Κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ που σε αυτό το θέμα κινείται στο ίδιο μήκος με την ΚΕΔΕ, «η ενημέρωση των δημογραφικών πράξεων μπορεί να είναι άμεσα εφαρμοστέα στα υπάρχοντα Ληξιαρχεία και Κ.Ε.Π. χωρίς το παραμικρό κόστος για τον πολίτη, με μια απλή νομοθετική ρύθμιση». Κι αυτό γιατί «στη χώρα λειτουργούν εύρυθμα 1.034 Δημοτικά Ληξιαρχεία εξυπηρετώντας τους πολίτες και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή», ενώ Υπεύθυνος Ληξίαρχος σε κάθε δήμο είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος υπόκειται σε μηνιαίο έλεγχο από τον Εισαγγελέα της έδρας του δήμου του.
«Όλα τα δημογραφικά στοιχεία υπάρχουν στα Ληξιαρχεία όλης της χώρας. Ήδη, σε περιπτώσεις θανάτου ενημερώνουν όλες τις αρμόδιες αρχές (Δημοτολόγιο, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, Αστυνομία κ.α.). Επίσης, τα Ληξιαρχεία καταχωρούν το Α.Φ.Μ. και τον Α.Μ.Κ.Α. που θεωρούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ενώ απαγορεύεται η συλλογή και η επεξεργασία τους παρά μόνο από αρμόδια Δημόσια Αρχή με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Με μια απλή νομοθετική ρύθμιση δύναται να επεκταθεί η υποχρέωση ενημέρωσης όλων των οικογενειακών μεταβολών, από τα Ληξιαρχεία προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία», αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Υπενθυμίζει δε ότι ήδη από τις αρχές του 2012 σε συνεργασία με τον Ο.Γ.Α. υπάρχει ON-LINE σύνδεση, με αποτέλεσμα την ίδια κιόλας ημέρα να αποστέλλονται στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα ληξιαρχικές πράξεις θανάτου για τη διακοπή της σύνταξης, χωρίς ο πολίτης να δαπανά ούτε ένα (1) ευρώ, ενώ εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία είναι υποχρεωμένα να στέλνουν σε μηνιαία βάση στην ΕΛΣΤΑΤ όλες τις δημογραφικές και οικογενειακές μεταβολές.
aftodioikisi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου