Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζόμενων του ΟΤΕ, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Σε νέα συνάντηση της διοίκησης του ΟΤΕ και της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον ΟΤΕ, θα καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες του προγράμματος του οποίου οι βασικές συμφωνίες είναι ήδη γνωστές.
Στο πρόγραμμα θα μπορέσουν να συμμετάσχουν όσοι εργαζόμενοι αποκτούν δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης μέχρι το 2015. Επίσης στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που αποκτούν δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης (35ετία) με την εξαγορά των ετών του στρατού, δηλαδή όσοι έχουν συμπληρώνουν τα 58 χρόνια στο τέλος του 2015.
Τι θα πάρουν όσοι φύγουν
Οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν ποσό το οποίο θα προκύπτει από την πρόσθεση:
-Της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης.
-Του ποσού της αυτασφάλισης (εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών).
-Του ποσοστού αναπλήρωσης των καθαρών αποδοχών. Το ποσό αυτό αναμένεται να καθοριστεί στην αυριανή συνάντηση. Ως βάση υπολογισμού θα χρησιμοποιηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων κατά τον Σεπτέμβριο. Το πλέον πιθανό είναι ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται περίπου στο 50% εως 60% των αποδοχών του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ΟΜΕ - ΟΤΕ, η διοίκηση του ΟΤΕ σκοπεύει να χορηγήσει και κίνητρο παραίτησης σε όσους εργαζόμενους έχουν υπηρεσία στον ΟΤΕ άνω των 15 ετών.
Το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του επόμενου μήνα (31/12/2012) καθώς η διοίκηση επιθυμεί το κόστος της εθελουσίας να βαρύνει την τρέχουσα χρήση, προκειμένου ο ΟΤΕ να εισέλθει στην νέα χρονιά με χαμηλότερα μισθοδοτικά κόστη. Άλλωστε το πρόγραμμα επρόκειτο να υλοποιηθεί νωρίτερα χρονικά.
Όμως, ο σχεδιασμός καθυστέρησε να υλοποιηθεί εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για τα εργασιακά θέματα. Ωστόσο οι αλλαγές στα όρια ηλικίας που προωθούνται δεν επηρεάζουν το προσωπικό του ΟΤΕ στο οποίο απευθύνεται το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και δεν θα διαφοροποιηθούν τα χαρακτηριστικά του.
Εθελούσια χωρίς ΣΣΕ
Να σημειώσουμε πάντως ότι για την εφαρμογή του προγράμματος δεν θα υπάρξει υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ της διοίκησης και της ΟΜΕ - ΟΤΕ, όπως επιθυμούσε τουλάχιστον η Ομοσπονδία των εργαζομένων.
Η άρνηση της διοίκησης να υπάρξει στην συμφωνία όρος που θα καλύπτει τυχόν ανατροπές, επί τα χείρω, των δεδομένων για όσους κάνουν χρήση του προγράμματος είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν θα υπογραφεί ΣΣΕ. Μάλιστα πηγές της ΟΜΕ - ΟΤΕ εκτιμούν ότι δυσμενείς ανατροπές δεν πρέπει να αποκλείονται με δεδομένη την ρευστότητα των εργασιακών θεμάτων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα υπολογίζεται ότι πληρούν περίπου 1.600 εως 1.700 άτομα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ την περασμένη εβδομάδα. Το κόστος για τον ΟΤΕ αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, στις προθέσεις τη διοίκησης είναι να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και σε προσλήψεις περίπου 300 εως 400 ατόμων, τα οποία κατά κύριο λόγο θα έχουν υψηλή ειδίκευση σε νέες τεχνολογίες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου