Την εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των παράνομων χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητά και την επιβολή προστίμων.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου όσον αφορά τους ΧΥΤΑ.
Το 2005 το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των παράνομων ΧΥΤΑ, που ήταν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Οκτώ χρόνια αργότερα, διαπιστώνοντας ότι δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος μετά την έκδοση της απόφασης, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο.
Σύμφωνα με την καθιερωμένη πολιτική, η Επιτροπή προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου, μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπή προστίμου υπολογιζόμενου βάσει ποσού 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.
Η Επιτροπή σημειώνει ότι, από την έκδοση της πρώτης απόφασης Δικαστηρίου το 2005, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών παράνομων ΧΥΤΑ και τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων.Η Ε.Ε. έχει συγχρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έως τα τέλη του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλοι οι παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα επίσημη προειδοποιητική επιστολή δυνάμει του άρθρου 260 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπενθύμιζε στη χώρα τις υποχρεώσεις της.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΥΤΑ, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων, ενώ 318 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης. Η παύση λειτουργίας των παράνομων ΧΥΤΑ καθυστερεί, λόγω της έλλειψης εναλλακτικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο καταλήγει το 90 % των αποβλήτων της Αθήνας και του οποίου η χωρητικότητα θα έχει εξαντληθεί στο τέλος του 2014.
Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα μειώνονται με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση κάθε χώρου υγειονομικής ταφής, υπό τον όρο ότι δεν δημιουργούνται νέοι.
Τέλος, ο περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει ότι «παρόλα αυτά, κάποιοι επιμένουν να βάλλουν κατά της απόφασής μας να υλοποιήσουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων» και συμπληρώνει ότι «εμείς επιλέξαμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος, δεσμευτήκαμε ότι θα αγωνιστούμε να δώσουμε λύσεις και το αποδεικνύουμε καθημερινά με πράξεις και σκληρή δουλειά».
ethnos
Σγουρός: Θα αγωνιστούμε να δώσουμε λύση
Στην αναγκαιότητα να προχωρήσει η αποκατάσταση των 11 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και να απαλλαγεί η Αττική και τα νησιά μας από το βραχνά των σκουπιδιών, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός.
Ο κ. Σγουρός υπενθύμισε ότι με δηλώσεις του, από τον περασμένο Οκτώβριο, είχε πει ότι «η ευρωπαϊκή ασυλία τελειώνει και ότι δεν θα αργήσει η ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας ξαναστείλει στο σκαμνί» και κινδυνεύουμε με πρόστιμα που θα αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ.
Σημειώνει, μάλιστα, ότι τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ θα γίνουν με πόρους του ΕΣΠΑ. «Άρα, σήμερα επαληθεύεται πλήρως η προειδοποίησή μας, ότι κάποιοι με την πολιτική τους ζημιώνουν διπλά τον ελληνικό λαό. Και του στερούν κοινοτικούς πόρους σε μια κρίσιμη για την οικονομία κατάσταση και τον υποχρεώνουν να πληρώσει πρόστιμα», τονίζει.
Επίσης, ο κ. Σγουρός προειδοποιεί ότι δεν απειλούμαστε να πληρώσουμε πρόστιμα μόνο για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, αλλά και για τα απορρίμματα που θάβουμε χωρίς να έχουν υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία.
Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 98/08, από 1-1-2014 θα επιβάλλεται πρόσθετο τέλος ταφής, που μόνο για την Αττική εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ για το πρώτο έτος.
ethnos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου