Όπως είχε παρατηρήσει ο μεγάλος αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι, η Αφροδίτη φαίνεται μεγαλύτερη από τον Δία, ενώ το τηλεσκόπιο δείχνει το ακριβώς αντίστροφο.
Έπρεπε να περάσουν περίπου τέσσερις αιώνες για να δοθεί εξήγηση στην αστρονομική αυτή οφθαλμαπάτη. Η ανθρώπινη όραση αντιλαμβάνεται ως μεγαλύτερα τα λαμπρά αντικείμενα που βλέπουμε σε σκούρο φόντο, παρά τα σκοτεινά αντικείμενα σε σκούρο φόντο.
Η Αφροδίτη είναι λαμπρότερη από τον Δία στον νυχτερινό ουρανό, οπότε φαίνεται δυσανάλογα μεγάλη, παρόλο που το φαινόμενο μέγεθος του Δία είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS, η ιδιοτροπία αυτή της ανθρώπινης όρασης δεν είναι τυχαία, αλλά εξελίχθηκε για να διευκολύνει την επιβίωσή μας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Ο Γαλιλαίος υποστήριζε ότι το δυσανάλογα μεγάλο μέγεθος της Αφροδίτης είναι μια ψευδαίσθηση, την οποία μάλιστα απέδιδε σε ατέλειες του οφθαλμού, όπως τη διάθλαση του φωτός στην υγρασία που καλύπτει την κόρη».
Αργότερα, το 19ο αιώνα, ο Γερμανός φυσικός Χέρμαν φον Χέλμχολτζ, αντιλήφθηκε ότι η ψευδαίσθηση δεν οφείλεται στο οπτικό σύστημα του ματιού, αλλά στην αντίληψη της όρασης.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης δικαιώνουν τον Φον Χέλμχολτζ, αφού διαπιστώθηκε ότι το οπτικό σύστημα του εγκεφάλου αντιδρά πιο έντονα στα λαμπερά αντικείμενα με σκούρο φόντο και τα αντιλαμβάνεται ως μεγαλύτερα
onmed
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου