Σε αυτήν, ούτε λίγο ούτε πολύ, η S&P προειδοποιούσε ότι οι υπερβάσεις του κόστους της Ολυμπιάδας θα «βούλιαζαν» την ελληνική οικονομία και θα οδηγούσαν σε έναν αγωνιώδη μαραθώνιο τους Ελληνες πολίτες, αν οι κυβερνήσεις δεν δρούσαν άμεσα και αποφασιστικά.
Η ειδική έκθεση, με τον εύγλωττο τίτλο «Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μετά την Ολυμπιάδα: Μαραθώνιος και όχι σπριντ», ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου 2004 και μία ημέρα αργότερα την είχαν στα χέρια τους ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και τα ανώτατα οργανωτικά στελέχη του 2004. Ποια ήταν η αντίδρασή τους; Την καταχώνιασαν σε κάποια συρτάρια.
Γιατί η εν λόγω έκθεση θα χάλαγε το ολυμπιακό παραμύθι και μεθύσι στο οποίο ζούσε η χώρα μας το 2004. Γιατί αναφερόταν σε οικονομικές υπερβάσεις στα έργα των Αγώνων που θα επηρέαζαν αρνητικά το μέλλον της Ελλάδας. Γιατί μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μέσα σε 2.930 λέξεις, οι αναλυτές της S&P, ως άλλοι «προφήτες», περιέγραφαν με ακρίβεια την κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν η ελληνική οικονομία μόλις θα έσβηναν τα πυροτεχνήματα της Ολυμπιάδας.
Ηταν η εποχή που η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υποβαθμιζόταν σε Α- από τον οίκο, που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για «πιθανές πιέσεις» που θα δεχόταν η ικανότητα αυτή «έπειτα από την υπέρβαση του προϋπολογισμού για την Ολυμπιάδα». Παράλληλα, τονιζόταν με ξεκάθαρο τρόπο ότι η προσπάθεια για να γίνουν πολλά κατασκευαστικά έργα εγκαίρως είχαν κοστίσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. Σήμερα, 8 χρόνια μετά, κι ενώ ο μαραθώνιος των Ελλήνων στη μετα-ολυμπιακή Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε Γολγοθά χωρίς τέλος, η Realnews παρουσιάζει την «προφητική» έκθεση της S&P, καθώς και μία παρόμοια που συντάχθηκε για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και την επίδρασή τους στη βρετανική οικονομία. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.
real
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου