facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

«Κεραυνοί» ΔΝΤ και κατά των Ευρωπαίων

Όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωνε ότι κάλεσε πίσω στην Ουάσιγκτον την τεχνική ομάδα που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η κίνηση είχε σαν κύριο στόχο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απέβλεπε και στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Η αποχώρηση αντανακλά εν μέρει τον εκνευρισμό για τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, με τα τεχνικά κλιμάκια να μην έχουν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης και να παραμένουν κλεισμένα σε δωμάτια ξενοδοχείων.

«Το ΔΝΤ ήθελε να περάσει μηνύματα και στις δύο πλευρές» είπε μια πηγή από τις Βρυξέλλες με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκανε λόγο για μεγάλες διαφορές στις συντάξεις, τους φόρους και την χρηματοδότηση, όταν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον επειδή δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Αλλά με την αναφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης, το ΔΝΤ ήθελε να δείξει και τον εκνευρισμό του για την άρνηση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης να συζητήσουν ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Ταμείου είναι αναγκαία για να γίνουν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αν επιτραπεί στην Ελλάδα να εφαρμόσει λιγότερη δημοσιονομική προσαρμογή από ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά, κάποιος άλλος πρέπει να βάλλει επιπλέον χρήματα ή να μειώσει το κόστος του χρέους, ώστε να «βγαίνουν» τα νούμερα. Και αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι μόνο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τα μέτρα και τους στόχους της αρχικής δέσμευσης που έγινε το 2012, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση και για ελάφρυνση χρέους, ώστε να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο» είπε ο κ. Ράις στους δημοσιογράφους.

Πρόσωπο με γνώση των συνομιλιών, είπε ότι το ΔΝΤ επιμένει εδώ και μήνες να λέει στους πιστωτές της ευρωζώνης και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι ένας συνδυασμός αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων και ομολόγων και η παροχή επιπρόσθετης χρηματοδότησης θα είναι αναγκαία για να επιστρέψουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε στέρεο έδαφος και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

«Όταν μιλάμε για ελάφρυνση χρέους, οι Ευρωπαίοι απλά δεν θέλουν να ακούσουν» σημείωσε το πρόσωπο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρωτοστατεί στην απόρριψη των προτάσεων για χαλάρωση του βάρους του ελληνικού χρέους της Ελλάδας, μέχρι να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες, γίνονται άτυπες συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, είπε στο Reuters πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων. «Γίνονται συζητήσεις» υπογράμμισε, χωρίς να δώσει παραπάνω πληροφορίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο ρόλος του είναι να αποκαλύπτει την αλήθεια, να διασφαλίζει ότι τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας που έχει δανειστεί είναι βιώσιμα. Αυτό προϋποθέτει ότι λαμβάνει υπόψη την διάρκεια των δανείων, τα επιτόκια, την οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Αλλά σε αντίθεση με άλλα προγράμματα διάσωσης σε όλο τον κόσμο, ο οργανισμός με έδρα την Ουάσινγκτον δεν έχει τον έλεγχο της ευρωζώνης, όπου είναι το δεύτερο βιολί, μετά τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Και έχοντας δανείσει στην Ελλάδα πολλά περισσότερα χρήματα από ότι σε προηγούμενες διασώσεις, το ΔΝΤ δεν αναμένεται να βάλει χρήματα και σε ένα τρίτο πρόγραμμα, αν και δεν το έχει αποκλείσει επίσημα. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα επιμείνουν να συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η βιωσιμότητα απαιτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλά με την οικονομία να έχει επιστρέψει σε ύφεση και την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να αποφύγει πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, οι πιστωτές συζητούν την μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Ράις επισήμανε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών πρωτογενών δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης. «Οπότε δεν είναι δυνατό για την Ελλάδα να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς της στόχους, χωρίς μεταρρυθμίσεις και ειδικά στις συντάξεις. Πιστεύω ότι έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κυβέρνηση ξοδεύει 10% του ΑΕΠ για να επιδοτήσει τις συντάξεις, έναντι 2,5% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. Η μέση σύνταξη είναι ελαφρά χαμηλότερη από την αντίστοιχη γερμανική, παρότι οι Ελληνες συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο έξι χρόνια νωρίτερα από τους Γερμανούς και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είναι το μισό.

Για τους φόρους ο κ. Ράις υποστήριξε ότι η ελληνική πολιτική να επιβάλει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε μια στενή φορολογική βάση είναι μη βιώσιμη, με αποτέλεσμα να είναι κρίσιμη η «διεύρυνση» του φορολογικού συστήματος.

«Η Ελλάδα έχει από τα μεγαλύτερα ‘κενά’ στην Ευρώπη σε έσοδα από το ΦΠΑ». Ως κενό ορίζεται το έσοδο που εισπράττεται έναντι αυτού που θα έπρεπε με βάση τους συντελεστές.

Εκτός από τις διαφορές σε συγκεκριμένα μέτρα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε ότι ανησυχούν για το ότι ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση είναι δομικά απρόθυμη να αναλάβει την ιδιοκτησία ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος, προτιμώντας να περιγράφει ως μια σκληρή απαίτηση των δανειστών, και ως εκ τούτου είναι απίθανο να την εφαρμόσει.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news