- Η δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης δεν θα υπερβαίνει το 30% του εισοδήματός του βάσει των προτάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης που πρέπει να εγκρίνει η τρόικα και η ΤτΕ
Περίοδο χάριτος έως 4 χρόνια, με ενδιάμεση επανεξέταση των κριτηρίων, κατά την οποία οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους με επιτόκιο 1,5% και δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος περιλαμβάνονται στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των στεγαστικών και των ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι έχουν τεκμαιρόμενη εξαρτημένη σχέση εργασίας (μπλοκάκια) υπό την προϋπόθεση το οικογενειακό εισόδημά τους να είναι έως 25.000 ευρώ και υπό τον όρο ότι από την 1η Ιανουαρίου 2010 το εισόδημά τους έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 35%.
Ειδική μέριμνα υπάρχει για ανέργους, ανάπηρους, πολύτεκνους, που εντάσσονται στην προωθούμενη ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και προϋποθέσεις.
Επιπλέον οι άνεργοι κατά την περίοδο χάριτος δεν θα καταβάλουν δόση.
Στη ρύθμιση εντάσσεται η πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξία της οποίας για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, ενώ για τους πολύτεκνους τις 200.000 ευρώ.
Επίσης στην προωθούμενη ρύθμιση προβλέπεται η επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013.
Παράλληλα σχεδιάζεται η τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη).
Στο πλαίσιο αυτό θα αρκεί η σύμφωνη γνώμη του 51% των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι του 100% αυτών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.
Επιπλέον την ημέρα που θα καθορίζεται η δικάσιμος ο δανειολήπτης θα ξεκινά να καταβάλλει ελάχιστο ποσό το οποίο θα είναι στο 10% της προηγούμενης δόσης που είχε ορισθεί με την τράπεζα, με ελάχιστο όριο δόσης τα 40 ευρώ το μήνα και το ποσό θα μετρά για το κεφάλαιο.
Παράλληλα καταργείται ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ με τη μορφή που ισχύει σήμερα.
Στις προωθούμενες αλλαγές εντάσσεται και η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με προγράμματα που θα βγάλει η κάθε τράπεζα.
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις τελούν υπό την αίρεση της τρόικας και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στην σύσκεψη που είχε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών οι αλλαγές που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στην αγορά από τις αρχές του 2013, εφόσον φυσικά εγκριθούν.
Ειδικότερα, στην προσεκτική δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε: «οι όποιες ρυθμίσεις, θα τεθούν υπ' όψιν της Τράπεζας της Ελλάδος αφ’ ενός και της τρόικας αφ’ ετέρου. Και όταν θα έχουμε το οριστικό πράσινο φως, έχουμε συζητήσεις μέχρι τώρα αλλά ξαναλέω, όταν θα έχουμε το οριστικό πράσινο φως, τότε θα τις παρουσιάσουμε επισήμως και στα Μέσα Ενημέρωσης».
Όλη η δήλωση του Κ.Χατζηδάκη
Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο κ. Χατζηδάκης καταρχάς τόνισε ότι «η αντιμετώπιση του θέματος των δανείων είναι ένα σύνθετο σταυρόλεξο. Η κοινωνία είναι σε κρίση, οι Τράπεζες ιδίως μετά το κούρεμα είναι σε κρίση και βεβαίως κάθε λύση θα πρέπει αναπόφευκτα να εγκριθεί από την τρόικα».
» Έχοντας κάνει διαβούλευση όλο αυτό το διάστημα με όλους τους ενδιαφερομένους, και τις Τράπεζες και τις καταναλωτικές Οργανώσεις, κάναμε σήμερα μια τελική συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τους παρουσιάσαμε το πλαίσιο της κυβέρνησης το οποίο κινείται σε 5 άξονες».
Όπως εξήγησε ο πρώτος άξονας «έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των δανειοληπτών σε οικονομική αδυναμία, να αποπληρώσουν με πιο ευνοϊκούς όρους στεγαστικά δάνεια ή ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια χωρίς να θίγεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.»
» Ο δεύτερος άξονας αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013.»
» Το τρίτο σημείο αφορά στις τροποποιήσεις του Ν. 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες σ’ αυτό το νόμο και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τις αντιμετωπίσει.»
» Για να σταματήσει μεταξύ των άλλων και η ομηρία σε σχέση με τις δικασίμους, οι οποίες ενώ προβλεπόταν να ορίζονται σ’ ένα εξάμηνο, ορίζονται πια για το 2018 και το 2019. Εκεί η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.»
» Ο τέταρτος άξονας αφορά στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Η κρίση έχει επηρεάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σκάνε επιταγές γιατί το Δημόσιο χρωστάει και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι τιμωρούνται.»
» Πρέπει λοιπόν να ξαναδούμε και θα ξαναδούμε το θέμα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις συνέπειες της κρίσης.»
» Ο τελευταίος άξονας, έχει να κάνει με την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Συζητήσαμε με τις Τράπεζες και το δέχτηκαν, να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους.»
«Αυτοί οι πέντε άξονες είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση. Θ’ ακούσουμε κάθε πρόταση από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και από κάθε άλλο κόμμα ή φορέα, προκειμένου η ρύθμισή μας να είναι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Στέκομαι αυτή την ώρα στους άξονες, προφανώς υπάρχει και η εξειδίκευση όσων παρουσίασα, αλλά επισήμως η εξειδίκευση θα παρουσιαστεί όταν οριστικά θα έχουμε καταλήξει» επισήμανε ακόμη.
ΔΟΛ, ΑΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου