facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Έτσι «έθαψε» τη λίστα Λαγκάρντ ο Παπακωνσταντίνου

Έγγραφο - ντοκουμέντο, ενδεικτικό του τρόπου που προσπάθησε να συγκαλύψει την λίστα Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωναντίνου φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Πρόκειται για το χειρόγραφο με τα 10 ονόματα μεγαλοκαταθετών που ξεχώρησε από τα παρέδωσε 2.062 αρχεία του CD που παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές ο κ. Παπακωνσταντίνου και το παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Καπελέρη χωρίς καν να του αποκαλύψει την προέλευσή τους.

Εκείνος με τη σειρά του αντέγραψε χειρόγραφα σε ένα επιστολόχαρτο του ΣΔΟΕ τα ονόματα που του έδωσε ο προϊστάμενός του υπουργός και στο συμπληρωματικό υπόμνημά του προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, που περιέχεται στη δικογραφία η οποία απεστάλη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο, χαρακτηρίζει «φαιδρούς και αναληθείς» τους ισχυρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου ότι δήθεν του έδωσε οδηγίες για να γίνει έρευνα.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ παρέδωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς το χειρόγραφό του, το οποίο, όπως καταθέτει, αποτελεί «πιστό αντίγραφο του άνευ διακριτικών εγγράφου» που του έδωσε «χέρι με χέρι» ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στη δική του κατάθεση εμφανίζεται να μη θυμάται τον αριθμό των ονομάτων που παρέ- δωσε στον κ. Καπελέρη.

Τι λέει ο Παπακωνσταντίνου για το έγγραφο με τα 10 ονόματα

«Φώναξα τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη και του έδωσα 10 με 20 περίπου ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις, ζητώντας του να ξεκινήσει έλεγχο στα στοιχεία αυτά», υποστηρίζει καταθέτοντας στους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην υπουργός και συνεχίζει: «Ο κ. Καπελέρης λίγο χρόνο μετά μου παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία των ερευνών του, από τα οποία προέκυπτε σαφώς ότι με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση τα ονόματα αυτά δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν παρόμοιες καταθέσεις στο εξωτερικό...».

Προκειμένου δε να αποσείσει τις ευθύνες του ο πρώην υπουργός συμπληρώνει: «Με βάση αυτά τα πρώτα ευρήματα ζήτησα από τον αρμόδιο ειδικό γραμματέα να συνεχίσει την έρευνα. Εξάλλου, δεδομένου ότι αποστολή του ΣΔΟΕ είναι να ερευνά κάθε πληροφορία, θεώρησα αυτονόητο ότι με τα στοιχεία της πρώτης έρευνας θα υπήρχε σε βάθος συνέχεια».


«Δεν δώθηκε εντολή για έρευνα», λέει ο Καπελέρης

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Καπελέρης, με το υπόμνημά του προς τη Δικαιοσύνη, απαντά στον στον κ. Παπακωνσταντίνου, αποδομεί ολοκληρωτικά κάθε επιχείρημά του και περιγράφει λεπτομερώς τους εγκληματικούς και ποινικά ελεγχόμενους χειρισμούς του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπελέρης κατά τη συμπληρωματική κατάθεσή του στους οικονομικούς εισαγγελείς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε εμένα πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε 10 και όχι 20 ονόματα, πράγμα που είμαι σε θέση να θυμάμαι σήμερα και να τονίζω μόνο και μόνο επειδή σημείωσα χειρόγραφα τα ονόματα αυτά σε χαρτί της υπηρεσίας (ΣΔΟΕ)».

Εξήγησε, εξάλλου, ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου σε εκείνο το χρονικό σημείο δεν μου είπε ότι τα ονόματα προέρχονταν από κάποια λίστα που είχε λάβει εμπιστευτικά. Δεν μου ζήτησε να το πρωτοκολλήσω (αντίθετα, τόνισε τον εμπιστευτικό του χαρακτήρα) ή να πράξω οτιδήποτε άλλο πέραν του να διασταυρώσω ποια ήταν αυτά τα πρόσωπα και ποια τα εισοδήματα που δήλωναν».

Στην ουσία, ο κ. Καπελέρης ανέλαβε να καταγράψει το φορολογικό προφίλ των 10 προσώπων και αν αυτό μπορεί να υποστηρίξει τα ποσά που εμφανίζουν. Από την έρευνα, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, προέκυψαν ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής για ορισμένα εκ των 10 ονομάτων και επισημαίνει ότι ενημέρωσε πλήρως τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Προσθέτει όμως πως «εντολή για πλήρη έλεγχο δεν μου είχε δώσει ούτε όταν του παρέδω- σα τα αποτελέσματα της έρευνάς μου..., ούτε μετά τη σύσκεψη (24/1/2011 για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ), ούτε σε οποιοδήποτε σημείο μέχρι την αποχώρησή μου».

Πέραν αυτών, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναφέρει: «Είναι σχεδόν φαιδρός ο ισχυρισμός, τον οποίο επιμένει να προβάλλει αναληθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμα τη διενέργεια ελέγχου και ποιο όργανο θα τον διενεργούσε, χωρίς να με έχει ενημερώσει για την ύπαρξη κάποιας λίσ τας και φυσικά χωρίς να μου παραδώσει το υλικό αυτό καθεαυτό, εν τούτοις μου είχε δώσει προγενέστερα εντολή για πλήρη και ενδελεχή έλεγχο, τον οποίο έπρεπε να κάνω με βάση ένα απλό χαρτί, ανεπίσημο και ανεπαρκές».

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news