Τώρα οι μεγαλοπαραγωγοί αυτοί αναμένεται να κληθούν να επιστρέψουν και μάλιστα εντόκως τα χρήματα, καθώς έπειτα από πρόσφατες επιτόπιες αυτοψίες του ΕΛΓΑ ολοκληρώνεται μια νέα επικαιροποιημένη καταγραφή του «ποιος» πήρε «πόσα».
Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ με την ανάκτηση των 424 εκατ. ευρώ που δόθηκαν παράνομα ως αποζημιώσεις στις αρχές του 2009 σε 724.000 αγρότες, σε μία προσπάθεια της τότε κυβέρνησης Καραμανλή να εκτονώσει τις κινητοποιήσεις των τρακτέρ.
Και λέμε παράνομα διότι η Κομισιόν επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αποζημιώνουν για καταστροφές μόνο άνω του 30% της ηρτημένης παραγωγής, όταν στην Ελλάδα οι τότε ζημιές δεν ξεπερνούσαν το 10%-20%. Το τάιμινγκ της καταγραφής δεν είναι τυχαίο.
Τον Δεκέμβριο το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ θα εκδικάσει την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της σχετικής απόφασης, την οποία και υπέβαλε τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να κερδίσει πολιτικό χρόνο.
Εδώ και μήνες η ελληνική πλευρά παζαρεύει με τις Βρυξέλλες προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το προς ανάκτηση ποσό, να περιορίσει όσο το δυνατόν τον αριθμό των εμπλεκόμενων αγροτών, εξαιρώντας από τη σχετική λίστα τους συνταξιούχους (25.000), όσους εισέπραξαν μικροποσά έως 100 ευρώ, αλλά και όσους απεβίωσαν.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η ολική ανάκτηση 424 εκατ. ευρώ θα έβγαζε στους δρόμους 700.000 αγρότες, αγνοώντας τη δυσχερή τους θέση λόγω της κρίσης και όλα δείχνουν ότι το σίριαλ θα διαρκέσει μήνες αφού η αίτηση της Ελλάδας για αναίρεση της απόφασης θα εκδικαστεί την άνοιξη του 2015.
tanea
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου