Αναφορικά με το θέμα, το κείμενο σημειώνει πως:
Πρώτον, θα δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός, που θα ελέγχεται από τους διεθνείς πιστωτές και στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις.
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, ο ειδικός λογαριασμός, που υιοθετήθηκε στο Eurogropoup της 20ής Φεβρουαρίου, πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο με την επιβολή της εξωτερικής του διαχείρισης (ενδεχομένως από την ΕΚΤ), για να διασφαλιστεί ότι οι πόροι του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους,
Δεύτερον, στον ειδικό λογαριασμό θα μεταφέρονται κάθε μήνα συγκεκριμένα κεφάλαια (όπως επί παραδείγματι τα έσοδα από τον ΦΠΑ) από το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας, όπως περιγράφεται στους στόχους του προγράμματος, που θα αποτελεί και την ελληνική συμβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Το έγγραφο προσθέτει ότι σε περίπτωση όπου δεν επιτευχθεί το απαιτούμενο πρωτογενές πλεόνασμα θα προβλέπεται ανάλογη μείωση των πρωτογενών δαπανών ή αύξηση των πρωτογενών εσόδων.
Υπογραμμίζει, επιπλέον, ότι οποιαδήποτε χρηματοδοτικά κενά ανακύψουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος θα πρέπει να καλυφθούν από την Ελλάδα.
Τρίτον, αναφέρει τη θέσπιση αυτόματων περικοπών στις δαπάνες του ελληνικού δημοσίου, εφόσον εμφανίζονται ελλείμματα.
Η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει έναν απλό κανόνα για τις δημόσιες δαπάνες. Με τη συμφωνία της τρόικας, οι αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού θα οδηγούν αυτόματα σε περικοπές δαπανών.
Τέταρτον, αναφέρεται στην ύπαρξη εξωτερικού ελέγχου στον δημόσιο δανεισμό. Συγκεκριμένα, το έγγραφο σημειώνει ότι οποιαδήποτε μορφή επιπρόσθετων δανείων θα πρέπει να εγκριθεί από κάποιον εξωτερικό θεσμό, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πέμπτον, αναφέρεται σε εξωτερική τεχνική βοήθεια. Η εφαρμογή του προγράμματος θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αν χρησιμοποιηθεί εξωτερική τεχνική βοήθεια σε τομείς όπως η συλλογή φόρων, η μείωση της διαφθοράς, τα στατιστικά, οι επενδυτικές στρατηγικές τόνωσης της ανάπτυξης και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Έκτον, αναφέρεται σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Τα μέτρα ελέγχου πρέπει να συνοδευτούν και από μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ώστε να γίνει πιο αποδεκτό το πρόγραμμα από τους Έλληνες πολίτες.
Σημειώνεται ότι σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε πως η Γερμανία δεν θα δώσει το πράσινο φως σε καμία λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας που οι αγορές θα κρίνουν μη βιώσιμη.
Μιλώντας σε συνέδριο μηχανικών στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το Reuters, τόνισε πως δεν μπορεί να πει πολλά για την Ελλάδα μέχρις ότου δημοσιευθεί η έκθεση της τρόικας.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά με μηχανισμούς που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές αν και σημείωσε ότι αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχθούν οι Έλληνες.
Tα μέτρα που έχουν ήδη προωθηθεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρέπει να ενισχυθούν με μηχανισμούς ελέγχου, ενδεχομένως αυτόματους σταθεροποιητές, για να έχει η Ελλάδα περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψει, υποστήριξε ο W. Schaeuble. Ωστόσο, δεν εξήγησε αναλυτικά σε ποιους μηχανισμούς αναφέρεται.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου