Μόλις τρεις ημέρες μετά το εν λόγω Σχόλιο του energia.gr, ήρθε, ως έμμεση επιβεβαίωση, η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο θα θέσει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Είναι φανερό πως με την πρόταση αυτή η ελληνική πλευρά ήθελε να “πετάξει το μπαλάκι” στο διπλωματικό τεραίν του αντιπάλου, προλαβαίνοντας τις διεθνείς πιέσεις.
Την εικόνα αυτή έρχεται να συμπληρώσει το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ απέναντι στην Ελλάδα. Τελευταίο παράδειγμα η αδικαιολόγητη, αβάσιμη και αστήρικτη απόφαση των τελωνειακών αρχών της χώρας να διακόψουν τη δυνατότητας χρήσης από την ΟΚΤΑ, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΕΛΠΕ, της απλουστευμένης διαδικασίας εισαγωγών – εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου. Μολονότι η ΟΚΤΑ είναι το μοναδικό διυλιστήριο στην ΠΓΔΜ και, ως εκ τούτου, η απόφαση βλάπτει την ομαλή τροφοδοσία με προϊόντα πετρελαίου των αγορών της χώρας, αλλά και του γειτονικού Κοσόβου, οι τελωνειακές αρχές των Σκοπίων προτίμησαν να προχωρήσουν στην απόφαση αυτή μετά από έναν έλεγχο που πηγές της ΟΚΤΑ καταγγέλλουν ως ανακριβή, και ο οποίος, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε με μεθόδους μη σύμφωνες με τη διεθνή πρακτική και διαδικασία. Μάλλον γινόμαστε μάρτυρες άλλου ενός επεισοδίου του παροξυσμού των αρχών της ΠΓΔΜ ενάντια στην χώρα μας. Το προηγούμενο διάστημα στο προσκήνιο ήταν η υποκλοπή της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς μέσα από εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης Γκρούεφσκι- με τη … διασπορά αγαλμάτων του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την αγιοποίηση του τελευταίου από την σχισματική “Μακεδονική” Εκκλησία και άλλα … ηχηρά παρόμοια (για να θυμηθούμε και τον Αλεξανδρινό μας ποιητή και πραγματικό κληρονόμο του Ελληνιστικού κόσμου που άφησε πίσω του ο Μέγας Αλέξανδρος).
Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση ανάλογων προκλήσεων από πλευράς ΠΓΔΜ, τη στιγμή, μάλιστα, που και η Ε.Ε. – εκτός από τις ΗΠΑ – φαίνεται τελευταία να πιέζουν την χώρα μας στο θέμα του ονόματος. Φέτος, για πρώτη φορά, η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της χώρας, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κάνει αναφορά στον όρο “μακεδονικός”, ενώ δείχνει την διάθεση να εμπλακεί η ΕΕ στην ουσία της διαφοράς για το όνομα, η οποία, ως σήμερα, συζητείται αποκλειστικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι: «Μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνεισέφερε στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξεύρεση λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει χωρίς καθυστέρηση μία πρόταση για ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο επίσης θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να λυθεί το θέμα του ονόματος σε πρώιμο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Αντί επιλόγου, θα αναφέρουμε τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ και νυν ευρωβουλευτή, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στον ραδιόφωνο της ΝΕΤ: «Η έκθεση είναι ακραία κακή, με απασχολεί η χρήση του προσδιορισμού “μακεδονικός” και αυτό είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου κλίματος που δεν βοηθά την Αθήνα».
energia
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου