Η Αθήνα έχει παραμελήσει να προχωρήσει στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πριν από λίγους μήνες η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά από διαγωνισμούς στις τρεις περιοχές της χώρας όπου στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 έγιναν σεισμικές μελέτες και προέκυψαν πραγματικά ευρήματα: στα Ιωάννινα, στην Ήπειρο (κοντά στα αλβανικά σύνορα) και στο Ιόνιο Πέλαγος.
Το δημοσίευμα της Le Monde αναφέρει ότι "προς το παρόν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει με βάση αυτά τα ευρήματα τα οποία προσφέρουν εκτιμήσεις ότι περιέχονται μεταξύ 50 και 100 εκατ. βαρελιών στις περιοχές αυτές. Οπωσδήποτε είναι η μεγάλη θαλάσσια περιοχή που ελέγχεται κοντά στην Κρήτη που προκαλεί περισσότερες ελπίδες μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την Κύπρο: Μια νορβηγική εταιρεία (Pgs Petroleum Geo Services) έχει μόλις επιλεγεί για να πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες διάρκειας 18 μηνών σε μια θάλασσα συνολικής επιφάνειας 220 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιόμετρων, εκεί που φαίνεται ότι υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη".
Παράλληλα η La Tribune αναφέρεται στη βόμβα του πρακτορείου Bloomberg, ότι η "Ελλάδα θα γίνει η πρώτη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη''.
Υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει ήδη ένα ''σημαντικό δυναμικό ορυκτών" (βωξίτη, περλίτη), η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη παραγωγός χώρα σε χρυσό το 2016 στην Ευρώπη εκτοπίζοντας την Φινλανδία, ενώ σήμερα είναι στην τεσσαρακοστή θέση!
Και η μεγαλύτερη ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα της Ιταλίας η TREND-online.com, αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα μπορούσε όχι μόνο να αποπληρώσει τα δάνεια της, αλλά και να βγάλει γρήγορα σημαντικά κέρδη, κάνοντας πρώτη απ' όλους στην Ευρώπη τη μεγάλη στροφή προς την ανάκαμψη της οικονομίας:
"Παρότι χρεωμένη, στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν είναι καθόλου φτωχή, αφού κατέχει άφθονους ανεκμετάλλευτους πόρους: τεράστιες ποσότητες χρυσού, πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια της. Μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά 20%, η ανεργία της να έχει φτάσει στο 25,1%, το δημόσιο χρέος της να έχει αυξηθεί κατά 198% σε σχέση με το ΑΕΠ και κάθε τόσο ν' ακούγονται διάφορες φωνές που υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να φύγει από το ευρώ, αλλά όλα αυτά μοιάζουν εντελώς εξωπραγματικά. Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή. Αντιθέτως. Η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο πλούσια κράτη της Ευρώπης, αλλά δεν ξέρει πώς να αξιοποιήσει τις φυσικές πηγές της" - ή κάποιοι δεν την αφήνουν, προσθέτουμε εμείς.
Η χώρα κολυμπάει κυριολεκτικά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο χάρη στα πολλά κοιτάσματα στη δυτική πλευρά της.
defencenet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου