facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο προσέλαβε... ναυαγοσώστη!

Το ελληνικό παράλογο αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φοιτητικές εστίες της χώρας, παρά τον εξορθολογισμό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τις εξώσεις ατόμων που έμεναν μέσα έως και 22 χρόνια, όπως είχε συμβεί στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας μισθοδοτεί σήμερα έναν διοικητικό υπάλληλο, ο οποίος πριν από πολλά πολλά χρόνια είχε προσληφθεί ως... ναυαγοσώστης στη Φοιτητική Εστία του Αγίου Λουκά στην Πατησίων!

Την εποχή εκείνη η εστία εξωραϊζόταν και απέκτησε πισίνα. Ο νόμος προέβλεπε ότι οι δημόσιες πισίνες όφειλαν να έχουν και ναυαγοσώστη. Ετσι ο υπάλληλος προσελήφθη και παρέμεινε στη θέση του ακόμη και όταν η πισίνα σταμάτησε να λειτουργεί: είναι σφραγισμένη ακόμη και η πρόσβαση στον χώρο της εδώ και δώδεκα - δεκατρία χρόνια, ενώ νωρίτερα, είχε πλημμυρίσει στα σκουπίδια, αφού εκεί γίνονταν φοιτητικά πάρτι!

Πέρυσι, με νόμο της Αννας Διαμαντοπούλου η αρμοδιότητα των φοιτητικών εστιών, που μέχρι τότε ανήκαν στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), έπρεπε να περάσει στα πανεπιστήμια, επειδή το ΕΙΝ καταργήθηκε (αντικαταστάθηκε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης). Ομως επειδή δεν είχαν ακόμα δημιουργηθεί τα ΝΠΙΔ που θα διαχειρίζονταν τις εστίες, η αρμοδιότητα της οικονομικής διαχείρισης παρέμεινε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αλλά η διοικητική αρμοδιότητα πέρασε στα ΑΕΙ. Ετσι ο ναυαγοσώστης - που κάποια άλλη διοικητική εργασία διεκπεραιώνει πλέον - πέρασε κι αυτός στην αρμοδιότητα του πανεπιστημίου ως υπάλληλός του.

Από το 2010 , όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Φίλιππος Λέντζας, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας είχε κάνει μια εκκαθάριση στις εστίες εκδιώκοντας άτομα που υπενοικίαζαν δωμάτια ή εκμεταλλεύονταν την απουσία ελέγχου για να μένουν μέσα χρόνια ολόκληρα, όπως ο 40άρης της Πάτρας που διέμενε από τα 18 του στην εστία «Τώρα όμως δεν ξέρω τι συμβαίνει, καθώς η αρμοδιότητα ελέγχου έχει περάσει στα ΑΕΙ», λέει.

Οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων, από την πλευρά τους, ξεκίνησαν μια διελκυστίνδα με το υπουργείο Παιδείας καθώς απαίτησαν να αναλάβουν καθαρές τις εστίες, δηλαδή μαζί με λειτουργικά έξοδα, τα οποία όμως τα υπολογίζουν περισσότερα από όσα δίνει το Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης και επίσης να ξεκαθαρίσει το ποιοι διαβιούν μέσα.

«Εμείς συντηρούμε τις εστίες με 27 εκατομμύρια τον χρόνο, τα πανεπιστήμια ζητούν περισσότερα. Ομως αυτό δεν γίνεται στον καιρό που βρισκόμαστε. Σε λίγο καιρό θα ψηφιστεί νόμος που θα ξεκαθαρίσει το θέμα και στους επόμενους μήνες τα πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει τα ΝΠΙΔ που θα αναλάβουν και το μπάτζετ των εστιών εκτός από τη διοικητική τους διαχείριση», λέει ο κ. Λέντζας.

«Εχουμε προσφύγει στα δικαστήρια (ΣτΕ) γιατί δεν είναι δυνατόν να αναλάβουμε τις εστίες μόνο ως προς τη διαχείριση χωρίς τον προϋπολογισμό τους. Η απόφαση ήταν βιαστική, ελήφθη επειδή η τρόικα ήθελε να καταργήσει το ΕΙΝ», απαντά ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κων. Γάτσιος.

«Ομως τα χρήματα που δίνονται σήμερα δεν επαρκούν, η Εστία του Αγ. Λουκά λ.χ. χρειάζεται άμεσα ανακαίνιση, ενώ ανάλογα προβλήματα έχουν σχεδόν όλα τα ιδρύματα, ειδικά όταν ο προϋπολογισμός μας έχει μειωθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζει.

Οπως είναι προφανές, στο θέμα των φοιτητικών εστιών βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο με έντονο κυματισμό. Τουλάχιστον υπάρχει ναυαγοσώστης!

Αυστηρές προϋποθέσεις και διαμονή μόνο για ένα έτος προβλέπουν πλέον οι κανονισμοί λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για την παραχώρηση δωματίων.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news