Έκκληση στην Αθήνα να αποδεχθεί τις προτάσεις των ευρωπαίων εταίρων κάνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Χτίσαμε γέφυρες, αλλά και η άλλη πλευρά πρέπει να τις περάσει».
Ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκαν την Αθήνα λίγες μέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν πολλές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και στελέχη της νέας κυβέρνησης. Ο γερμανός πολιτικός συμμετείχε με πολλές παρεμβάσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς να εγκαταλείπει την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ.
«Χτίσαμε γέφυρες»
Από χθες οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να παίρνουν μια πιο θετική τροπή και ο Μάρτιν Σουλτς επανέρχεται, αυτή τη φορά από τις συχνότητες της Βορειογερμανικής Ραδιοφωνίας (NDR) για να κάνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τις προτάσεις με στόχο να αποφευχθεί τυχόν Grexit. «Καλά θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τις προτάσεις που της έχουν γίνει από την ευρωζώνη. Υπάρχουν πολλοί που ξεχειλίζουν από καλή διάθεση απέναντι στους Έλληνες. Tόσο εδώ όσο και στις πατρίδες τους επικρίνονται ως "φίλοι της Ελλάδας", ότι δείχνουν κατανόηση για το ελληνικό πρόβλημα και τον Τσίπρα, για να πω μόνο μερικά από όσα λέγονται. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ κι εγώ προσπαθήσαμε εντατικά να χτίσουμε γέφυρες. Αλλά και η άλλη πλευρά θα πρέπει να θέλει να περάσει αυτές τις γέφυρες».
Όχι άλλες χαμένες μέρες…
Όχι άλλες χαμένες μέρες…
Ο Μάρτιν Σουλτς προχωρά στην προφανή διαπίστωση ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Ήδη από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου προειδοποιούσε ο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τους έλληνες πολιτικούς να μην χάνουν χρόνο και να παρουσιάσουν μια συνεκτική και κοστολογημένη πρόταση για μεταρρυθμίσεις. Τώρα όμως η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά και ναι μεν φαίνεται να σημειώνεται κινητικότητα από την πλευρά της Αθήνας, όμως κάθε χαμένη μέρα οξύνει περισσότερο τα δημοσιονομικά προβλήματα των Ελλήνων.
«Θα ήμουν ευτυχής εάν στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μιας αριστερής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονταν και ένα φορολογικό σχέδιο, που να καλεί τους πραγματικά πλουσίους να συμβάλουν στη έξοδο από την κρίση όπως έχει ζητηθεί εδώ και καιρό από τους απλούς πολίτες».
dw
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου