facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Νέο μήνυμα Ευ. Βενιζέλου στην Άγκυρα

Νέο μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που επανέλαβε και μετά τη συνάντηση που είχε αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε για άλλη μία φορά πως η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι το κλειδί για την επιτάχυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, τονίζοντας πως η Αθήνα ευθύς εξαρχής στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισημαίνοντας όμως πως η προοπτική αυτή συνδέεται άμεσα με τη λύση του Κυπριακού.

Αφού υπογράμμισε πως έχει μεγάλη σημασία να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος «στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979 και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου», αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός».

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «οι συνομιλίες, δυστυχώς, διακόπηκαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, ως εκ τούτου, είναι καθήκον όλων μας να λάβουμε τις αναγκαίες κοινές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των συνομιλιών».

Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε πως «αυτό προϋποθέτει τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διακοπεί η προσβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για την αποφυγή της κλιμάκωσης, για την αποφυγή της διάχυσης των προβλημάτων. Φυσικά, στόχος μας είναι - και αυτό το συζητήσαμε με τον κ. Τσαβούσογλου- να συμβάλλουμε, όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στην διαμόρφωση του κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως «η επίλυση του προβλήματος θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Τουρκίας, της Ελλάδας και των δύο λαών στην Κύπρο, αλλά θα συμβάλει επίσης και στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Επαναλαμβάνοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις, σημείωσε πως «μετά την ένταση που προκλήθηκε εξαιτίας των ερευνών πετρελαίου, η ελληνοκυπριακή πλευρά αποσύρθηκε από τις συνομιλίες». «Εμείς επιθυμούμε την επανέναρξη των συνομιλιών» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «όλοι αναγνωρίζουν το γεγονός ότι ο λαός της "ΤΔΒΚ" έχει δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην περιοχή. Το ζητούμενο είναι μία συμφωνία που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα αμφότερων των πλευρών».

Ερωτηθείς πότε θα αποσυρθεί από την ανατολική Μεσόγειο του τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», επανέλαβε τα περί «μονομερούς δραστηριότητας της ελληνοκυπριακής Διοίκησης, από την οποία προκύπτει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς».

«Αυτές δεν είναι καλοπροαίρετες δραστηριότητες» ανέφερε και τόνισε πως «η "ΤΔΒΚ" διατύπωσε σχετικό αίτημα προς την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου «η Τουρκία δεν έχει κάποιο παράνομο αίτημα. Όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, το πλοίο θα αποσυρθεί. Η πρότασή μας είναι να βρεθεί κοινή λύση».

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε, επίσης, ότι «δεν γίνεται τίποτα λέγοντας εγώ είμαι μέλος της ΕΕ. Αν δεν επαναληφθούν οι συνομιλίες τι θα γίνει με τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς»;

Παρεμβαίνοντας ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δικαιώματα και οι προσδοκίες όλων των πολιτών της Κύπρου από τον φυσικό πλούτο πρέπει να είναι διασφαλισμένα. Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1960, αυτό θα αφορά το ομόσπονδο κράτος. Όμως δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι το κράτος της Κύπρου, που θα είναι ένα και θα είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, έχει κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Τα Σύνταγμα θα διασφαλίζει τα δικαιώματα από τα έσοδα και για τις δύο οντότητες που θα μετέχουν στο ομόσπονδο κράτος. Πρέπει όμως να σταματήσει η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και η προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε μεν τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ εξελίξεις που «κλιμακώνουν την ένταση», αλλά απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας είπε πως αυτό «θα συζητηθεί στη συνεδρίαση» του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 5-6 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος είπε πως «είναι δεδομένη η πρότασή μας για συμμετοχή και της Τουρκίας στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις μειονότητες τις οποίες χαρακτήρισε «γέφυρα φιλίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάνοντας όμως λόγο για τουρκική μειονότητα.

Μάλιστα υποστήριξε πως από την πλευρά της Τουρκίας γίνονται «βήματα στο θέμα αυτό, πράγμα που αναγνωρίζεται από την ΕΕ και όλο τον κόσμο», ενώ ζήτησε «τα αντίστοιχα βήματα κι από την Ελλάδα για την τουρκική μειονότητα».

Σχετικά με την οικονομική συνεργασία, ανέφερε ότι «το εξωτερικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών το προηγούμενο έτος ήταν της τάξης των 5,7 δισ. δολαρίων. Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε το ποσό αυτό στα 10 δισ. δολάρια». Εκτίμησε, ακόμη, ότι «μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που θα έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα αναμένεται να είναι 1 εκατομμύριο, ενώ αυτός των Ελλήνων πολιτών που θα έχουν επισκεφθεί την Τουρκία, 700 χιλιάδες».

Μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Βενιζέλος είπε πως διεξήχθηε σε πολύ θετικό κλίμα και εξέφρασε την πεποίθηση πως «μπορούν να βρεθούν λύσεις, οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο και οι οποίες σέβονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπόστασή της και επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών».

naftemporiki με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news