facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων, ζητά ο Ντάισελμπλουμ

Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέσα στον Μάρτιο την «πρώτη εκταμίευση» από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, που απομένει από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, εάν η κυβέρνηση της χώρας υιοθετήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμφωνηθούν γρήγορα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Financial Times.

«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα πριν τελειώσει η συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα. Αν τα κάνετε, τότε κάποια στιγμή στον Μάρτιο, ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μία πρώτη εκταμίευση. Αλλά, αυτό θα απαιτούσε πρόοδος και όχι μόνο προθέσεις» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.Ο Ντάισελμπλουμ δεν ασπάστηκε το αίτημα της Ελλάδας να εκδόσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια, αντιπροτείνοντας ένα πακέτο διάσωσης το οποίο θα δοθεί στην Ελλάδα σε περίπτωση που θα υπάρξει συμφωνία για μεταρρυθμίσεις. «Αν ξοδέψουμε δύο μήνες μιλώντας ο ένας στον άλλο και μην κάνοντας τίποτε, στο τέλος Απριλίου θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως οι πρωτεύουσες της Ευρωζώνης ανησυχούν για τον κίνδυνο η Αθήνα να μην έχει τα χρήματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή των χρεών της, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να κάνει αγώνα δρόμου ακόμα και μετά την τετράμηνη παράταση που εξασφαλίστηκε.

Σύμφωνα με τους F.T., αξιωματούχοι που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα εκτιμούν ότι η Αθήνα μπορεί να μην έχει χρήματα τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες και ίσως να μην είναι σε θέση να καλύψει τον Μάρτιο πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται 1,4 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό έλλειμμα, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυξήσει το όριο των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Αλλά, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, οι αρμόδιοι για την πολιτική της ΕΚΤ είναι απρόθυμοι να αυξήσουν το όριο αυτό.

Παρά την προσφορά του, αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε συζητήσεις για το χρέος της Ελλάδας, τονίζουν πως υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η Αθήνα έχει την πρόθεση να δεχτεί τέτοιους όρους. Μάλιστα, τονίζεται πως μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων για το τελικό πλάνο των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν η χώρα μας ξεκινήσει να λαμβάνει χρήματα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν πως η Αθήνα έχει ακόμα θέματα να λύσει. Ένας εξ' αυτών μάλιστα έκανε λόγο για επαφές κυβερνητικών στελεχών με δημόσιους υπαλλήλους, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Μάλιστα δεν έλειψε και η κινδυνολογία, αφού οι FT αναφέρουν πως υπήρχε ένδειξη πισωγυρίσματος στις συμφωνίες, η οποία τελικά αποφεύχθηκε.

Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, πρότεινε πως θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση όσον αφορά τις πληρωμές των ομολόγων της ΕΚΤ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα, πως δηλαδή οι πιστωτές θα πρέπει να ξεπληρωθούν στο ακέραιο.

express

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news