facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

«Οχι» Χαρδούβελη στον Ντράγκι για νέο μνημόνιο

Την πάγια θέση της Αθήνας ότι πρέπει να τελειώνουμε με τα Μνημόνια αντέτεινε στις πιέσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, να υπάρξει και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, σε συνάντηση που είχαν χθες στο Μιλάνο.

Η ΕΚΤ ζητεί να παραμείνει η Ελλάδα σε κάποιου είδους πρόγραμμα και υπό αυστηρή εποπτεία, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορεί να δέχεται τα χαμηλής αξιολόγησης ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στο προηγούμενο Eurogroup (σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν στο Μιλάνο) ο κ. Ντράγκι είχε πει ότι η ΕΚΤ «θα καλωσόριζε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα». Το ίδιο θέμα έθεσε και χθες για να πάρει την αρνητική απάντηση του Ελληνα υπουργού. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η ρευστότητα που παρέχεται από την ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ανέρχεται στα 44,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, πάντως, «νέα δανειακή βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα υπάρξει μετά το τέλος του χρόνου όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας» εκτός αν η ελληνική κυβέρνηση το ζητήσει κατηγορηματικά. Κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στις σκέψεις της Αθήνας. Το περιοδικό σημειώνει πως «οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων εξακολουθούν να είναι τεράστιες», με την κυβέρνηση να μην έχει το θάρρος να περικόψει θέσεις στο Δημόσιο, ενώ οι δανειστές απαιτούν μειώσεις των συντάξεων και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Η τελευταία αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα μπορούσε να είναι λεπτή υπόθεση» καταλήγει.

Οι δημοσιονομικές εξελίξεις και γενικότερα η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και η επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του έτους θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Χαρδούβελη και των ομολόγων του στο άτυπο Εurogroup του Μιλάνου. Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ασκήσουν πίεση προς τον Ελληνα υπουργό για εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα και διατήρηση της καλής δημοσιονομικής πορείας, ενώ αυτός θα τους ενημερώσει για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ισως δεν είναι τυχαίο πως χθες η ΕΚΤ στο μηνιαίο δελτίο της διαπίστωνε «σημαντικά δημοσιονομικά κενά» κυρίως για το 2015, αλλά και το 2016, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες αλλαγές στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι υπάρχουν τρία ρίσκα για τον προϋπολογισμό του 2015, τα οποία σε συνδυασμό με τους «φιλόδοξους» στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνουν μεγάλα «κενά» που θα πρέπει να καλυφθούν με νέες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, οι τρεις κίνδυνοι όσον αφορά το 2015:

• Την αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή για την αποδοτικότητα του φόρου εισοδήματος, δεδομένου ότι βάσει νόμου η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης λήγει φέτος και δεν έχει συμφωνηθεί η πλήρης επέκτασή της ή η μείωσή της κατά 50% όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

• Τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια που ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική. Ηδη, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δικαιώσει τους ένστολους και η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει τις αποδοχές τους στα επίπεδα του Ιουλίου 2012. Δηλαδή, πριν από τις τελευταίες περικοπές που υπέστησαν. Το κόστος εκτιμάται περίπου σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ εφόσον δικαιωθούν και οι άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων, τότε το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 500 εκατ. ευρώ.

• Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των φορέων της Υγείας.

«Για τα χρόνια από το 2014 και μετά υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά εν συγκρίσει με τους φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016» υποστηρίζει η ΕΚΤ. Μάλιστα, προσθέτει πως οι λύσεις για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών κενών θα πρέπει να συζητηθούν «στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προϋπολογισμού του 2015 και του επόμενου ελέγχου του προγράμματος το φθινόπωρο του 2014».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία επίσημη εκτίμηση της τρόικας, το δημοσιονομικό κενό του 2015 ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών το υπολογίζει στα 900 εκατ. ευρώ.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news