facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ολική ανατροπή στα εφάπαξ - Διαψεύδει το υπ. Εργασίας

Ολική ανατροπή έρχεται στα εφάπαξ 17 φορέων και Ταμείων Πρόνοιας, Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ιδιωτικού τομέα, καθώς η απόφαση στην οποία καταλήγει το υπουργείο Εργασίας είναι η πλήρης κατάργηση του μαθηματικού τύπου και η μετατροπή του βοηθήματος σε έντοκη επιστροφή των εισφορών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Ως βάση για την έντοκη επιστροφή των εισφορών θα χρησιμοποιηθεί το επιτόκιο αναφοράς της Τραπέζης της Ελλάδος βάσει του οποίου θα αναπροσαρμόζονται οι εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι για το εφάπαξ από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα της ασφάλισής τους.

Οι μειώσεις δεν αποφεύγονται με το νέο σύστημα, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μη δημιουργούνται ελλείμματα, πλην όμως δεν θα είναι της τάξης του 45% ως και 60% που θα προκαλούσε η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, αλλά κατά πολύ μικρότερες.

Το πράσινο φως για να προχωρήσει το νέο σύστημα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, άναψε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό το γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Ρωμανιά με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη και αφού τις προηγούμενες μέρες είχαν εξεταστεί και εν τέλει απερρίφθησαν οι επιμέρους προτάσεις και οι εισηγήσεις που υποβλήθηκαν.

Σε ποιους αφορά το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα θα ισχύσει για περίπου 60.000 ασφαλισμένους που αποχώρησαν για σύνταξη μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 και από τότε είναι σε λίστα αναμονής. Μόνο από το Δημόσιο, τους δήμους και άλλους κρατικούς οργανισμούς (ΟΑΕΔ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία), σε λίστα αναμονής για εφάπαξ είναι περίπου 41.000 ασφαλισμένοι.

Οι πρώτοι που θα πληρωθούν εντός του 2015 με την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, περίπου 14.000 ασφαλισμένοι.

Το μέσο εφάπαξ για το Δημόσιο με το νέο σύστημα αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στις 26.000 ευρώ, ενώ αν εφαρμοζόταν ο μαθηματικός τύπος θα έπεφτε στις 17.000 ευρώ. Σήμερα το μέσο εφάπαξ, για όσους έχουν αποχωρήσει μέχρι τον Αύγουστο του 2013) είναι στις 29.000 ευρώ.

Το μυστικό όμως της απόφασης είναι ότι η έντοκη επιστροφή των εισφορών δεν θα ισχύσει μόνο για όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, αλλά εξετάζεται ως πιθανότητα να εφαρμοστεί και στα εφάπαξ που πληρώθηκαν σε όσους αποχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια και πήραν μεγαλύτερα ποσά.

Με τον τρόπο αυτό, όσοι πήραν τελικά μεγαλύτερο εφάπαξ από αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που πλήρωσαν συν την έντοκη απόδοση, είναι πιθανόν να επιστρέψουν ένα μέρος του βοηθήματος, ώστε να μην αδικηθούν οι ασφαλισμένοι που θα πάρουν μικρότερα ποσά έχοντας πληρώσει τις ίδιες εισφορές με όσους επωφελήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η έντοκη επιστροφή εισφορών με επιτόκιο απόδοσης το επιτόκιο αναφοράς της Τραπέζης της Ελλάδος θα προκαλέσει μικρές μειώσεις ως 15% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Καμία μείωση στο εφάπαξ διαβεβαιώνει το Υπουργείο Εργασίας

Kαμία μείωση σε εφάπαξ βοήθημα δεν πρόκειται να γίνει όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας.

Όπως επισημαίνει:
α) Δεσμευόμαστε, για ακόμη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές.

β) Έχουμε ήδη δρομολογήσει αναθεώρηση του ισχύοντος μαθηματικού τύπου ώστε να μην γίνουν οι δραματικές μειώσεις που είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο , η κυβέρνησή μας έχει παγώσει την εφαρμογή του, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα με επικεφαλής τον ΓΓΚΑ, Γιώργο Ρωμανιά, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του θα οδηγούσε σε νέες μειώσεις των εφάπαξ παροχών κατά 30-80%.

γ) Ο συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελεί κορυφαίο γονατογράφημα, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και έχει πολλά κενά ήδη από τη «γέννηση» του, καθώς προέβλεπε δείκτη βιωσιμότητας, τον οποίο δεν μπορούν να προσδιορίσουν ούτε καν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news