπέζης (και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής) δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής!
Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή. Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων θα ρυθμίζεται και η διαδικασία για την απόδοση ή επιστροφή ΦΠΑ.
Ατομικές επιχειρήσεις
Εκτός από αυξήσεις ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, αυξάνεται ο συντελεστής και η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για επιτηδευματίες, αλλάζουν οι ποινικές διατάξεις για τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής, διευρύνεται και αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας, επιβάλλεται φόρος τηλεοπτικής διαφήμισης, γίνεται αύξηση του φόρου αλληλεγγύης και επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για ατομικές επιχειρήσεις, θα φορολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα: για φορολογητέο εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο με συντελεστή 29% (αντί 26% σήμερα) και το υπερβάλλον ποσό από 33%.
Επιπλέον, η προκαταβολή φόρου σχεδόν διπλασιάζεται, από 55% σε 100% του φόρου που προκύπτει «από επιχειρηματική δραστηριότητα» για το φόρο στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους.
Ωστόσο, ειδικά για φέτος, αυξάνεται από το 55% στο 75% η προκαταβολή φόρου, μεταβατικά, στις προσωπικές εταιρίες, στις κοινωνίες και κοινοπραξίες αλλά και στις μη κερδοσκοπικές.
Έκτακτοι φόροι
1. Επιβάλλεται (αναδρομικά από το 2014) φόρος πολυτελούς διαβίωσης για κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης καθώς και δεξαμενών κολύμβησης. Θα ισχύει και για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, μήκους από 5 έως και 7 μέτρα, με συντελεστή 5%.
Εξαιρούνται ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής εξ ολοκλήρου από ξύλο (τύπου τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ) τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.
2. Αλλάζει και αναδρομικά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω –και χωρίς κανένα αφορολόγητο. Αν η διάταξη ψηφιστεί ως έχει και δεν τεθεί χρονικό όριο από το 2015 και μετά, σημαίνει ότι και περισσότερα θα πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση φόρου οι φορολογούμενοι, και μεγαλύτερη παρακράτηση θα γίνεται στους μισθούς τους πλέον, και περισσότερα θα πληρώσουν στην επόμενη εκκαθάριση φόρου το 2016.
Η νέα κλίμακα που θα ισχύει είναι:
Α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά τοις εκατό (0,7%) επί ολόκληρου του ποσού.
Β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα κόμμα τέσσερα τοις εκατό (1,4%) επί ολόκληρου του ποσού.
Γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.
Δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.
Ε) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ έως και πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) επί ολόκληρου του ποσού.
ΣΤ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πεντακόσιες χιλιάδες ένα (500.001) και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.
Ζ) Στο 8% και όχι 5% πλέον και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για βουλευτές, υπουργούς κλπ
Φόρος στα ασφάλιστρα
Αντικείμενο του φόρου, είναι τα απαιτητά ασφάλιστρα και τα πάσης φύσεως δικαιώματα που απορρέουν από την ασφαλιστική σύμβαση.
Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε:
Α. 25%, επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός
Β. 4%, επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής
Γ.10%, επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων εξαιρουμένων των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης) για τα οποία ο συντελεστής φόρου ορίζεται σε 15 %».
Συντάξεις
1. Στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30.06.2015, χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο).
2. Από 01.01.2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι την δημοσίευση του παρόντος.
3. Από 01.01.2016 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους μέχρι το έτος 2021 στα επίπεδα του έτους 2015.
4. Από 01.07.2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και από την ανωτέρω ημερομηνία το αντίστοιχο ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ορίζεται σε 6% και παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις.
5.Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδοθούν έως τις 31 Ιουλίου 2015, ρυθμίζονται λεπτομέρειες και η διαδικασία εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με την ισχύουσα στο ΙΚΑ κλπ.
6. Από 01.07.2105 καταργούνται σταδιακά όλες οι χρηματοδοτούμενες από το κράτος εξαιρέσεις και εναρμονίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ.
Αυτόματο ψαλίδι δαπανών
Καθιερώνεται ημι-αυτόματος μηχανισμός αποτροπής πρωτογενών ελλειμμάτων (δημοσιονομικό συμβούλιο). Στόχος του είναι η κάλυψη κάθε παρατηρούμενης απόκλισης, είτε με περικοπή δαπανών, είτε με ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση των εσόδων.
Η περικοπή δαπανών ή /και η ενίσχυση των εσόδων θα εφαρμόζεται κατά σειρά προτεραιότητας:
α) στον φορέα ή τους φορείς από τον οποίο προέρχεται η απόκλιση,
β) σε οποιονδήποτε από τους φορείς που ανήκουν στον ίδιο υποτομέα και που εποπτεύονται από το ίδιο Υπουργείο με εκείνον ή εκείνους από τον οποίο προέρχεται η απόκλιση,
γ) σε οποιονδήποτε από τους φορείς ανήκουν στον ίδιο υποτομέα με εκείνον ή εκείνους από τον οποίο προήλθε η απόκλιση ανεξαρτήτως εποπτεύοντος Υπουργείου και
δ) σε οποιοδήποτε φορέα ή φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Αυτό ερμηνεύεται πως αν κάποιος κρατικός φορέας (δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία κλπ) φορτώθηκε δαπάνες και δεν έχει να τις καλύψει, θα πρέπει να κόβει αυτόματα από όπου μπορεί, ακόμα και από κονδύλια για μισθούς και συντάξεις
Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση
Διαβάστε το Σχέδιο Νόμου
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου