facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Άλλη μία θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: Αυτή τη φορά στις μειώσεις μισθών

Μία νέα έρευνα-σοκ είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας από το Γερμανικό Ινστιτούτο και μαρτυρά την τεράστια και πολύ δύσκολη οικονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έν λόγω έρευνα η χώρα υπέστη την μεγαλύτερη μείωση μισθών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Στην έρευνα γερμανικού ινστιτούτου, ο πραγματικός κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι κατώτερος εκείνου στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς η μείωση που υπέστη από το 2010 έως και τον Ιανουάριο του 2014 άγγιξε το 23,8%.

Πιο συγκεκριμένα οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν μεσοσταθμικά στο 75% του πραγματικού κατώτατου μισθού της Πορτογαλίας,ύστερα και από τις αλλεπάλληλες μειώσεις και παρεμβάσεις στο σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (Wirtschafts - und Sozialwissenschaftliches Institut, WSI) του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ (Hans Boeckler Stiftung) ο πραγματικός κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι κατώτερος από εκείνου στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς η μείωση που υπέστη από το 2009 έως το 2013 ανήλθε στο 29%, ενώ από το 2010 έως και τον Ιανουάριο του 2014 η μείωση του πραγματικού κατώτατου μισθού άγγιξε το 23,8%.

Η συγκκεκριμένη έκθεση παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και είναι χαρακτηριστική των επιπτώσεων της ύφεσης στην Ευρώπη. Διαφωτιστικά είναι τα αποτελέσματα που είχαν σε θέματα μισθού και ανεργίας όσες χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο. Καταρχάς για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα το 2012 επεβλήθησαν μειώσεις της τάξεως του 22%, ενώ για τους νεότερους (κάτω των 25 ετών) ανήλθαν στο 32%, ενώ κατώτατα ημερομίσθια και μισθοί παραμένουν παγωμένα μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Στην Πορτογαλία επεβλήθη μόνο πάγωμα από το 2011 και μετά, ενώ η όποια αύξηση συμφωνήθηκε να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την τρόικα. Στην Ιρλανδία τα κατώτατα ημερομίσθια μειώθηκαν μεν κατά 1 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011 αλλά η απόφαση αυτή ανακλήθηκε λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2011.

Στην Κύπρο αναβλήθηκε η αυτόματη αναπροσαρμογή ενώ δεν επιτρέπεται αναπροσαρμογή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Μεγάλες διαφορές παρουσιάζουν και οι παρεμβάσεις στους μισθούς του Δημοσίου σε κάθε μία από τις τέσσερις χώρες με την Ελλάδα να υπερέχει ως προς τη μισθολογική καθίζηση καθώς το 2010 έγιναν μειώσεις από 12% έως 20% ενώ το 2011 οι μισθοί μειώθηκαν πάνω από 17%, όταν τον ίδιο χρόνο στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία δεν ξεπέρασαν το 10% και το 8% αντιστοίχως.

thestival

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news