facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Δικλίδες ασφαλείας για το πλεόνασμα του 2014 ζητά η τρόικα

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει σήμερα Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, με την τριμερή να πιέζει τόσο για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, όσο και για το δικλίδες ασφαλείας στα δημοσιονομικά.

Γνωρίζοντας πως τον Μάιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα και τοκοχρεολύσια ύψους 9,8 δισ. ευρώ η τρόικα πιέζει ασφυκτικά την Κυβέρνηση να προσχωρήσει στις θέσεις της αναφορικά με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις (απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, φάρμακα, εμπορικές μισθώσεις, τιμή πώλησης βιβλίων κ.α…) ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την έγκυρη εκταμίευση των δόσεων δ’ τριμήνου 2013 – α’ τριμήνου 2014 ύψους 14,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 η τρόικα θα περιμένει να οριστικοποιηθούν οι εισπράξεις του Φεβρουαρίου που μετρώνται στο 2013, ωστόσο για το 2014 αμφισβητεί αν το πλεόνασμα είναι διατηρήσιμο και ως εκ τούτου είναι επιφυλακτική στο πώς θα διανεμηθεί το «κοινωνικό μέρισμα». Ζητά δε να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας προκειμένου να διασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

Πάντως τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ξεκινήσει την επικαιροποίηση του Μνημονίου με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο στελεχών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Εάν την επόμενη εβδομάδα επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές προσδοκίες και υπάρξει συμφωνία, τότε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικα θα παρουσιάσουν τα βασικά μέρη της συμφωνίας στους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και θα υπάρξει πολιτική δήλωση από το Συμβούλιο, με την οποία θα επιβεβαιώνεται η πρόοδος.

Στελέχη της ΕΕ, αλλά και του ΔΝΤ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου να αποφασισθεί η σύνδεση της εκταμίευσης των δόσεων με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα έως το Eurogroup των Αθηνών την 1η Απριλίου.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news