facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ: «Είναι ώρα να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα»

«Πολύ παραγωγικές» χαρακτήρισε τις επαφές της ίδιας και των συναδέλφων της νομικών με την ελληνική πολιτική ηγεσία η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου η οποία δόθηκε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη χώρα μας προκειμένου να παράσχει συμβουλές και προτάσεις στο θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα,  συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα.

«Είναι ώρα να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα. Μιλάμε για μια αδικία η οποία διαρκεί πολλά χρόνια. Πιστεύουμε ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί προς το κοινό όφελος και των δύο πλευρών αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας» είπε παρακάτω η λιβανικής καταγωγής βρετανίδα δικηγόρος και σύζυγος του σούπερ σταρ Τζορτζ Κλούνεϊ η οποία βρέθηκε στο πάνελ από κοινού με τους νομικούς Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών Ντέιβιντ Χιλ, τον Υπουργό Πολιτισμού αλλά και την Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη.


«Βρισκόμαστε εδώ με μια αντιπροσωπεία διακεκριμένων νομικών οι οποίοι ειδικεύονται σε θέματα διεθνούς δικαίου και πνευματικής ιδιοκτησίας» είπε  ο κ. Τασούλας κάνοντας την εισαγωγή στην συνέντευξη την οποία παρακολούθησαν και πολλοί δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία των συγκεκριμένων επαφών τη δεδομένη στιγμή κατά την οποία η Unesco έχει υιοθετήσει ομόφωνα σύσταση για πρόσκληση του Ηνωμένου Βασιλείου σε διαμεσολάβηση έχοντας, παράλληλα, θέσει χρονικό περιορισμό για την ανταπόκριση.


Από την πλευρά του, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον έδωσε την οπτική του επάνω στην διεκδίκηση. Είπε ότι ο ίδιος και το γραφείο του - το οποίο έχει ασχοληθεί με το θέμα και νωρίτερα, το 2011, υποβάλλοντας πρόταση στην τότε Κυβέρνηση για δικαστική διεκδίκηση- δεν έχουν την πρόθεση να γίνουν «αντιπαθητικοί» ή «επιθετικοί» προς τη βρετανική πλευρά κι έκανε επίσης λόγο για επίλυση του θέματος προς το κοινό συμφέρον. Ο ίδιος, προτιμά τον όρο "επανένωση" παρά "επιστροφή" καθώς, στην περίπτωση κατά την οποία τα Γλυπτά του Παρθενώνα γυρίσουν στην Αθήνα θα δοθεί η δυνατότητα να θαυμάσει, να ερμηνεύσει κανείς το μνημείο στην ολότητά του.


«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, έχει πολλούς φίλους» είπε με την σειρά του ο Ντέιβιντ Χιλ προσθέτοντας πως «δεν θα σταματήσουμε έως ότου επιστρέψουν τα γλυπτά στην Αθήνα». Τόνισε πως η διεκδίκηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πιο δυναμική της φάση και χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «παλικάρι»...

«Η Κυβέρνηση θα αποφασίσει»


«Υποβάλουμε προτάσεις αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή η οποία θα αποφασίσει για την δέουσα οδό της διεκδίκησης» απάντησε η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ σε σχετική ερώτηση προσθέτοντας, παράλληλα, πως η ανοιχτή συζήτηση όσων προτάθηκαν δεν μπορεί να γίνει στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.


Ο Υπουργός Πολιτισμού επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της διαμεσολάβησης από πλευράς Unesco εξηγώντας πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία προβλέπεται εδώ και λίγα, μόνο, χρόνια και συγκεκριμένα από το 2010. «Δεν έχουμε αποφασίσει να προβούμε σε δικαστικές ενέργειες. Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια και δεν πρέπει να προδικάζουμε το αποτέλεσμα. Απλώς, εξετάζουμε κι άλλες οδούς...» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τασούλας. Ο Υπουργός επισήμανε ότι το θέμα δεν είναι μόνο νομικό, είναι παράλληλα και πολιτικό, διμερές και παγκόσμιο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με το κόστος της συγκεκριμένης συνεργασίας, ο κ. Τασούλας είπε «ότι δεν έχουμε ακόμη επαγγελματική συμφωνία με τους νομικούς».


Από την πλευρά του ο Τζέφρι Ρόμπερτσον είπε ότι σε περίπτωση που η πρόσκληση της Unesco γίνει δεκτή, θα οδηγήσει σε διαιτησία. «Το επόμενο βήμα- συνέχισε- θα ήταν να πάμε σε διεθνές δικαστήριο». Για εξερεύνηση των νομικών δυνατοτήτων έκανε λόγο, τέλος, και ο Ντέιβιντ Χιλ. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση «συνεκτιμά όλα τα δεδομένα»...
 tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news