Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και ελέγχει τα οικονομικά μεγέθη των ευρωπαϊκών θεσμών, ανακοίνωσε σήμερα ότι για το 4% των κοινοτικών δαπανών για το 2011, δηλαδή ποσά συνολικού ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, «εντόπισε εσφαλμένες λογιστικές εγγραφές».
Στο 3,9% των πληρωμών της Ε.Ε. προς τα κράτη μέλη εντοπίσθηκαν παρατυπίες και παρανομίες, επισημαίνει στην έκθεσή του για το 2011 που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα, ανακοίνωσε ο ίδιος φορέας στο ετήσιο σήμερα πόρισμά του των 240 σελίδων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα «αφορούν δαπάνες για την αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία, την υγεία» κ.ά. Είναι η 18η φορά, που το Συνέδριο διαπιστώνει σφάλματα στα υποβληθέντα σε αυτόν για σύμφωνη γνώμη επίσημα κοινοτικά παραστατικά.
Ειδικότερα το 2011 η Ε.Ε. δαπάνησε 129,4 δισεκατομμύρια ευρώ, το 80% περίπου των οποίων για τις πολιτικές στους τομείς της γεωργίας και της συνοχής, στο πλαίσιο των οποίων η ευθύνη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. επιμερίζεται μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Το ΕΕΣ διαπίστωσε υπερβολικά πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες τα κονδύλια της ΕΕ είτε δεν πέτυχαν τον στόχο τους είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα εξετασθέντα συστήματα ελέγχου των κρατών μελών και της Επιτροπής υπήρξαν μόνον μερικώς αποτελεσματικά όσον αφορά τη διασφάλιση της κανονικότητας των πληρωμών, ενώ δεν αξιοποιήθηκε πλήρως η δυνατότητά τους να αποτρέπουν ή να εντοπίζουν και να διορθώνουν τα σφάλματα αναφέρει το ΕΕΣ τονίζοντας ότι οι εθνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη δέσμευση όσον αφορά τη διαχείριση και τον έλεγχο των κονδυλίων της Ε.Ε..
Κατά την εκτίμηση του ΕΕΣ, το ποσοστό σφάλματος για τις δαπάνες στην ομάδα πολιτικής Αγροτική ανάπτυξη, περιβάλλον, αλιεία και υγεία, τον τομέα δαπανών που ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σφάλματος, ήταν 7,7 %. Το εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος για την ομάδα πολιτικής Περιφερειακή πολιτική, ενέργεια και μεταφορές παρέμεινε υψηλό, ήτοι 6,0 %.
Ο φορέας αποδίδει είτε σε «εσφαλμένη ερμηνεία, είτε σε εσφαλμένη εφαρμογή» αυτές τις εσφαλμένες λογιστικές εγγραφές. Σε περιορισμένη κλίμακα εντοπίστηκαν «πιθανές απάτες».
Ο πρόεδρος αυτού του δικαστηρίου, ο κ. Βίτορ Καλντέιρα, σχολίασε ότι, «το χρήμα του ευρωπαίου φορολογούμενου πρέπει να ξοδεύεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο». Επίσης, κάλεσε τις εθνικές «κυβερνήσεις να βελτιώσουν τους κανόνες που αφορούν τις δαπάνες που γίνονται με κοινοτικό χρήμα», προσκαλώντας «την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους τηρεί και να τους επιβάλει με τον σωστό τρόπο».
Ο Βρετανός ευρωβουλευτής, κ. Γκόντφρεϊ Μπλουμ, εκπρόσωπος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, υποστήριξε ότι «η Ε.Ε., συνώνυμη της διαφθοράς και της σπατάλης, για άλλη μια φορά αποτυγχάνει».
Αντίθετα, το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Λουξεμβούργο επέρριψε την συνευθύνη και στις εθνικές κυβερνήσεις «που δεν καταφέρνουν να θέτουν σε ισχύ σύστημα ανίχνευσης και στη συνέχεια διόρθωσης σφαλμάτων» αυτής της κατηγορίας.
Στη δική του δήλωση ο Επίτροπος αρμόδιος για τις απάτες Άλγκιρντας Σέμετα επιμέρισε και στις εθνικές κυβερνήσεις ευθύνες. Κάλεσε, λοιπόν, «τις εθνικές κυβερνήσεις να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τα προγράμματα» που προωθούν προς χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «οι επιστροφές (στις Βρυξέλλες) των αδικαιολογήτως καταβληθέντων (στις εθνικές κυβερνήσεις) κονδυλίων είναι, στην πράξη, μια χρονοβόρα διαδικασία».
kerdos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου