Εκτός δημοσίου θα βρίσκεται όποιος υπάλληλος παραπέμπεται με αμετάκλητη απόφαση για κακούργημα, διεμήνυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.
Καβγάς ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον Αντώνη Μανιτάκη και τον Νίκο Βούτση, κατά τη διάρκεια απάντησης του υπουργού σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την αργία στο δημόσιο.
Ο Αντώνης Μανιτάκης απέκρουσε τον ισχυρισμό ότι μπορεί να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία ένας δημόσιος υπάλληλος με απλή δίωξη για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα και τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να παραμένει στην υπηρεσία υπάλληλος που έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακουργηματικές πράξεις, όπως είναι η πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση, κατάχρηση, δωροδοκία, προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας κ.ά.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «αλλαγή της νομοθετικής διάταξης, με βάση την οποία η καταγγελία για παράβαση καθήκοντος οδηγεί σε αυτοδίκαιη αργία και στον προθάλαμο πιθανότατης απόλυσης», ενώ ανέφερε ότι καθημερινά τα δελτία ειδήσεων, σαν επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, επιδίδονται σε ένα μπαράζ για να δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων.
«Υπάρχει επικοινωνιακό μπαράζ και πογκρόμ. Με ποια δημοσιοϋπαλληλία θα προχωρήσουμε όταν απαξιώνεται συνεχώς; Πρέπει να υπάρχει η υπερηφάνεια. Δεν μπορεί κανείς δόλιος να οδηγήσει έναν δημόσιο υπάλληλο στην εφεδρεία και την απόλυση», είπε χαρακτηριστικά.
Και κάπου εκεί, ξεκίνησε ο... καβγάς. «Δεν θα απολογηθώ για την υστερία του Τύπου για την οποία δεν έχω καμία ευθύνη, ούτε θεσμική, ούτε πολιτική. Ποτέ εγώ δεν ανέφερα τη λέξη “επίορκοι υπάλληλοι”. Τέτοιο φόβο εγώ δεν δημιούργησα», απάντησε ο κ. Μανιτάκης. Και συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Βούτση: «Με αυτούς τους όρους που χρησιμοποιείτε, ρίχνετε νερό στο μύλο της τρομοκρατίας».
Καταλήγοντας, ο υπουργός τόνισε πως υπήρχε μια κατάσταση ανοχής και ατιμωρησίας και υπογράμμισε ότι «πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα για να δείξουμε ότι αυτοί που παραβαίνουν το νόμο για ίδιον όφελος και έχουν παραπεμφθεί με αμετάκλητη απόφαση για να δικαστούν, ώσπου να δικαστούν θα μπορούσαν να απομακρυνθούν προσωρινά από την υπηρεσία τους».
«Αν δεν πάρουμε μέτρα να αποκατασταθεί η συναίσθηση της πειθαρχικής ευθύνης, αν δεν δείξει η δημόσια διοίκηση ότι αξίζει της τιμής των πολιτών, δεν μπορεί να υπερηφανευόμαστε. Και δεν το κάνουμε, όταν πάση θυσία ανεχόμαστε την ατιμωρησία και με το να μην στιγματίζονται εγκληματικές πράξεις», προσέθεσε.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου