facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση για την απόκτηση ιθαγένειας

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις διατάξεις του νόμου που έδωσε τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές και έκανε ευκολότερη την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Με ισχυρή πλειοψηφία, η Ολομέλεια έκρινε σε διάσκεψη αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου 3838/2010.

Ο νόμος προβλέπει ότι την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν, μετά από αίτηση α) το "τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται και συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δύο στη χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη" και β) "τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα".

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει Έλληνας πολίτης, με την ιδιότητα του εκλογέα, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30.4.2010 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και η από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού η οποία δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (μόνο για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικών συμβούλων) στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών.

Η υπόθεση κρίθηκε αρχικά από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ – που αποφάνθηκε υπέρ της αντισυντγματικότητας – και παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος), λόγω σπουδαιότητας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η διάταξη του Ν. 3838/2010 που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε υπηκόους τρίτων χωρών, προσκρούει στα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος και επομένως είναι ανίσχυρη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους δικαστές, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξης του Συντάγματος.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και τις διατάξεις που καθιεερώνουν τον νέο τρόπο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Κατά την γνώμη της πλειοψηφίας, η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.

Η άποψη της μειοψηφίας ήταν ότι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή σε συνδυασμό με την 6ετή φοίτηση στο ελληνικό σχολείο αποτελούν στοιχεία επαρκή να για δικαιολογήσουν ένα πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με την Ελλάδα και κατά συνέπεια τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Παρέμβαση στην υπόθεση υπέρ της υπουργικής απόφασης είχε ασκήσει η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αλβανικής ιθαγενείας Έντα Γκέμυ, η οποία είχε υποβάλει αίτηση για να μετάσχει στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 στο Δήμο Νικαίας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

directnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news