facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Τουρκικό διάβημα στην Γαλλία για χρήση βάσεων στην Κύπρο από Mirage!

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στη Γαλλία.προχώρησε, όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία για την χρησιμοποίηση από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις της αεροπορικής βάσης ''Ανδρέας Παπανδρέου'' στην Πάφο της Κύπρου για υποστηρικτικό ρόλο στους βομβαρδισμούς κατα στόχων των τζιχαντιστών της ISIL στην Συρία και στο Ιράκ.

Οι πληροφορίες που είναι στην διάθεσή μας μέχρι αυτή την στιγμή δεν είναι ξεκαθαρίζουν αν η διαμαρτυρία - με όποια μορφή είχε- διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν στον Γάλλο ομόλογό του κατα την συνάντησή τους προ τριημέρου στο Παρίσι ή προηγήθηκε δια της διπλωματικής οδού. Ακολούθησε πάντως της έκδοσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία καταδικάζονταν οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία με το ερευνητικό πλοίο ''Μπάρμαρος'' και τα πολεμικά που το συνοδεύουν μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κατα το δοκούν επίκληση των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου...

Η τουρκική πλευρά φέρεται να υποστηρίζει στο διάβημά της πως οι πτήσεις των γαλλικών αεροσκαφών από την αεροπορική βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου'' παραβιάζουν τις συμφωνίες του 1959-60 μη δεχόμενη έτσι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απόλυτη εδαφική κυριαρχία. Μια κίνηση που ''υπακούει'' στην τελευταία γραμμή βάση της οποίας η Αγκυρα προβάλει με έμφαση ότι δεν δέχεται ουσιαστικά την κρατική υπόσταση της Κύπρου.

...Και η πληρωμένη απάντηση

Να σημειωθεί εδώ ότι όταν το 2006 είχαν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού για συμφωνία αμυντικού περιεχομένου - με χρήση και της βασης της Πάφου - και τότε είχε προκληθεί έντονη ενόχληση της Τουρκίας (και της Βρετανίας) , που εκδηλώθηκε σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως προς τη Γαλλία, με σκοπό την παρεμπόδιση της υπογραφής. Και τότε πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα επικαλείτο τη Συμφωνία της Ζυρίχης και την πρόβλεψή της για εγγύηση της ανεξαρτησίας της από Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. «H Ζυρίχη πρωτίστως δεν προβλέπει την παρουσία 40.000 Τούρκων στρατιωτών ούτε ανακήρυξη αποσχιστικού πολιτειακού μορφώματος όπως είναι το ψευδοκράτος» είχε τονίσει τότε σχετικά και μεταξύ άλλων ο ο σύμβουλος Επικοινωνίας της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα κ. A. Λυκαύγης αποκρούοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς (ΤΑ ΝΕΑ).

Όλα αυτά έγιναν όταν η στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Κύπρο άρχισε εδώ και πάνω από 10 χρόνια να γίνεται περιζήτητη από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, παρόλο που η Τουρκία, αντιδρά στη συνεργασία της Κύπρου_ ως χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης_ με το ΝΑΤΟ.
Η πρώτη χώρα που διαπίστωσε τη χρησιμότητα της βάσης ήταν η Γαλλία, η οποία μάλιστα όπως προαναφέραμε, πριν μερικά χρόνια υπέγραψε με την κυπριακή κυβέρνηση και συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Η βάση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τις απανωτές κρίσεις που σημειώθηκαν στον Λίβανο, αφού αεροσκάφη την είχαν χρησιμοποιήσει για μεταστάθμευση, ακόμα και για μεταφορά αμάχων.
Την βάση έχουν χρησιμοποιήσει και Καναδοί, που ήταν πριν στο Ντουμπάι Ενδιαφερον έχει δείξει στο παρελθόν και η Ρωσία - όμως η συζήτηση δεν προχώρησε από πλευράς Κυπρου.

Οι συνομιλίες Ολαντ - Ερντογάν για ΕΕ και ISIL

Για να επανέλθουμε στις συνομιλίες που είχε ο κ. Ερντογάν με τον κ. Ολάντ στο Παρίσι να πούμε ότι η Γαλλία έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στις πρόσφατες συνομιλίες η Γαλλία δέχθηκε την τουρκική θέση για τη δημιουργία περιοχών κλειστών στις πτήσεις και τη δημιουργία ασφαλών περιοχών στην Συρία, αλλά δεν συμφώνησε με την Τουρκία ως προς το Κομπάνι λέγοντας ο κ Ολαντ ότι και το Κομπάνι πρέπει να στηριχθεί όπως και άλλες πόλεις στην Συρία και στο Ιράκ όπως
πχ. το Χαλέπι. Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Ερντογαν είπε είπε ότι η Γαλλία άναψε κάποιο φως αλλά αυτό επιθυμούμε να το δούμε πιο ξεκάθαρα. Σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ''η πιο έτοιμη χώρα όσον αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο'', ότι υπάρχουν ορισμένα κεφάλαια που έχουν μπλοκαριστεί αλλά η Τουρκία έκανε όλες τις προετοιμασίες της για αυτά. ''Δεν είναι εύκολη μια προσδοκία 51 ετών. Επιθυμώ η Τουρκία να ενωθεί με την ΕΕ.''.

Απαντώντας ο κ Ολάντ είπε ότι << η Τουρκία θα πρέπει να έχει ειλικρινή διάλογο με την Ευρώπη. Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι το να αποφασιστεί αν θα γίνει μέλος ή όχι, αλλά να συζητηθεί αν αυτό είναι εφικτό. Γνωρίζουμε ότι είναι εφικτό να ανοιχτούν θέματα όπως η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια στο επίπεδο της Ευρώπης. Έδωσα το μήνυμα αυτό στον αξιότιμο Ερντογάν. Στην Ευρώπη, υπήρχαν κάποια εμπόδια όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας. Εγώ είπα πως μπορούμε να προχωρήσουμε όσον αφορά τα κεφάλαια 22 και 23. Στο μεταξύ, χωρίς κανέναν προκαταρκτικό όρο, θα πρέπει να αναβαθμίσουμε και τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα θέματα

onalert

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news