Χρυσοφόρα επιχείρηση αποδείχτηκε η υπόθεση «ραντεβού» με γιατρό του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με τα πενταψήφια νούμερα τηλεφώνου.
Βάσει της σύμβασης, στον ΕΟΠΥΥ αναλογούν 0,09 ευρώ ανά κλήση, δηλαδή το πολύ 1 εκατ. ευρώ το χρόνοΜεγάλα ποσά μπήκαν ήδη στα ταμεία των τεσσάρων εταιρειών που έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Εκτιμάται από το υπουργείο Υγείας ότι έχουν εισπράξει ήδη κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, έστω κι αν η διοίκηση του φορέα σταδιακά εγκαθιστά νέα τηλεφωνικά κέντρα που θα έχουν αστική χρέωση.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τα υπερκέρδη των τηλεφωνημάτων ο ΕΟΠΥΥ ελάχιστα μπορεί να εισπράξει, καθώς με βάση τη σύμβαση του αναλογούν περίπου 0,09 ευρώ ανά κλήση, γεγονός που μπορεί να του αποδώσει σε ένα χρόνο το πολύ 1 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ, εξαιτίας μάλλον του δυσκίνητου γραφειοκρατικού μηχανισμού.
Πάντως φαίνεται ότι το τέλος των πενταψήφιων αριθμών πλησιάζει, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε λειτουργία άλλα 14 τηλεφωνικά κέντρα στην Αττική, ενώ σήμερα λειτουργούν τρία στην Αθήνα και δύο στην περιφέρεια - στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.
Εστω και με προβλήματα, οι ασφαλισμένοι φαίνεται πως αρχίζουν να τα προτιμούν, προκειμένου να γλιτώσουν τα χρήματα που θα κατέβαλλαν για ένα τηλεφώνημα στις ιδιωτικές εταιρείες. Μάλιστα, ο ΟΤΕ αναμένεται σύντομα να παραχωρήσει τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό στον ΕΟΠΥΥ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς αναμένει σύντομα τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιεί το Ελεγκτικό Συνέδριο για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των συμβάσεων αυτών.
Δύσκολη η σύμβαση
Ωστόσο φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακοπεί η τριετής σύμβαση, παρ' ότι το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί είναι ότι αθετήθηκαν οι όροι. Ειδικότερα, αυτό που αναμένεται να υποστηρίξει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι πως η διαχείριση των ραντεβού δεν έγινε με ορθότητα, καθώς πολλά από αυτά δεν ακυρώνονταν, με αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να εμφανίζονται ότι εξετάζουν 25 ασθενείς, ενώ στην πραγματικότητα οι επισκέψεις δεν ξεπερνούσαν τις 10.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί ότι πολύ σύντομα το πανάκριβο σύστημα θα εξασθενίσει, καθώς οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν τα φτηνά τηλεφωνικά κέντρα και όχι τις ιδιωτικές εταιρείες.
Ηδη, όπως σημειώνουν πηγές, έχουν γίνει προτάσεις από τις ίδιες τις ιδιωτικές εταιρείες για δραστική μείωση των χρεώσεων. Γίνεται λόγος ακόμα και για 50 λεπτά ανά κλήση, ενώ ισχύει χρονοχρέωση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να ξεπεράσει σε χρέωση κατά πολύ τα 2 και 3 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας οι τέσσερις εταιρείες που ανέλαβαν τα τηλεφωνικά ραντεβού του ΕΟΠΥΥ θα εισέπρατταν περίπου 20 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.
Κοντά στα 7 εκατ. ο ΟΤΕ, που κατέχει το 47% των τηλεφωνημάτων, περίπου στα 6 εκατ. ευρώ η συνεργασία της Newsphone με την Callcenter, που κατέχουν το 42%, και η Vodafone περίπου 4 εκατ. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στο γεγονός ότι κάθε μήνα τα τηλεφωνικά κέντρα δέχονται περίπου 1 εκατ. κλήσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο κοστίζουν 1,5 ευρώ.
Στο μεταξύ, οι ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν το έργο φαίνεται ότι σταδιακά αρχίζουν να μειώνουν τις επενδύσεις που είχαν κάνει σε διαφημίσεις και επιλέγουν άλλους τρόπους προβολής, όπως μέσω SMS. Αλλωστε κάποιες από αυτές είχαν υποχρεωθεί να αποσύρουν διαφημιστικά σποτ με προσβλητικό χαρακτήρα για τον ΕΟΠΥΥ, έπειτα από σχετική οδηγία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Πάντως η υπόθεση «τηλεφωνικά ραντεβού με γιατρούς» χρόνια τώρα ήταν μια άκρως κερδοφόρα επιχείρηση. Είναι ενδεικτικό ότι το ΙΚΑ πλήρωνε κάθε μήνα κοντά στα 20 εκατ. ευρώ στην ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει να διαχειρίζεται τις ιατρικές επισκέψεις (10 εκατ. για τα τηλεφωνικά κέντρα και 9 εκατ. ευρώ για ραντεβού στις ειδικές γραμματείες που είχαν δημιουργηθεί).
enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου